Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 19 Jun 2021, 20:20

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 67 innlegg ]  Gå til side 1, 2, 3, 4, 5  Neste
Forfatter Melding
 Innleggets emne: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 15 Jul 2012, 19:27 
Avlogget

Registrert: 09 Mar 2012, 18:27
Innlegg: 1613
Oppretter en tråd for den veksten vi spiser mest av. Dyrking, lagring, alt som har med korn og gjøre. Har dog allerede en korn mølle tråd gående, så det er vel mest praktisk og holde slikt der. ;)

Jeg begynner med og sakse uhemmet fra opplysningskontoret for brød og korn sine hjemmesider.
http://www.brodogkorn.no/fakta/korn/

Kornartene tilhører grasfamilien. De blir dyrket på grunn av sine store næringsrike frø, som inneholder mye stivelse og en del protein. Kornartene er verdens viktigste vekster som nyttes både til mat og fôr.

I Norge dyrker vi i hovedsak kornartene bygg, hvete, havre og rug. De eldste funn av hvete og bygg i Norge er 4000-4500 år gamle. Korndyrking ble vanlig her i landet i slutten av steinalderen.

I 2007 hadde Norge ca. 14 700 kornbønder. Hvert år dyrkes det 1,2 – 1,3 millioner tonn korn på et areal tilsvarende halvannen gang Vestfold fylke (vel 3,2 millioner dekar). Den største andelen av kornet benyttes til fôr. I 2007 ble det produsert ca. 348 000 tonn matkorn hvorav ca. 280 000 tonn ble benyttet til mat. De tre største kornfylkene i Norge er Akershus, Østfold og Hedmark. Samlet import av matkorn i 2007 var 97 107 tonn og de viktigste importlandene er Kazakhstan, Tyskland og Baltikum. Det er i hovedsak ulike spesialsorter hvete (for eksempel durumhvete) og kvaliteter som ikke kan dyrkes i vårt klima som importeres.

Nye kornsorter og fruktbart samarbeid mellom bønder, industri og bakere har bidratt til at det brukes langt mer norsk korn i matmelet enn tidligere. De siste 30 årene har andelen norskprodusert matkorn anvendt i matmelet økt betydelig. Fra 3,9% i 1961 til 74,2% i 2007. Volummessig er hvete desidert størst. Man forventer at andelen norskprodusert matkorn som inngår i matmelet også i fremtiden vil ligge mellom 60-75%. Siden midten på 70-tallet har vi så å si vært selvforsynte med bygg og havre.

Bakeevne varierer med kornsortene og er knyttet til gluteninnholdet i proteinet. Glutenet gjør deigen seig og smidig, og binder væske godt.

Det finnes mange sorter matkorn innenfor de fire hovedartene (hvete, bygg, havre, rug) vi dyrker i Norge. Matkorn deles inn i ulike kvalitetsklasser. Hvetesortene deles for eksempel i fem klasser basert på proteinkvaliteten.

Kontrollen med matkorn er streng i Norge. Matkorn må tilfredsstille en rekke minimumskrav fastsatt av myndighetene og tilleggskrav fastsatt i avtaler mellom aktørene i verdikjeden korn – mel – bakervarer. Alt matkorn som leveres til kornmottak i Norge gjennomgår en rekke visuelle og laboratoriemessige undersøkelser. Det tas også systematiske stikkprøver i alle ledd i verdikjeden for å sikre at sluttproduktet har ønsket kvalitet.

Prisen på matkorn, såkalt målpris, fastsettes en gang i året i jordbruksforhandlingene. Målpriser fastsettes på mathvete, matrug, bygg, havre og oljefrø og gjelder fire av Felleskjøpets mottaksanlegg. Dette er mottaks- og transittanleggene på Kambo, Drammen, Holmestrand og Larvik. Den noterte pris ved disse anleggene skal i gjennomsnitt for sesongen ikke overstige målprisen. Det er fri prissetting på korn i andrehåndsmarkedet. Dette betyr at prisen mellom kornhandler og matmøllene er et forhandlingsspørsmål.

Det importeres korn for å dekke inn de kvaliteter som ikke produseres i Norge. Norske kornpriser er tradisjonelt vesentlig høyere enn prisene på verdensmarkedet. Tollsatsen for importert korn fastsettes som differansen mellom norsk engrospris og verdensmarkedspris. Den nødvendige importen fordeles gjennom kvoter med redusert tollsats. Kvotene fordeles ved auksjon administrert av Statens landbruksforvaltning.

