Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 28 Nov 2021, 19:05

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 74 innlegg ]  Gå til side Forrige  1, 2, 3, 4, 5
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 21 Okt 2013, 18:58 
Avlogget

Registrert: 29 Jan 2013, 16:46
Innlegg: 226
På denne nettsiden får man kjøpt korn og kornmøller / valser

_________________
Be Prepeared
iTs better than not to be


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 21 Okt 2013, 20:21 
Avlogget

Registrert: 23 Jul 2012, 20:05
Innlegg: 1865
Hvilken nettside? var det en link der jeg ikke fant?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 22 Okt 2013, 00:24 
Avlogget

Registrert: 29 Jan 2013, 16:46
Innlegg: 226
http://www.nye-tider.no

_________________
Be Prepeared
iTs better than not to be


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 31 Okt 2013, 22:20 
Avlogget

Registrert: 09 Mar 2012, 18:27
Innlegg: 1613
Holli Mølle, som er nevnt før i tråden i tilfelle min link ikke fungerer, virker på meg om det beste alternativet. http://www.holli-molle.no/

Her er svaret jeg fikk fra dem: Vanligvis tørker vi ned til 13 %. Vi har helkorn økologisk av enkorn, emmer, spelt, hvete, ølandshvete, rug, bygg, avskallet havre.

_________________
In war, truth is the first casualty
The blade itself incites to violence.
Qui desiderat pacem praeparet bellum
Fortis cadere, cedere non potest
Growing your own food is like printing your own money. Ron Finley.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 01 Nov 2013, 22:18 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 14 Nov 2012, 17:28
Innlegg: 1026
Frøyatro skrev:
Holli Mølle, som er nevnt før i tråden i tilfelle min link ikke fungerer, virker på meg om det beste alternativet. http://www.holli-molle.no/

Her er svaret jeg fikk fra dem: Vanligvis tørker vi ned til 13 %. Vi har helkorn økologisk av enkorn, emmer, spelt, hvete, ølandshvete, rug, bygg, avskallet havre.


Men spørsmålet er om de tørker til under 10%?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 18 Nov 2013, 22:11 
Avlogget

Registrert: 14 Mar 2012, 05:05
Innlegg: 91
Bosted: Bodø
er det noen ernæringsmessig fordel med og blande rug, bygg, havre etc i brødbaksten?
har hittil brukt 50/50 med siktet og sammalt hvete.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 19 Nov 2013, 17:27 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1627
Det er noen små forskjeller i næringsinnhold i de forskjellige kornslagene. Men det er også forskjeller innad i det samme kornslaget både pga at det for eksempel er mange sorter (hvete f.eks. Zebra, Bastian, Bjarne, Demonstrant, Berserk…….) og fordi vekstforholdene varierer både mht jordsmonn, klima og værforhold fra år til år. Derfor tror jeg ikke man skal legge alt for stor vekt på akkurat det. Gå heller etter variasjon og hva man liker av smak. Det som betyr mest ernæringsmessig er nok hva du har oppå skiva!

Men skal man først nevne noe så må det være at rug har mye kostfiber og også noen stoffer som man tror kan beskytte mot enkelte krefttyper og kanskje hjertekarsykdommer. Havre har mye sunt fett og muligens er havreklien gunstig for kolesterolnivået vårt. Alle har bra med protein, men hvete og spesielt spelt har ekstra mye. Det er også noe variasjon i vitamin- og mineralinnhold. Det eneste jeg imidlertid synes er verdt å nevne er at spelt skiller seg ut ved at vitaminer og mineraler er mer jevnt fordelt mellom skall, kime og kjerne. Derfor er siktet speltmel sunnere enn siktet mel fra de andre kornslagene.

Bakeevnen varier derimot svært mye. Hvete er generelt best. Spelt og Emmer er også ganske bra, men kan kreve litt erfaring og spesiell behandling. Rug er også litt spesielt. Dersom man baker med stort innslag av rug kan brødet lett bli ganske kompakt(men saftig). Grunnen er at rugen inneholder mer av enzymer som bryter ned stivelsen og gjør deigen klissete og altså tungt og kompakt, men saftig brød som kjennes ferskt ut lenger pga vanninnholdet. Grunnen til at rugbrød (skikkelige rugbrød!) alltid er surdeigsbrød, er at surheten hemmer enzymene slik at bakeevnen blir bedre og brødene ikke så kompakte. Men litt rugmel sammen med hvete går helt greit.

