Norsk Beredskapsforum
http://norsksurvivalforum.com/

Norsk roman"Norge om våren"-noen som lest den?
http://norsksurvivalforum.com/viewtopic.php?f=8&t=1741
Side 1 av 1

Forfatter:  relax [ 04 Aug 2017, 15:19 ]
Innleggets emne:  Norsk roman"Norge om våren"-noen som lest den?

http://www.dn.no/magasinet/2017/08/04/1604/Boker/apokalypse-na

Forfatter:  Candiru [ 07 Aug 2017, 07:05 ]
Innleggets emne:  Re: Norsk roman"Norge om våren"-noen som lest den?

Jeg har lest den. Den er veldig skjønnlitterær. Handler mye om bønder som skyter folk fra kommunen. Til dels ganske morsom, men enkelte ting er kanskje litt på kanten.

Forfatter:  Botanist [ 30 Nov 2017, 21:01 ]
Innleggets emne:  Re: Norsk roman"Norge om våren"-noen som lest den?

"Norge om våren" av Morten Øen, utgitt i 2017, er en postapokalyptisk roman skrevet av en norsk forfatter og med handling fra Norge. Det er ikke hverdagskost.

Som Candiru skriver ovenfor så er "enkelte ting litt på kanten". Det er det lett å være enig i, men man må være klar over at dette er en roman og må leses som en roman. Det er skjønnlitteratur og ingen håndbok i overlevelse etter krisen eller sivilisasjonens fall.

Man kan godt si at "enkelte ting er litt på kanten", men boken er allikevel himmelvidt unna de USA-baserte "full krig mot zombiene" eller tilsvarende våpenbaserte scenarier som ofte finnes i amerikansk postapokalyptisk litteratur.

Joda, det er trefninger i boken mot andre overlevende og også mot "statlige representanter". Allikevel er det mye mer realistisk enn i "krig mot zombiene" som finnes i nevnte utenlandsk litteratur. F.eks. er våpnene som brukes i historien ordinære våpen som finnes i bygdene.

Handlingen er satt til et dalføre hvor hovedpersonen(e) bor og virker. Dagene går med til å sikre seg det daglige brød og å forsøke å få en viss form for normalitet i livene sine. Det dyrkes mat, det repareres utstyr og det byttes varer og tjenester. Sånn sett er plottet realistisk. Bakgrunnen for sivilisasjonens sammenbrudd er bortfall av elektrisitet, som også har et realistisk fundament.

Forfatteren er tydelig innlest på området og boken krydres av henvisninger til litteratur om emnet eller tilgrensende emner. Jeg kom til omlag førti slike henvisninger, hvorav kjente historier som "Robinson Crusoe" av Daniel Defoe, "One Second After" av William R. Forstchen og Cormac McCarthy's "The Road". Men også mer filosofiske tilnærminger til natur og villmark slik som "Walden" av Henry David Thoreau ("Livet i skogene" som den heter på norsk).

Boken er en oppfølger av forfatterens forrige roman "Tellemarck" fra 2015. Denne historien gir leseren opptakten til "Norge om våren". Mange av de samme karakterene går igjen, men fortellerstemmen har skiftet mellom de to bøkene. Også "Tellemarck" har et typisk cowboypreg og må ses på som det det er, nemlig fri fantasi.

I "Tellemarck" finnes også henvisninger til overlevelseshistorier fra virkeligheten. Kannibalisme et tema som karakterene er oppatt av med bakgrunn fra kjente historier, som eksempelvis hvalfangstskuta "Essex" som havarerte i første halvdel av 1800-tallet, historien om "The Donner Party" vinteren 1846-47 og den kjente historien om flyulykken i Andesfjellene i 1972. Dette er jo velkjente historier for forumets lesere.

"Norge om våren" kan leses uten å ha lest "Tellemarck" først. Jeg leste "Norge om våren" før "Tellemarck" men ville nok ha startet med "Tellemarck" dersom jeg skulle gjøre det om igjen.

Vil jeg anbefale denne boka? Tja, det avhenger vel av din litterære smak. Slike bøker kan lånes på biblioteket, og om man synes de ikke er verd å lese ferdig så kan de jo bare leveres tilbake. Det er fint med bibliotek, det koster ingenting å prøve en bok!

Side 1 av 1 Tidssone UTC + 1 time
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/