Jeg tror at vi definitivt går mot uroligere tider. Ikke nødvendigvis fordi stormakter kjemper om hegemoni, men fordi at verden står på randen av av å mangle energi. til nå har billig, hydrokarbon-basert energi vært lett å få tak i og har drevet vestlige samfunn til gudeliknende høyder hva levestandard angår. i hvilken annen tid i historien kunne en keiser spise mat fra den andre siden av jorda, fra et annet kontinent? eller besøke sydpolen når han eller hun ville?
Den billige, enkle oljen er brukt. det finnes selvsagt masse olje igjen, men den billige er brukt opp. som når man har et epletre og plukker de laveste, beste eplene først. Deretter de du kan nå med en pinne, så en stige, mens de øverste eplene får henge, for det er rett og slett ikke verd å hente dem.
det er det samme med olje. om man bruker mer energi på å hente olje enn man får ut er det jo ikke så mye poeng i å hente den ut.
Om man ser oljepriser (og dermed matpriser, siden det går med hydrokarbonkalorier når man produserer mat-kalorier i forholdet 10:1) i forhold til antal opprør, opptøyer og uroligheter, så ser man et soleklart forhold. høye oljepriser = opptøyer.
http://grist.org/article/2011-01-31-how ... ke-egypts/ og
http://www.slate.com/articles/health_an ... ility.htmlOm man aksepterer Peak Oil som et faktum følger faren for opptøyer hakk i hæl. Legg til overbefolkning, jorderosjon (som vil føre til lavere produktivitet), mangel på fosfor til kunstgjødsel (enda lavere produktivitet), forurensning, mangel på andre, strategiske ressurser som skjeldne metaller, mineraler og vann, ja da ser det ganske urolig ut.
hvilket vel er grunnen til at mange på forum ser på langtids forberedelse som klokt. Matlager er ikke langtids. Matlager har man for å hanskes med storm og uvær og pandemi. så man får skille mellom de to.