Norsk Beredskapsforum
https://norsksurvivalforum.com/

Lagring og kulde
https://norsksurvivalforum.com/viewtopic.php?f=60&t=376
Side 1 av 2

Forfatter:  mimir [ 11 Nov 2012, 11:00 ]
Innleggets emne:  Lagring og kulde

Jeg har leid et lagerrom på en låve i nærheten av min BOL (hytte). Det er isolert bare med et lag panel i tillegg til låvens yttervegg. Sommervarme er visst ikke noe stort problem, ettersom det er nordvendt, og ikke direkte utsatt for sol. Jeg er imidlertid litt bekymret for vinterkulda. Eieren sier at det sjelden vil bli kaldere enn ca. -5 i løpet av vinteren, men at det en sjelden gang kanskje kan krype under -10. Alt i alt er temperaturen kanskje ikke så forskjellig fra en jordkjeller?

Først og fremst vil jeg bruke rommet til lagring av verktøy, redskap, klær, sko, tepper, madrasser, bøker, toalettpapir osv. Jeg regner også med at det går greit å lagre noen sekker med salt, sukker og litt MSG og natron.

Jeg antar at jeg ikke bør lagre hermetikk der. Jeg kommer vel heller ikke til å bruke det som lager for ris eller pasta. Men er det annet jeg ikke må lagre der?

Forfatter:  Tulla [ 11 Nov 2012, 19:36 ]
Innleggets emne:  Re: Lagring og kulde

Førstehjelpsutstyr?
Det vil vel gå ann å ha tørrmat der om du har det i musesikkre bokser/kasser.

Forfatter:  mimir [ 11 Nov 2012, 20:06 ]
Innleggets emne:  Re: Lagring og kulde

Mener du at jeg ikke bør ha førstehjelpsutstyr der? I så fall hva? Tenker du på smertestillende og desinfiserende? Bandasjer, plaster og liknende bør jo tåle noen kuldegrader.

Av tørrvarer er det bare ris og pasta jeg har noen særlige mengder av (bortsett fra salt og sukker). Det ville jo være fint om det også kunne lagres der, men jeg mistenker at jeg i så fall måtte gjøre en vesentlig større innsats (tørking, fjerning av oksygen osv.) enn det jeg gjør nå. Foreløpig har jeg et lager som det ser ut til at vi roterer i løpet av ca. 4 år, og da beholder jeg det innendørs (i stabil temperatur og fuktighet) i originalpakkene/sekkene. Hvis jeg etterhvert skaffer et lager som vi ikke roterer i løpet av ca. 5 år, må jeg revurdere planene.

Mus, rotter og insekter skal visst ikke være noe særlig problem, men jeg satser på plastkasser og hengegarderober fra taket for klær og annet "spiselig".

Forfatter:  Frøyatro [ 11 Nov 2012, 20:25 ]
Innleggets emne:  Re: Lagring og kulde

Bandasjer og lignende skal nok ikke ta skade av og være på en kald låve. Medisiner skal jeg ikke uttale meg om for sikkerhets skyld, men det står jo på pakken så du kan jo sjekke der. Tørrvarer skal for den saks skyld også gå ann, bare det er tørt. I alle fall så hadde en kompis av meg lagret mye slikt på en låve, men hvor kaldt det ble om vinteren vet jeg ikke sikkert. For sikkerhets skyld kan du isolere rundt plastkassene (hvis du velger slike) for å holde temperaturen mer stabil.

Og om det ikke er rotter/mus der nå, kan du vedde på at de kommer om det er mat der! Så jeg ville for sikkerhets skyld lagt ut noen feller for å være helt sikker, og plastkasser er nok også lurt. Eller opphengt. En annen ting du bør finne ut om det er mye fugler inne på låven, for i så fall er en pressening over det du skal lagre lurt. Vet selv hvor heslig det er og holde på med noe som er fullt av fugleeksrementer... Ikke og anbefale.

Forfatter:  mimir [ 11 Nov 2012, 20:49 ]
Innleggets emne:  Re: Lagring og kulde

Fugler er i utgangspunktet ikke noe problem. Dette er et rom på ca. 4x6 meter som er avskilt fra resten av låven (betonggulv, plankevegger med ekstra panel og et solid tak). Det er imidlertid en lufteluke som jeg må velge hva jeg skal gjøre med. Den kan stå åpen (som nå); jeg kan sette inn en vifte; jeg kan sette inn plast/glass eller jeg kan spikre den igjen/sette inn en trelem.