_________________
In war, truth is the first casualty
The blade itself incites to violence.
Qui desiderat pacem praeparet bellum
Fortis cadere, cedere non potest
Growing your own food is like printing your own money. Ron Finley.


Sist endret av Frøyatro den 16 Sep 2012, 19:56, endret 2 ganger.

Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn tråden
InnleggSkrevet: 15 Jul 2012, 19:29 
Avlogget

Registrert: 09 Mar 2012, 18:27
Innlegg: 1613
Også litt om kornsortene. Blir tungleste poster ser jeg, men det er jo et viktig tema.

Bygg

Bygg (Hordeum vulgare L.) har vært dyrket i over 10 000 år, og er trolig verdens eldste kulturplante. Bygg er det kornslaget som trenger kortest veksttid for å bli modent. Det kan dyrkes i høyereliggende strøk og langt mot nord.

Byggmel har ikke bakeevne, men kan brukes i mange forskjellige produkter som grøter og supper, eller blandet med hvetemel til brød og kjeks. Det aller meste av bygget som dyrkes i Norge brukes til dyrefôr.

Bygg inneholder i gjennomsnitt 78 prosent karbohydrater, 9-12 prosent protein, knapt to prosent fett og fem prosent fiber.

I 2007 ble det dyrket 455 000 tonn bygg i Norge. Drøyt 3000 tonn gikk til mat. Det er en økende interesse for å bruke mer bygg til mat, fordi bygget har viktige fiberstoffer som er gunstig i ernæringen.

Hvete

Hvete (Triticum aestivum var. aestivum L.) er en nesten like gammel kulturplante som bygg. Det er funnet spor som viser at hvete ble dyrket i Egypt for 7 000 år siden, men dyrkingen er trolig eldre enn det. I Norge er det påvist at det ble dyrket hvete ved Oslofjorden for vel 4 000 år siden. Hvete krever lang vekstsesong og dyrkes stort sett på Østlandet og delvis i Trøndelag.

Hvetemel har unike bakeegenskaper. Det inneholder protein som kan danne gluten og tåler stor innblanding av mel som ikke har bakeevne.

Hvete inneholder i gjennomsnitt 80 prosent karbohydrater, 10-14 prosent protein, 2-3 prosent fett og 2-3 prosent fiber.

I 2007 sesongen ble det dyrket 381 000 tonn hvete i Norge, hvorav 303 000 tonn var av matkvalitet. Mengde som benyttes i matproduksjon kan variere fra år til år, men forbruket forventes å ligge mellom 60-75% årlig.

Havre

Havre (Avena sativa L.) er yngre som kulturplante enn bygg og hvete. Havredyrking kom til Norge for ca. 2 500 år siden. Havre trives best i kjølig og fuktig klima. Det er derfor gode forutsetninger for å dyrke havre i Norden. Fra middelalderen og til etter 2. verdenskrig var havre det dominerende kornslaget i Norge.

Havre har en greinet og åpen blomsterstand, kalt risle, og kan lett skilles fra andre kornarter.

Over 90 prosent av norsk havre går til dyrefôr, først og fremst i kraftfôr, men også som knust og hel havre til hest. Under to prosent av norsk havre går til havregryn.

Havre inneholder ca. 70 prosent karbohydrater, 11-12 prosent protein, vel fem prosent fett og ti prosent fiber.

I 2007 ble det dyrket 260 000 tonn havre i Norge. Ca. 16 000 tonn ble brukt til mat. Det er i dag økende interesse for å bruke mer havre til mat. Havre har, som bygg, innhold av viktige fiberstoffer.

Rug

Rug (Secale cereale L.) er en yngre kulturplante med et mer begrenset dyrkingsområde enn de andre kornartene. Til Norge kom rugen omkring år 500 e.Kr., men fikk ingen stor utbredelse før i vikingtiden. I middelalderen var rug det mest brukte kornslaget i landet vårt. Rug har vært lite dyrket etter krigen, og selv om arealet har tatt seg noe opp, utgjør det bare vel to prosent av kornarealet.

