Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 22 Okt 2021, 11:37

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Forumregler


Legg inn spesielle regler som gjelder for dette forumetOpprett et nytt emne Svar på emnet  [ 5 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Forslag til guider
InnleggSkrevet: 06 Des 2013, 23:17 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1622
Dersom du har forslag til temaer som du synes det bør lages en guide til kan du komme med dem her.

Litt om hva guider er og reglene for posting av slike:
•Guidene kan ha forskjellig utforming, men de må ha en lay-out som er oversiktlig.

•Ikke fri posting. Nye guider må godkjennes av forumledelsen/moderator/»Guide-ansvarlig»

•Men innlegg med forslag til nye momenter, påvisning av feil etc i eksisterende guider er greit – og blir oppfordret til. Disse slettes imidlertid etter hvert som de er vurdert og enten tatt til følge(endring/tilføyelse i guiden), eller forkastet. Dette gjøres for å holde emnet/tråden så kort og oversiktlig som mulig.

•Den som får ansvar for å opprette en guide, har også ansvar for kontinuerlig å oppdatere og forbedre guiden slik at den til en hver tid er aktuell og riktig. Får man først et slikt ansvar er det bare internetts eller egen død som kan oppheve dette ansvaret. Nesten :D

•Guidene er generelle og nøytrale i den forstand at de ikke skal fronte spesielle subjektive meninger, merkevarer eller produkter. Slikt forbeholdes tråder i andre deler av forumet. Eksempelvis vil en guide til 72-timerssekken, ikke inneholde en fasit på hva den skal inneholde, men bakgrunnen for hvorfor noen mener slike ferdigpakkede sekker er en god ide og hvilke situasjoner de kan komme til nytte i, hvilke typer utstyr som kan være aktuelt, individuelle tilpasninger etc. Likedan vil en guide vedrørende Mylar bags ikke anbefale spesielle produsenter/forhandlere. Men opplisting av flere av de største, evt link til andre tråder hvor dette diskuteres er greit. Dette for å unngå at guiden blir en diskusjon om noe annet enn det som er temaet, så som erfaringer med spesielle leverandører.

•Linker til aktuelle tråder legges inn til slutt a la slik det gjøres i wikipedia

•Det er ikke farlig å prøve å utarbeide en guide til et tema du er spesielt interessert i og/eller har spesielle forutsetninger for å skrive om. Råutkastet til guiden legges først i "Rugekassen - forum for uferdige guider" hvor du i samarbeid med moderator kan jobbe fram mot et resultat som kan flyttes ut i forumet som er åpent for alle.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Forslag til guider
InnleggSkrevet: 26 Sep 2014, 01:37 
Avlogget

Registrert: 01 Des 2013, 23:03
Innlegg: 411
Bosted: Trondheim
Når ebola er varslet å nå ~en million smittede innen nyttår er det vel på tide med en guide om beskyttelse mot smittsom sykdom? Jeg har skummet det som er skrevet på forumet så langt, og kommet til denne teksten - riktignok uten å dobbeltsjekke alle tidligere innlegg.

Oppsummerer tråden så langt:

For å unngå smitte ved en sykdom som smitter gjennom åndedrett er beskyttelsesmasker viktig. Noen sykdommer som forkjølelse og vanlig influensa har luftbåren smitte, og det krever finmasket filter som dette, FFP3-godkjent eller tilsvarende.. Artikkel om maskestandarder. Andre sykdommer som ebola smitter i dag kun ved dråpesmitte, og da vil vanlige pustemasker av "kaffefilter" gjøre jobben greit nok. Slik jeg har forstått det er heldekkende vernemasker med filter av aktivt kull overkill i forhold til en rent biologisk trussel, de trengs egentlig bare for atom- eller gassangrep. Jula er nevnt som billig og god leverandør av masker.

I tillegg til munnbind/maske kan det være nødvendig med briller som dekker øynene (Leger Uten Grenser bruker slalombriller på feltsykehusene i Vest-Afrika), og helst en heldekkende haz-mat-drakt. Økonomiversjonen kan være engangs plastforkler som brukes i næringsmiddelindustrien, eller en oljehyre som desinfiseres etter kontakt med smittede. Engangshansker er nødvendig, og det kan kjøpes forholdsvis billig når de bare skal være beskyttende og ikke nødvendigvis sterile. Biltema selger femti par for førti kroner.

Desinfeksjonsmiddel er viktig, klor eller sprit er lett tilgjengelig. Rødsprit desinfiserer like bra som rensprit, og er lettere tilgjengelig og billigere. Sprit fungerer best i 70 % løsning, altså kan rødspriten tynnes med to deler sprit, en del vann. Klor bør brukes i forholdsvis sterk løsning, en del klor til fire deler vann for klorin som kjøpes i dagligvarehandelen. Merk at det kreves lang kontakt-tid for at sprit eller klorin skal virke. Det er ikke nok å bare dyppe eller skylle, overflaten må være våt i minst et halvminutt. Virus tåler mer desinfeksjonsmiddel enn bakterier, ettersom de ikke er like avanserte med cellemembraner og annet som ødelegges - virus er enkelt sagt bare arvestoff med pigger som trenger inn i celler.