Jeg kan få sette opp det jeg ønsker av hyller (står stablet i låven) og kroker fra bjelker i taket. Jeg har ubegrenset tilgang på "sprinkelkasser" av plast. Jeg skulle tro de er musesikre, men jeg er litt usikker på hvor små hull en mus kan klemme seg gjennom. Har også endel tette plastkasser (av typen du får hos IKEA/Clas Ohlson/Biltema), men det er mer begrenset. Kan naturligvis kjøpe inn mer, men det koster jo litt.

Hvordan ville du isolere plastkassene? Høy/halm/sagflis utenpå/mellom kassene ville antakelig fungere, og jeg kunne antakelig få det gratis, men det frister ikke særlig (støv og skitt). Det samme gjelder (i litt mindre grad) Glava/steinull ol. Da virker det mer fristende å prøve å etterisolere rommet ved å fylle noe mellom ytterveggen og panelet, men jeg er ikke sikker på hor mye plass det er og hvor dyrt/ arbeidskrevende det ville være.

Forfatter:  Frøyatro [ 11 Nov 2012, 21:14 ]
Innleggets emne:  Re: Lagring og kulde

Det kommer selvsagt litt ann på hvor mye penger/energi du vil legge ned, men det er selvsagt mulig og få tak i steinull fra f.eks bygg som skal rives. Du kan legge dem i svartsekker og hive rundt plastkassene, det kan du forsåvidt også gjøre med halm og sagflis. Det du kan gjøre er jo også og bygge noen trekasser, hive halm i bunnen, sette plastkassa oppi og så fylle opp med mer halm. Det er antagelig best om du da har tette plastdunker.

Hvorvidt du vil isolere gulv/vegger/tak er jo et spørsmål, og det kan nok komme til å koste endel. Dette er et spørsmål hvor mye du kan få tak i gratis/billig, og dine lokale forhold kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med. Du kan gå inn på finn.no og legge se hva som finnes der, og ellers utnytte ditt kontaktnettverk så godt du kan. Gjør det selv bladet har også kanskje noen tips. Det skulle ikke være en så veldig arbeidskrevende operasjon, men litt hjelp fra en kompis kan være kjekt.

Selvsagt, noe av det viktigste for oss blir jo og finne ut om det er nødvendig og beskytte pasta/ris/korn så mye mot kulde. Jeg tror det lønner seg og ha en nokså jevn temperatur selv, men siden dette ikke er et tempel vil jeg helst vite. :)

Forfatter:  mimir [ 11 Nov 2012, 22:36 ]
Innleggets emne:  Re: Lagring og kulde

Jeg har endel digre trekasser fra Forsvaret. Vet ikke helt hvor mange, men tenkte å bruke dem til oppbevaring som de er - ikke til å isolere plastkassene.

Foreløpig er altså dette med å lagre ris/pasta der neppe aktuelt. Men hva ris/pasta/korn og forsåvidt andre varer (poteter, kålrot/gulrot, epler etc.) tåler av kulde og temperatursvingninger er jo et interessant spørsmål. Også for dem som vurderer ulike typer jordkjellere. Akkurat når det gjelder korn og de norske rotvekstene/fruktene tror jeg forresten jeg kan få svar fra en agronom jeg kjenner (og sikkert også fra gamle bønder).

Forfatter:  Hårek [ 16 Nov 2012, 12:58 ]
Innleggets emne:  Re: Lagring og kulde

Her finner du veldig mange svar på hvordan man kan/bør lagre, og forberede mat for langtidslagring.

http://www.getpandemicready.org/Portals ... ge_FAQ.pdf

Forfatter:  mimir [ 16 Nov 2012, 13:08 ]
Innleggets emne:  Re: Lagring og kulde

Imponerende dokument!

Mye av det kjenner jeg jo igjen, men det å få det samlet i et så utskriftsvennlig format gjør det veldig tilgjengelig. Jeg har lagret en kopi på PC-en, og skrevet ut en papirkopi.

