Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 23 Okt 2019, 12:57

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 29 innlegg ]  Gå til side 1, 2  Neste
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 01 Apr 2019, 09:39 
Avlogget

Registrert: 01 Apr 2019, 08:49
Innlegg: 13
Hei!

Etter å ha sett dokumentaren "Nedsläckt land" på SVT1, fikk jeg sparket i ræva til å bli litt mer systematisk i forberedelsene mine.
(https://www.svtplay.se/nedslackt-land)

Vet at glass er bedre til oppbevaring enn plast i mange tilfeller.

Så jeg tenker at jeg tar en av de gamle vinballongene mine, desinfiserer med Star-San og lar den tørke godt før jeg har oppi ris. (f.eks)
Hiver så i et par-tre oksygen-absorbere.
Videre trykker jeg korken godt nedi tuten på ballongen, slik at det blir et par cm klaring fra korken og opp, før jeg legger på et lag med syltevoks over korken og jevnt med tuten.
Et metalldeksel over her igjen for å stoppe musa om det forviller seg en inn i boden. (Mørk og sval bod)

For dere som kan dette, høres det fornuftig ut, eller helt fjernt?


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 01 Apr 2019, 12:39 
Avlogget

Registrert: 04 Mar 2019, 19:53
Innlegg: 48
Bosted: Buskerud
Hei !
Ja mulig det går an men ; Når det gjelder tørrvarer som ris, bønner og den slags ligger den vel bra i originalemballasje. En vinballong blir jo veldig store mengder å håndtere når du åpner den. Så må du forsegle den igjen også. Hva med de store Norgesglass ca. 2 liter med lokk med gummipakning ? Da blir det litt lettere å rullere lageret så det ikke blir for gammelt.

Har ikke så mye erfaring med lagring i store mengder men mulighetene for å rullere lager blir problematisk med slike store mengder. Men glass er bedre enn plast mener jeg.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 01 Apr 2019, 13:26 
Avlogget

Registrert: 01 Apr 2019, 08:49
Innlegg: 13
Hei ja.

Joda, det blir jo litt mengder av det, men tenker at når en eller annen form for skikkelig krise oppstår, så er ikke 30 liter ris mer enn man klarer å spise på noen få mnd,
avhengig av hvor mye ris det blir kontra andre produkter.
Tror at når jeg først har åpnet den ballongen, har jeg god tid til å spise før innholdet blir dårlig.

Ser jo uansett for meg å pakke om fra originalforpakning til annen emballasje for langtidslagring.

Så, når ting er tilbake i normaltilstand, kan jeg enten spise tom hele ballongen, eller fylle på nytt innhold og nye absorbere.
Litt avhengig av unntakstilstandens lengde.

Men enig med deg i at noen 2-litersglass kan være kjekke til samme formål.
Kommer også til å kjøpe noen Mylar-poser når jeg har fått skikkelig oversikt over hva jeg vil ha i lageret.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 01 Apr 2019, 18:02 
Avlogget

Registrert: 25 Sep 2016, 17:00
Innlegg: 59
Bugout Bubba på youtube: "propper food storage sucks". Han lagrer på plasttønner. Ikke noe galt med glass etter min mening, men plaststamper beregnet på mat burde vel være bra nok ?


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 02 Apr 2019, 06:05 
Avlogget

Registrert: 01 Apr 2019, 08:49
Innlegg: 13
Jo, for all del. Litt tykk plast er nok ikke dumt.
Men nå har jeg jo allerede disse ballongene i glass,
og min egen og andres erfaring er jo at glass er tett over lang tid. Det er ikke plast. En tykkvegget tønne er jo bedre enn en plastpose.

Det jeg er bekymret for, er å få det tett nok.
Vil jo ikke ha noe ny oksygen inn når jeg har bundet opp den gamle :shock:


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 02 Apr 2019, 09:24 
Avlogget

Registrert: 19 Apr 2018, 23:48
Innlegg: 124
Til ris trenger du vel ikke være så bekymret for oksygen. Det er viktigere å tenke på fukt når du skal lagre ris. Det høres ut som du har en plan. Kjør på!


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 02 Apr 2019, 16:41 
Avlogget

Registrert: 27 Aug 2013, 15:47
Innlegg: 502
Bosted: Grimstad
Som Vesteråling sier - fukt er din fiende her... Kanskje noen poser med silica gel, hengenes i en liten vaskepose e.l. i en snor fra korken? :mrgreen:

Det eneste problemet jeg sér for meg, er å få ut risen igjen... en 30 liters ballong full med ris, tar du ikke akkurat med én hand og heller. :D
Kanskje en liten, ubrukt støvsuger for å suge ut det man trenger? Eller - hvis man har trykkluft tilgjengelig, en enkel ejektor... (Samme prinsipp som en sandblåser.) ;)

Men som nevnt; glass er nær det ultimate å lagre føde på, bortsett fra at det kan knuse, er tungt å håndtere, og tar ofte mér plass enn plast e.l...

_________________
I accept the rules that you feel necessary to your freedom. I'm free no matter what rules surround me. If I find them tolerable, I tolerate them; if I find them too obnoxious, I break them. I'm free because I know that I'm morally responsible for all I do


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 02 Apr 2019, 16:54 
Avlogget

Registrert: 01 Apr 2019, 08:49
Innlegg: 13
Prima innspill. Blir noen silicaposer i ja.
Kjipt med muggen ris..