Isolering av sykdomstilfeller og behandling
Dette er vanskelig, å skulle behandle en dødelig sykdom uten medisinsk utdanning er nær sagt umulig. Det eneste vi vanlige folk kan gjøre er å gi omsorg og nok drikke. Oral rehydreringsvæske bør ikke være bare vann, det bør også gis litt sukker og salt for å erstatte næring og salttap gjennom svette og urin/avføring. Dette er spesielt viktig ved diarré. Dette lages hjemme ved å løse seks teskjeer sukker og en halv teskje salt i en liter vann - blandingen skal ikke smake mer salt enn tårer. Oppkastsyke kan gjøre det vanskelig å få inn væske, men det hjelper å gi pasienten små doser. Finn fram et shotglass, eller i verste fall prøv å få det inn med teskje.

_________________
Du trenger ikke mer enn to tomme hender, en skarp kniv, og en låve full av stæsj!


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Forslag til guider
InnleggSkrevet: 26 Sep 2014, 08:09 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1622
Ja, det hadde vært fint med guider på dette området. Det er et viktig initiativ du tar her Fossegrim. Men dette er et felt hvor det er viktig å holde tunga rett i munnen og ikke blande hummer og kanari. F.eks. må det gå tydelig fram hva det er som behandles. Ebola er en ting, oppkastsyke kan være pga ebola, men ikke nødvendigvis bare det. Men hele innlegget dreide seg vel om ebola??!

Kanskje guider her burde være splittet opp tydelig. F.eks kunne det være egne for smitteveier, beskyttelsestiltak for hver enkelt smittevei, evt splittet i personlig beskyttelse, behandling av smittebærende materialer, desinfeksjon av det som har vært i kontakt med smittestoff og så videre.

Jeg har foreløpig disse kommentarene:

Dråpesmitte er den måten forkjølelse og influensa f.eks. smitter. Ebola smitter ikke på den måten, men ved at man kommer i direkte kontakt med kroppsvæsker. Altså er nær kontakt nødvendig. Skjønt man kan jo lure på hvordan så mange helsearbeidere som burde vite dette, har klart å bli smittet. Kanskje er det fordi de har blitt ekstremt trøtte pga voldsomt arbeidspress og har latt rutinene glippe? Eller kanskje er det fordi de har gått tom for nødvendig utstyr?

Desinfeksjon er en ting. Men det er egentlig ikke første skritt. Først må man fjerne smittebærende materialer så som oppkast, avføring, blod og urin. Dette må behandles forsvarlig. Deretter desinfiseres flatene. Dette fordi desinfeksjonsmidler ikke nødvendigvis trenger godt nok inn i det som inneholder smitte. Tenk også på at en ubeskyttet madrass, type vanlig hjemmebruk, suger til seg mangt og meget. Det holder ikke å fjerne lakenet og det er mildt sagt komplisert å desinfisere en svær madrass hjemme...

Hansker kan være av varierende kvalitet. Jeg ville stilt langt strengere krav til hansker jeg skulle brukt til noe slikt som ebola enn til vanlig omgangssyke eller infiserte sår. Sånn på sparket - kanskje vanlige oppvaskhansker som rengjøres og desinfiseres etter hver bruk hadde vært best.

Fordi dette er så komplekst lurer jeg på om det hadde vært greit å få litt fart i denne diskusjonen i "Helse & livsfaseforumet"før vi oppsummerer i en eller flere guider. Hva tenker du/dere?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Forslag til guider
InnleggSkrevet: 26 Sep 2014, 09:02 
Avlogget

Registrert: 01 Des 2013, 23:03
Innlegg: 411
Bosted: Trondheim
Ja, absolutt! Dette er et digert tema, og det er masse å ta tak i. Det er tydelig at jeg har noen hull i smittevernskunnskapen også, og det er flott at noen kan rette!

En artikkel som dette burde vel også si noe om karantene, og kanskje om behandling av døde. Den forrige pandemi-tråden sporet av i en diskusjon om svineinfluensa-vaksine, så etter de første par innleggene var det ikke mye informasjon å hente.

_________________
Du trenger ikke mer enn to tomme hender, en skarp kniv, og en låve full av stæsj!


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Forslag til guider
InnleggSkrevet: 10 Okt 2014, 00:35 
Avlogget

Registrert: 28 Aug 2013, 13:25
Innlegg: 660
Bosted: Sørlandet
Det ligger ganske mange guider ute på nettet. Er det ikke bare å linke til disse istedenfor å finne opp kruttet på nytt?

http://www.wikihow.com/Prevent-Ebola

_________________
War don't decide who's right. Only who's left.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 5 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support