En norsk versjon (språklig, men først og fremst innholdsmessig) ville naturligvis vært enda bedre.

Forfatter:  Tulla [ 16 Nov 2012, 20:13 ]
Innleggets emne:  Re: Lagring og kulde

mimir skrev:
Mener du at jeg ikke bør ha førstehjelpsutstyr der? I så fall hva? Tenker du på smertestillende og desinfiserende? Bandasjer, plaster og liknende bør jo tåle noen kuldegrader.

.


Jeg leste feil og trodde du spurte etter ting du KUNNE ha der :). Så klart du kan ha førstehjelpsutstyr. Men vær litt obs på medisiner osv. SPurte min veterinær om jeg kunne bruke klorhexidin som hadde frosset (Stod i stallen) og det sa han at jeg fint kunne. FOrresten: klorhexidin koster ca 44kr for en bitteliten flaske. ber du om en liter koster det 56kr (Dette er litt gamle priser da det er LENGE Siden jeg behøvde å kjøpe ny flaske!)

Forfatter:  gategutt [ 17 Nov 2012, 00:36 ]
Innleggets emne:  Re: Lagring og kulde

du bør være litt forsiktig m å isolere melomrummet ipanelen uten noen form for dampsperre(plast/papp), i allefall hvisdu planlegger oppvarming.
uten dampsperre eller annenn fuktsikring(lufting/annen isolasjon) vil du ha økt risiko for mugg, soppproblem!
mvh tømrer

Forfatter:  Frøyatro [ 17 Nov 2012, 05:15 ]
Innleggets emne:  Re: Lagring og kulde

gategutt skrev:
du bør være litt forsiktig m å isolere melomrummet ipanelen uten noen form for dampsperre(plast/papp), i allefall hvisdu planlegger oppvarming.
uten dampsperre eller annenn fuktsikring(lufting/annen isolasjon) vil du ha økt risiko for mugg, soppproblem!
mvh tømrer


Hoi! Det var et bra råd du kom med, som jeg burde ha husket på selv! :oops: Men ja, blir det for tett så kan det fort bli fuktproblemer, så det er bra vi har folk som følger med! :)

Forfatter:  mimir [ 17 Nov 2012, 07:18 ]
Innleggets emne:  Re: Lagring og kulde

Takk for tipset!

Oppvarming hadde jeg i grunnen ikke tenkt på som en mulighet. Men det er jo strøm der, så det ville kanskje dukket opp etterhvert. Foreløpig nøyer jeg meg med å fylle opp med nyttige saker jeg vet tåler kulde/temperatursvingninger (og det ser ut til å være ganske mye).

Nå skal jeg avgårde og sette opp hyller og bære kasser!

Forfatter:  Draugjeger [ 17 Nov 2012, 09:13 ]
Innleggets emne:  Re: Lagring og kulde

klær bør ikke ligge pakket ned om de ikke ligger i et oppvarmet rom. Da blir det mugg og gufse med en gang. Og hva i allverden skal du med MSG?

Forfatter:  mimir [ 17 Nov 2012, 23:50 ]
Innleggets emne:  Re: Lagring og kulde

Det meste av klær har jeg planlagt å henge fra taket i "hengegarderober" i plast. Dette blir imidlertid vanskeligere å få til med sengetøy. Jeg har vurdert vakumposer, men er ikke sikker på hvor god løsning det er. Hvis noen har kunnskaper eller erfaring, vil jeg gjerne vite.

MSG (monosodiumglutamat), også kjent som "smaksforsterker" anser jeg som et nyttig krydder, særlig i situasjoner der det er vanskelig å skaffe nok kjøtt, og ris og pasta blir monotont. Foreløpig er kjøtthermetikklageret mitt beskjedent, så jeg synes MSG er fornuftig lagervare. I tillegg til MSG, sukker og salt har jeg også noen andre krydderbokser (blant annet chilipulver og kanel). Men disse har en utløpsdato, så jeg vil nødig kjøpe store mengder som går ut på dato samtidig. Jeg vet at det har vært teorier om at MSG har noen helseulemper, men tror de er dårlig dokumentert, og antakelig spekulative. Hvis noen har meninger om det, tror jeg at det bør få en egen forumtråd.

Side 1 av 2 Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/