Tyngde, pris og plass og slikt kan jeg akseptere.
Jeg vil bare ha best mulig villkår for at risen
-og kanskje bønner og erter skal kunne klare seg
i lange tider.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 03 Apr 2019, 09:41 
Avlogget

Registrert: 04 Mar 2019, 09:02
Innlegg: 63
Jeg leste en gang et råd som sa at ris til og med må oppbevares luftig og tørt i lufttett beholder.

Jeg er enig i luftig og tørt, men ikke lufttett. En kompis fra India mener strie er den ultimate emballasjen for både ris og bønner. Lagrer du risen lufttett, vil det dannes atmosfære som setter dårlig smak på risen, mener han.

Opp gjennom åra har jeg brukt å kjøpe ris i innvandrerbutikker i sekker av nettopp strie (ris fra innvandrerbutikker er som regel både billigst og best). Den forrige var en 25 kilos sekk som jeg brukte flere år på å spise opp, uten at jeg registrerte verken usmak eller angrep fra utøy (striesekken med ris bodde på mørkloftet).

Han jeg kjøpte sekken av beklaget at risen i 25 kilos sekk var dyrere, men kunne stolt garantere at den risen var lagra i minst tre år. Årgangsris, faktisk. Mulig jeg ble lurt, men det var veldig god ris.

Min påstand er at både ris og korn som lagres mørkt, luftig og tørt kan ligge i tilnærmet det uendelige uten å bli skada.

_________________
En speider går seg aldri bort. Han er bare et sted han ikke har planlagt å være.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 03 Apr 2019, 14:19 
Avlogget

Registrert: 01 Apr 2019, 08:49
Innlegg: 13
Så etter din erfaring er verken plastkanner, Norgesglass eller mylar optimalt for ris? En striesekk oppbevart mørkt og luftig er tingen? Hva i alle dager skal jeg bruke vinballongene til da.. :?:


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 03 Apr 2019, 14:57 
Avlogget

Registrert: 04 Mar 2019, 09:02
Innlegg: 63
Nå skal vi no ikke ta helt av her. :) Jeg har absolutt ikke fasiten.

Men hvis vi tar en tur innom Maihaugen på Lillehammer og studerer gamle stabbur, så kan man plukke opp noen tips. Da de drev med prepping for 200 år siden, fantes det ikke mye lufttette beholdere. De greide seg jo bra uten den gang?

Hva du skal bruke vinballongene til? Hehe. Jeg vet hva jeg bruker dem til... :)

_________________
En speider går seg aldri bort. Han er bare et sted han ikke har planlagt å være.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 03 Apr 2019, 17:20 
Avlogget

Registrert: 04 Mar 2019, 19:53
Innlegg: 48
Bosted: Buskerud
Har heller ikke absolutt fasit men er enig med Oldis. Tørkede varer skal oppbevares tørt, kjølig, ikke i sollys og om mulig i stabil temperatur. Det blir lett kondens på innsiden av tette beholdere ved raskt væromslag.
Som en liten kuriositet leste jeg om oppbevaring av kunstverk i gamle dager (malerier). Da laget man innredning, hyller og den slags av ospetre. Ospa har evnen at treverket lett suger til seg fuktighet ved væromslag, og sakte avgir fuktighet ved tørkeperioder. Da fikk man mer stabil lagringsforhold, før moderne klimaanlegg var funnet opp.
Ja gamle stabbur var High tech konstruksjon det. Luftig, god avstand til bakken, musesikker steinplate over pillarene, god avstand fra trappehelle til stabbur slik at musa ikke hoppa over, små lysglugger og gjennomtrekk. samt selvfølgelig alt av naturlig treverk som puster.

Vinballong bruker du til å sette vin av hagens bær til høsten, så venter du noen år så blir den ganske så bra.

En kan jo prøve med et 2 liters glass og lagre ris gjennom vår,sommer,høst for å forske litt å se hva resultatet blir !!


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 03 Apr 2019, 17:59 
Avlogget

Registrert: 04 Mar 2019, 09:02
Innlegg: 63
25 liter vann, sju pakker tørka aprikos, sju kilo sukker og en pakke gjær er alt som skal til for å sette en ballong med hvitvin. Til og med kjerringa liker den. Innmari god på varme sommerkvelder.

_________________
En speider går seg aldri bort. Han er bare et sted han ikke har planlagt å være.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 04 Apr 2019, 00:14 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1576
Dette med lagring er det skrevet masse om på forumet allerede. Ved å bruke søkefunksjonen man finner oppe til høyre på siden, kan man lett finne fram til aktuelle tråder. Det ER lov til å "vekke til live" gamle tråder. Nettopp det er en av de store fordelen med et nettforum i forhold til FB.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 04 Apr 2019, 17:11 
Avlogget

Registrert: 01 Apr 2019, 08:49
Innlegg: 13
Ja, det er mye interessant på temaet.

Jeg fant ikke noe om større kvanta og glass, så jeg tenkte høre om noen hadde noen erfaringer/teorier rundt det..


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 29 innlegg ]  Gå til side 1, 2  Neste

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 0 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support