Rug gir en fyldig smak til brød. Det gjør dessuten brødet saftig og gir lengre holdbarhet. Fordi proteinet i rug har dårlig bakeevne, blir brød bakt med rugmel tunge og kompakte.

Rug har mye av det samme innhold som hvete, med vel 80 prosent karbohydrater, ca. 12 prosent protein, knapt to prosent fett og 2-3 prosent fiber.

I 2007 ble det dyrket 38 000 tonn rug i Norge. Drøyt 50% av dette ble brukt til mat.

Spelt

Spelt (T. aestivum var. spelta) er en kornart nært beslektet med hvete, og kalles ofte urkornet. Spelt var tidligere en svært viktig kornsort, og har vært dyrket i Norden i mer enn 4500 år. Spelten tapte etter hvert terreng til den mer kostnadseffektive hveten, som normalt gir tre til fire ganger mer korn per dekar enn spelt.

Spelt kan erstatte hvete i alle slags bakverk og matretter men oppfører seg noe annerledes og tåler blant annet mindre elting. Se tips for baking med spelt.

Spelt tillegges en rekke positive helseegenskaper, men det er relativt lite som er vitenskapelig dokumentert. Spelt har trolig noe høyere innhold av vitaminer og mineraler. Spelt har ofte et høyt proteinnhold (gluten), og kan derfor ikke spises av mennesker med cøliaki.

Markedet tilbyr en rekke ulike speltråvarer og produkter. Noen er krysset med vanlige hvete. Andre er rene speltsorter. På det norske markedet finnes både norskdyrket og importert spelt. Den norskdyrkede spelten vil for det aller meste være de opprinnelige speltsortene Oberkulmer rotkorn og Ebner. Importert spelt er Oberkulmer rotkorn i tillegg til Frankenkorn, som er hvetekrysset spelt.

_________________
In war, truth is the first casualty
The blade itself incites to violence.
Qui desiderat pacem praeparet bellum
Fortis cadere, cedere non potest
Growing your own food is like printing your own money. Ron Finley.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 15 Jul 2012, 19:37 
Avlogget

Registrert: 09 Mar 2012, 18:27
Innlegg: 1613
Også noe mer om mel.

Siktet

I siktet mel benytter man bare kjernen i kornet. Skallet skilles fra og utgjør det som kalles kli. Melet er malt fint og selges normalt som siktet hvetemel eller siktet rugmel. I siktet hvetemel benyttes ca. 78 prosent og i finbakstmel ca. 65 prosent av kornet (kjernen).

Siktet hvetemel er vårt mest anvendte bakemel, og gir lette og luftige bakverk.

Sammalt

At melet er sammalt betyr at man bruker hele kornet – både skall og kjerne – og maler det sammen til mel. Sammalt mel produseres i mange varierende finhetsgrader, for eksempel fint, mellomgrovt og grovt. Sammalt mel inneholder mer kostfiber, mineraler og vitaminer (som finnes i skallet på kornet) enn siktet mel.

Sammalt mel brukes til grovere bakst, som grove brødtyper, rundstykker, flatbrød og knekkebrød.

Helkorn

I helkorn-mel benyttes hele kornet (se sammalt mel). Her er kornene bare delvis knust. Helkorn må bløtlegges for ikke å få harde korn i ferdig bakst. Helkorn-mel inneholder samme kostfibre, mineraler og vitaminer som fint sammalt mel.

Helkorn hvete brukes normalt i gjærbakst der en ønsker større andel hele korn i det ferdige produktet, for eksempel helkornbrød.

_________________
In war, truth is the first casualty
The blade itself incites to violence.
Qui desiderat pacem praeparet bellum
Fortis cadere, cedere non potest
Growing your own food is like printing your own money. Ron Finley.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 18 Jul 2012, 13:02 
Avlogget

Registrert: 27 Apr 2012, 17:37
Innlegg: 89
Johan Swärd dyrker biodynamisk økologisk urkorn og har salg fra gård eller via Holli mølle.
Hveten hans skal vistnok kunne tolereres av både gluten intolerante, og faktisk også gluten allergikere om jeg ikke husker mye feil, men ikke arrester meg på den siste der.. :p

http://www.dn.no/d2/d2mat/article2184764.ece

_________________
OpSec blown.. gjenoppstått i forkledning..


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 22 Jul 2012, 14:29 
Avlogget

Registrert: 09 Mar 2012, 18:27
Innlegg: 1613
Etter en lengre tids tenkeperiode begynner jeg og tenke mer alvorlig på å lagre korn... Tidligere har jeg ikke hatt plass/råd/lyst til å ha det, men nå som tørken i USA blir verre og verre, samtidig som det er tørke og flom i andre land (blant annet Sverige og Russland) så blir jeg mer og mer lysten på å ha en reserve av korn også...

