Med fare for at jeg ikke har fått lest artikkelen godt nok, så prøver jeg meg med et førsteinntrykk her:
I grunnen synes jeg han gjør en grei jobb ut i fra forutsetningene. Det er tross alt vanskelig å få norske preppere i tale. Vi må kanskje også huske på at journalistene har en vanskelig jobb med å fange interessen til leserne. Dersom de ikke kan komme opp med noe som fenger og får folk lystne på å lese videre i første avsnitt, så kan de like godt la være å skrive. Dessverre fører det ofte til en lite saklig og desto mer sensasjonspreget presse. Artikkelen her blåser opp og antyder at det er et skarpt motsetningsforhold mellom disse prepperne og vanlige folk, leserne. «Ikke forvent at han vil hjelpe deg…..» Som «spoiler» å betrakte er den vel pirrende nok???
Selv om jeg også sitter med et inntrykk av at mye av kildearbeidet har foregått på amerikanske nettsider, så forsøker han faktisk å få fram at det er viktige kulturforskjeller mellom USA og Norge. Det er bra! Angående den listen med «verktøy», så virker den voldsom og overdrevet etter norske forhold. Men det er sikkert mulig å ta punkt for punkt og finne en eller flere nordmenn som faktisk synes de er viktige. Og kanskje har de til og med iverksatt dem for sin egen del – eller ønsker å gjøre det.
Opp gjennom årene har jeg vært borti mang slags folk, for eksempel i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. For ikke så alt for mange år siden var det blant dem noen som hadde innredet tilfluktsrom i kjelleren og la seg opp forsyninger om en kan si det slik. Og kan hende de har dem fremdeles….. Like etter krigen var grensen for når selv private pliktet å bygge tilfluktsrom temmelig lav i forhold til hva det ble etter hvert. Og i det klimaet som rådet under den kalde krigen, var det kanskje ikke bare i USA at det ble tatt private initiativ. En del av dette er kanskje ikke rast sammen ennå.
Jeg har også vært i kontakt med folk som har ønsket å bruke meg som konsulent som har hatt et imponerende utgangspunkt og/eller planer for hva de har ønsket å få til. Så jeg vil ikke se bort i fra at alle de tre personene som er portrettert faktisk er reelle mennesker. Hvorvidt de i tilfelle føler seg rettferdig behandlet av journalisten her, vet jeg ikke. Men dersom de er medlemmer her hos oss, må de gjerne sende meg en PM og fortelle om det i all fortrolighet. Jeg synes i alle fall de virket som sympatiske folk som snakker godt for seg. Og de bryter jo glatt med stereotypien som blir trukket opp ellers i artikkelen - selv om noen av eksemplene nok er temmelig hardcore. Eller er de nå egentlig det. Ta vannfiltreringssystemer. «I tjukkeste granskauen i Hedmark» er det en del med egne brønner som ikke nødvendigvis har så god vannkvalitet. Mange har faktisk vannfiltreringssystemer montert på pumpen fra borebrønnen sin. Ekstremt? Nei, nødvendig for å få bort metallsmak, farge og kanskje humus. Men journalisten prøver slett ikke å drite ut noen slik jeg ser det. Han prøver heller å få fram deres personlige historie, men smører kanskje litt tjukt på? (Det blir spennende å se om jeg får noen PM som viser at det faktisk er noen av kjøtt og blod her!)
@Relax:
Sitat:
«Litt fra offentlige anbefalinger, som han avblåser med at en liksom bare kan handle litt mer når/hvis det trengs....»
Jeg oppfattet det med å kjøpe to liter melk i dag om du er bekymret for om du får kjøpt en liter i morgen som harselering med de som STOLER BLINDT på at ingen ting kan gå galt, heller enn harselering med «prepperne».