Havre og bygg har ikke såkalt bakeevne. Dvs at som gjærbakst vil de ikke danne disse boblene som gjør at brødet hever og blir luftig. Men å blande litt av disse i deigen gir smaksvariasjon og jeg anbefaler deg å prøve det ut. Start med lite og øk på etter hvert. Det gjelder å eksperimentere. Prøv gjerne også krydderurter eller å blande revet ost i deigen.

Så som svar på spørsmålet; Variasjon er bra, først og fremst pga smak. Prøv deg fram. Start med å erstatte litt av den sammalte hveten med andre kornslag. Reduser så innslaget av siktet hvete for å få grovere brød. Og lytt til familiens reaksjon! Et lite tips er at små endringer over tid lønner seg. Dersom man lager noe radikalt forskjellig bør man ikke tvinge det på barna f.eks. Og server alltid det nye rykende ferskt, da er det best. Husk også at brød KAN fryses, men de smaker best når de er ferske.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 09 Nov 2021, 21:02 
Avlogget

Registrert: 18 Nov 2012, 13:46
Innlegg: 311
Løfter litt på denne tråden.

I et par år har jeg dyrket litt svedjerug. En gammel kornsort som finnene hadde med seg til Norge.

Men for å få litt mer fres over baksten må jeg tilsette hvetemel.

Nå vil jeg bestille hvetekorn, og male selv etter behov. Og jeg vil bestille så mye at jeg kan ha til langtidslagring.

De flest sidene jeg har vært inne på kaller kornet for helkorn.

Er det noen her som vet om det er jeg kan kjøpe?
Eller er det behandlet på noen måte sånn at det f eks IIKKE kan spire, om jeg finner ut jeg vil dyrke litt av det. 8-)

_________________
Vær forberedt på det uventede


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 10 Nov 2021, 10:33 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1627
På denne tiden av året kan det hende ikke alle bøndene har levert alt kornet til møllene ennå. Så om du har en bonde i nærheten som dyrker korn, kan du prøve å ta kontakt med en av dem. Jeg tror jeg har skrevet noe om min måte å gjøre dette på tidligere i tråden. Slikt som å legge merke til hvor veldrevet gården er, mengden av ugress i åkeren og slikt.

Ved å kjøpe på den måten kan du få skikkelig rimelig vare, men ulempen er at kornet normalt ikke er renset. Det vil si at deler av aks, ugressfrø, småstein og slikt som ellers kan komme i kornet når man høster med svære maskiner. Du må også høre hvordan analysen av det som er levert til mølle har vært. Alle partier korn blir analysert på mølle for å fastslå kvalitet på kornet. Falltall og proteinprosent er viktig for bakeegenskaper. Det er også sorten det er snakk om. Og selvsagt må det være uten sopp og annet uhumskt, så spør om hva analysen har vist på det som allerede er levert. Om ingen ting er levert så langt, så sjekk på nytt før du begynner å bruke det du kjøper.

Så det er visse krav til kunnskapsnivå når man kjøper på den måten.

DERFOR er det nok enklest for de fleste å kjøpe via gårdsutsalg eller REKO-ring. I områder med korn er det gjerne en eller flere som selger egendyrket mel. De vil også kunne levere helkorn som er det du er ute etter. Bare spør og presiser at du skal male til mel selv. Spør også etter sort. Det er stor forskjell etter mine erfaringer mellom de forskjellige hvetesortene. Matkorn er ikke beiset slik som såkorn i konvensjonelt landbruk blir, så det er helt trygt å spise. Og normalt vil det spire helt greit.