Det jeg har lyst til, er å ha fem hundre kilo. Men jeg er litt usikker på dette med langtidslagring. Jeg har hørt at du ikke trenger o2 absorbere, bare det lagres tørt. Hva slags råd kan dere som har erfaring på området komme med? Alt mottas med takk! :)

_________________
In war, truth is the first casualty
The blade itself incites to violence.
Qui desiderat pacem praeparet bellum
Fortis cadere, cedere non potest
Growing your own food is like printing your own money. Ron Finley.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 22 Jul 2012, 16:32 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1621
Ja, korn kan lagres lenge forutsatt at det er tørt nok i utgangspunktet og du har et sted å lagre det som har lav nok temperatur og luftfuktighet og er fritt for skadeinsekter.

For å være lagringsstabilt bør kornet ikke være fuktigere enn 13 %, helst bør det være tørrere. Det bør også lagres kjølig og mørkt. Grunnene er at insekter som lever av og i kornet må ha fuktighet for å overleve og formere seg. Og dess kaldere det er dess saktere går formeringen. Under 13 % fuktighet i kornet kan ikke melmidd for eksempel formere seg. Men andre skapninger som bare henter mat i kornlageret og ellers oppholder seg andre steder, kan fint bruke det som matfat. Også sopp krever fuktighet for å være noe problem. Og insektenes egg, som alltid er der, kan overleve i lange tider mens de venter på bedre tider.

Fuktigheten i kornet er i konstant endring ettersom luftfuktighet og temperatur veksler. Ved enhver luftfuktighet og temperatur oppstår det en balanse mellom kornets fuktighet og luftens. For eksempel vil korn oppbevart i 60% luftfuktighet og ved 15 grader, stabilisere seg på ca 14% fuktighet i selve kornet etter en stund. Ved store og raske endringer i temperatur og luftfuktighet, kan overflaten av kornet få betydelig høyere fuktighet. Ettersom de ovennevnte insekters egg kan overleve lenge i lagret korn, kan slike forhold føre til klekking og store insektsproblemer. Og faren for sopp/mugg blir overhengende.

Ved å bruke mylar og oksygenabsorbere løser du flere problemer. For det første forblir kornet så tørt som det var da du forseglet posen. Kornet vil ikke ha mulighet for å ta opp fuktighet fra luften. Dessuten vil alle insekter dø av oksygenmangel og alle egg som klekkes vil lide samme skjebne. Og insekter som eventuelt bare bruker kornet som matfat, vil ikke klare å komme til. Eventuelle mus og rotter kan riktignok gnage seg gjennom både plastbøtter og mylar, men den slags plager må man uansett gardere seg mot på andre måter.

I tillegg til dette så vil oksygenabsorbere sørge for at harskningen av det lille fettet som er i korn går enda saktere.

Oppsummert blir svaret altså: Ja, det går an, men det er mindre å ta hensyn til og du sparer deg for bekymringer og usikkerhet ved å bruke mylar og oksygenabsorbere.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 23 Jul 2012, 22:54 
Avlogget

Registrert: 09 Mar 2012, 18:27
Innlegg: 1613
Tusen takk for svar Bamse! Hvis jeg husker riktig, har du selv lagret korn i mylar, stemmer ikke det mon tro? Kan du uansett komme med tips for hvordan enklest, billigst og best man kan lagre f. eks fem hundre kilo korn i mylar med o2 absorbere? Det jeg er redd for er vel og måtte pakke inn ett og ett kilo... :?

Fant forresten på Easyprepper at de selger korn. Biodinamysk spelt korn til og med! Tar med pakken her, så kan man selv velge om man gidder og sjekke ut pris og annet på hjemmesiden deres.

•2 bokser à 1,2 liter av: hele speltkorn (1 kilo)
•2 bokser à 1,2 liter grovt speltmel (900g)
•2 bokser à 1,2 liter fint speltmel (850g)
• 2 bokser à 1,2 liter speltcremesuppe (900g)
•2 bokser à 1,2 liter speltnuder (300g)
•2 bokser à 1,2 liter speltgryn (som havregryn) (500g)

For min del blir det nok litt for lite, men interessant er det jo... Dette fikk meg forresten til og tenke litt på: Hva slags kornsorter tror folk det vil være lurest og lagre? Bør man lagre litt av alt, eller en kornsort spesielt? Det er jo lett og sjekke ut fakta fra tidligere poster her, så hva tror folk? ;)

_________________
In war, truth is the first casualty
The blade itself incites to violence.
Qui desiderat pacem praeparet bellum
Fortis cadere, cedere non potest
Growing your own food is like printing your own money. Ron Finley.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 25 Jul 2012, 17:05 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1621
Frøyatro skrev:
Tusen takk for svar Bamse! Hvis jeg husker riktig, har du selv lagret korn i mylar, stemmer ikke det mon tro? Kan du uansett komme med tips for hvordan enklest, billigst og best man kan lagre f. eks fem hundre kilo korn i mylar med o2 absorbere? Det jeg er redd for er vel og måtte pakke inn ett og ett kilo... :?

Det var da voldsomt! 500 kg er mye! Men du planlegger vel å fø på flere enn bare deg selv og ”samboeren”, tenker jeg. Ære være deg for det! Og om jeg husker rett tar du høyde for de aller verst tenkelige scenariene også?

Men til saken: Ettersom korn holder seg bra i ganske lang tid også etter at en mylarpose er åpnet, rekker man fint å bruke selv 10-20 kg før det blir dårlig. Dermed er små mylarposer ikke bare upraktisk, men også unødvendig. Spar slike til slikt som man ikke bruker så mye av og som blir raskt ødelagt når det oppbevares åpent.

I USA bruker de fleste spann på 5 eller 6 gallon og mylarposer som passer inn i disse. Dvs 20x30 tommer. For vår del av verden snakker vi da om spann på 20 eller 30 liter. Et 20 liters spann vil kunne romme omtrent 16 kg korn.

For å finne ut hvor stor oksygenabsorberen trenger å være, må du gjøre et anslag over hvor mye luft som ligger gjemt mellom kornene, i lommer i skrukkete mylar og på toppen av posen etter at du har forseglet den. En tommelfingerregel er at absorberen trenger å kunne absorbere oksygen fra 40 % av beholderens volum. Regnestykket for et 20 liters spann blir da:
20 liter x 40 % x 21 %(oksygeninnholdet i luft) = 1,68 liter eller 1680 ml.

Velger du da en 1500 ml absorber vil du sannsynligvis være sikker på å få fjernet alt oksygenet, men med en ”fersk” 2000 ml absorber er du garantert å få gjort det. (Seriøse oksygen-absorberprodusenter gir dem litt ekstra kapasitet for å gardere seg for at de minst holder hva de lover.)

(Til den som synes det høres mye ut har jeg et forslag til eksperiment: Ta en liter hele vetekorn. Spraylakker dem med noe som gjør at de ikke suger vann så lett. Hell dem så tilbake i litermålet. Legg noe på toppen som du kan presse kornet ned med før siste fase av eksperimentet. Ta så et annet litermål med vann og hell over vann til vannivået når toppen av kornet. Du vil antakelig bli forbauset over hvor mye vann det er plass til mellom kornene. I tillegg kommer luftlommer som du ikke klarer å klemme/riste bort i en mylarpose. Pluss litt sikkerhetsmargin.)

OPPSUMMERT

For ENKEL lagring av 500 kg korn trenger du:
Ca 30 stk 20 litersspann
Ca 30 mylarposer i størrelsen 20x30 tommer (De er egt alt for lange, men kan jo stusses litt)
Ca 30 oksygenabsorbere à 2000 ml

For BILLIGERE lagring:
Sløyf spannene
Mylarposer i 20”x30” kan sikkert ta bortimot dobbel mengde korn uten spann. Så da trenger du bare halvparten så mange poser, men like mange O2 absorbere. (På den annen side vil du antagelig punktere halvparten dersom du ikke er sterk nok til å håndtere 30-35 kg poser skånsomt!)