Ettersom du tenker på å dyrke litt selv, så vil jeg sterkt anbefale å gå for økologisk korn fra lokale bønder. Da vil du få sorter som er tilpasset dyrkingsforholdene hos deg. Men noen økobønder er ganske så tradisjonelle og holder seg til sorter som ikke har spesielt gode bakeegenskaper. Det er mange sorter. "Bjarne" og "Mirakel" er stort sett flotte. "Zebra" var svært vanlig før, god avling, men bare middels lett å bake med. Og så er det masse andre gamle og nye sorter som bare må prøves. Og husk at dette varier ikke bare med sort, men også fra år til år.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 10 Nov 2021, 11:41 
Avlogget

Registrert: 18 Nov 2012, 13:46
Innlegg: 311
Takk for kjapt svar, Bamse :)

Dessverre er det slik at det finnes ingen kornbønder her i Vestland fylke. Hvertfall i flg statistisk sentralbyrå.
Det er derfor jeg har begynt å dyrke litt selv. Og jeg har tanker om at jeg kan utvide litt om jeg får tid...... og kanskje må.

Men det er altså helkorn jeg skal se etter for å få å male selv?
Og de kan også dyrkes som mikrogrønt og eventuelt ute? :?:

_________________
Vær forberedt på det uventede


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 10 Nov 2021, 18:37 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1627
Ja, det er helkorn. I dagligvarebutikker(og helsekost) selges det også «helkorn». Men dette er knust korn, ikke hele korn. Disse kan man godt male til mel, men det spørs om bakekvaliteten er noe å skryte av. Og de spirer selvfølgelig ikke. De er sannsynligvis også varmebehandlet. Om de ikke hadde vært det, så ville de ha kort holdbarhet på grunn av harskning når innholdet eksponeres for luft(oksygen). Merk at mel som man maler selv, er ferskvare på grunn av denne harskningen. Jeg maler derfor vanligvis kun den mengden jeg trenger for dagens bakst.

Når det gjelder hvete så er det slik at alle sorter kan brukes slik de er etter treskingen. Da er det bare «helkornet» som er igjen og det kan såes. Men noen kornsorter har et tykt skall utenpå som ikke egner seg til mat og ikke løsner i treskingen. Disse må avskalles før bruk. Det gjelder blant annet havre, emmer og mange byggsorter.

Nå er det snart jul og tid for fuglenek, så du kan jo prøve å pirke litt på et havrekorn og se hvor vanskelig det er å få fram det som er «matdelen» av det. Men det finnes også såkalt nakenbygg uten dette tykke skallet. Det er mulig at denne avskallingen kan være litt tøff med tanke på spireevne. Jeg har ikke prøvd å spire disse som jeg vet er avskallet, men jeg mistenker at det ville gå dårlig.

Men du spurte etter hvete, og alle de er greie i så måte.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 11 Nov 2021, 00:54 
Avlogget

Registrert: 18 Nov 2012, 13:46
Innlegg: 311
Tusen takk for all informasjon.

Du er hjelpsom, som vanlig :)

_________________
Vær forberedt på det uventede


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 17 Nov 2021, 23:00 
Avlogget

Registrert: 25 Sep 2016, 17:00
Innlegg: 123
Korndyrking uten bruk av sprøytemiddel ser jeg for min del på som for risikabelt. Du skal ikke spise mange korn med svartrust så vips har du ødelagt nyrene. Slik har iallfall jeg oppfattet det. Vær iallfall oppmerksom på den faren.

Forøvrig her er en lenke til et skriv om småskala korndyrking som gir litt intro informasjon som kanskje kan være nyttig for de som vil prøve seg:
http://www.froodling.se/pdf/sad.pdf


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: korn og mel tråden
InnleggSkrevet: 22 Nov 2021, 12:22 
Avlogget

Registrert: 18 Nov 2012, 13:46
Innlegg: 311
Usitangi skrev:
Korndyrking uten bruk av sprøytemiddel ser jeg for min del på som for risikabelt. Du skal ikke spise mange korn med svartrust så vips har du ødelagt nyrene. Slik har iallfall jeg oppfattet det. Vær iallfall oppmerksom på den faren.




Det er fordelen med å dyrke de gamle kornsortene. De er mye mer motstandsdyktige mot sjukdommer.

Jeg bor avsides til, og det finnes ikke en vertssplante (berberis) i nærheten, så enn så lenge er jeg trygg om jeg skulle finne på å hive hvetekornet i jorda.
Men om det skulle dukke opp svartrust, er jo det en veldig synlig sykdom, så jeg ser ikke at det er noe stort problem :)

_________________
Vær forberedt på det uventede


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 74 innlegg ]  Gå til side Forrige  1, 2, 3, 4, 5

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support