Personlig synes jeg det er mest praktisk å bruke 16”x18” og pakke dem som klosser som jeg har vist bilde av i en annen tråd. Disse inneholder ca 8 kg korn hver og må behandles varsomt da de kan punktere ved uvøren behandling. Men de beskytter kornet like godt som om de var i spann. Det er nemlig slik at mylarposer m/O2-abs. beskytter kornet, spannet beskytter bare mylarposene.

For øvrig antar jeg at de 1 gallonsposene som mormonerne i England selger, vil kunne romme ca 3 kg korn hver. Du ville da trenge 167 av dem for 500 kg korn.................. Bilde


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 25 Jul 2012, 17:20 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1621
Frøyatro skrev:
... Dette fikk meg forresten til og tenke litt på: Hva slags kornsorter tror folk det vil være lurest og lagre? Bør man lagre litt av alt, eller en kornsort spesielt? Det er jo lett og sjekke ut fakta fra tidligere poster her, så hva tror folk? ;)

Alle kornsorter bortsett fra havre egner seg for langtidslagring. Problemet med havre er det høye fettinnholdet som gjør at den harskner relativt fort. Husk at harskning også kan foregå uten oksygen, det vil si harskning ved hydrolyse.

Dermed blir svaret egentlig at du bør velge kornsorter som du liker og passer til den måten du har tenkt å bruke dem. Og du må kunne bruke dem på den/de måtene allerede i dag. Ved kjøp av så mye som 500 kg blir det også et økonomisk spørsmål. Spelt er langt dyrere enn hvete. Og økologisk dyrket er noe dyrere enn konvensjonelt.

Det hjelper deg lite om du om 20 år finner fram et spann med hele korn og ikke har peiling på hvordan du skal tilberede det. Og det er ikke så enkelt som å vite at korn kan males til mel, presses til gryn, spires, bløtlegges og kokes. Du må faktisk ha gjort alt dette så ofte at du har den kunnskapen og behersker de teknikkene som skal til.

Lageret av det kornet vi har roteres fordi vi faktisk bruker av det og erstatter det vi har brukt jevnlig. Og vi tar vare på det på en skikkelig måte. Dermed vil lageret antagelig langsomt, men sikkert øke. Bilde

For å gi et lite eksempel:
Dersom du skal bake brød av kornet så må du ikke bare ha en kvern, du må også ha korn som egner seg til baking. Dess mer gluten, dess bedre. Hvete er derfor bedre enn rug, og bygg og havre alene er kun for spesialister og krever en del spesialingredienser. Men det stopper ikke der. Proteinkvalitet er mer enn bare innhold av gluten. Og den varierer for eksempel både med hvilken hvetesort det er snakk om og vekstvilkårene akkurat den sesongen i den spesielle åkeren. Derfor må man nesten prøve seg fram og skaffe seg erfaring med akkurat det kornet man har. Da kan man slippe mye frustrasjon og skuffelse den dagen man eventuelt er tvunget til å leve at dette lageret sitt.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 25 Jul 2012, 19:11 
Avlogget

Registrert: 09 Mar 2012, 18:27
Innlegg: 1613
Nok en gang, tusen takk for svar Bamse! :D Uhyre lærerikt. Joda, jeg forbereder meg nok på litt verre ting, og fem hundre kilo kan kanskje bli litt i overkant... tror jeg begynner med femti kilo eventuelt. Vi får se, men det er kjekt og ha til venner og familie hvis jeg kan.

Du må gjerne komme med flere tips om korn og mel om du har dem, jeg setter voldsomt stor pris på dine innspill! Du er virkelig en autoritet på dette området! Keep it coming! :mrgreen:

_________________
In war, truth is the first casualty
The blade itself incites to violence.
Qui desiderat pacem praeparet bellum
Fortis cadere, cedere non potest
Growing your own food is like printing your own money. Ron Finley.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 25 Jul 2012, 20:31 
Avlogget

Registrert: 27 Apr 2012, 17:37
Innlegg: 89
Ifølge bonden jeg handla av, er mylar overkill for korn... holder seg i årevis så lenge de lagres tørt.. tretønner er nok veien å gå for mengder vil jeg tro...

_________________
OpSec blown.. gjenoppstått i forkledning..


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 25 Jul 2012, 21:47 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1621
Galdre skrev:
Ifølge bonden jeg handla av, er mylar overkill for korn... holder seg i årevis så lenge de lagres tørt.. tretønner er nok veien å gå for mengder vil jeg tro...

Det du kanskje må huske er at bondens tidshorisont er en smule kortere enn vår. Hans problemer er over når siste lass av kornet er sendt til mølla. Dessverre finner jeg ikke den grafen jeg egentlig lette etter, men her er en som viser sammenheng mellom kornets fuktighet og lagringstemperaturen. Legg merke til at de ikke bryr seg om å tegne linjer etter 240 dager:
Bilde
Det denne grafen IKKE viser er hvilke fuktighetsnivåer og temperaturer hvor skadeinsekter kan overleve og formere seg i kornet. For meg er det i alle fall ikke særlig appetittlig med korn fullt av midd og andre uhumskheter.

Dessuten forandrer kornets fuktighet seg når det lagres åpent til luft. Det søker et ekvilibrium med luftens fuktighet. Så avhengig av luftfuktighet og temperatur kan kornets fuktighet gå opp eller ned. Ned er jo ikke et problem, men opp kan skape trøbbel. En fuktig kjeller og høy temperatur gjør at det kornet som var tørt nok, ikke lenger er det.

Dessuten er lagring i tretønner svindyrt.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 25 Jul 2012, 23:21 
Avlogget

Registrert: 09 Apr 2012, 20:44
Innlegg: 434
Som Frøyatro takket jeg for svært lærerike innlegg Bamse. Siden jeg har en kamerat som er kornbonde, og har egen korntørke, så øyner jeg muligheten for å kjøpe godt tørket korn, etter bestilling.

Ift behandlingen av korn, så er vel næringsinnholdet i kornet relativt konstant i forhold til hvordan det konsumeres? Om ikke jeg husker helt feil (fra barneskole kristendom; så var vel romerske lover utformet slik at det var lov å spise aks fra avlinger man vandret igjennom? Altså ikke sanking, men spise underveis?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 25 Jul 2012, 23:41 
Avlogget

Registrert: 27 Apr 2012, 17:37
Innlegg: 89
Det var langtidslagring det var snakk om, kanskje ikke 30 år, men innenfor tidshorisonten hvor jeg sannsynligvis har spist opp mine 500kg skulle det ikke være noe problem å lagre uten mylar. Tvert imot mente han mylar kunne bli et sjangsespill om en ikke var 100% sikker på fuktinnholdet i kornet..

_________________
OpSec blown.. gjenoppstått i forkledning..


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 27 Jul 2012, 06:56 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1621
Galdre skrev:
Det var langtidslagring det var snakk om, kanskje ikke 30 år, men innenfor tidshorisonten hvor jeg sannsynligvis har spist opp mine 500kg skulle det ikke være noe problem å lagre uten mylar. Tvert imot mente han mylar kunne bli et sjangsespill om en ikke var 100% sikker på fuktinnholdet i kornet..

Hm, en bonde som ikke er 100% sikker på fuktinnholdet i kornet han nettopp har solgt deg? Hvor i all verden fant du ham?

For meg høres det mer ut som en luring som visste at kornet ennå ikke var tørt nok. Når en bonde leverer korn til en mølle eller et kornmottak, blir hvert eneste parti sjekket. Ikke bare for fukt, men for mange andre ting også. Og så får de betalt ut i fra disse testene. Blant annet får de et fratrekk dersom kornet ikke er på 15% eller lavere. Det er et gradert system som gir større og større minus dess fuktigere det er. Så vær trygg for at en bonde med yrkesstolthet og litt omløp i hodet holder greie på hvor mye fukt det er i kornet sitt. Det finnes til og med relativt billige måleapparater for formålet ettersom det er meget god økonomi i å vite når korntørka kan slås av og kornet kan leveres, eller evt lagres noen månder i påvente av høyere priser.

Du skulle ikke sånn helt tilfeldigvis ha hatt problemer med å male dette kornet? Fuktig korn kan "klogge" kvernplatene og gjøre effektiv maling vanskeligere. Det spørs om kanskje dette kan forklare et ubegripelig mysterium som har vært diskutert på et annet forum. :lol: (Til de uinnvidde: En kvalitetskvern som det var umulig å få til å male effektivt.)


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 67 innlegg ]  Gå til side 1, 2, 3, 4, 5  Neste

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support