Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 08 Jul 2020, 01:16

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 3 innlegg ] 
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 11 Aug 2016, 19:38 
Avlogget

Registrert: 15 Mar 2013, 11:50
Innlegg: 366
Hvordan kan man med minst mulig utsyr unngå å bli nedkjølt om vinteren, og samtidig smelte nok snø/is til at man har vann.

Har vært med på å smelte snø i flasker under jakken, men hadde da delvis også tilgang på primus som også ble brukt som varmekilde og til å smelte snø.

Det enkleste er selvsagt å ha med seg drivstoff, kokeapparat og en relativt stor kjele. Men dette er utstyr som tar mye plass.

Leker med tanken om at skal man ned i vekt og størrelse på utstyr, er man nødt til å smelte snø ved hjelp av kroppsvarme. Og så bruke et lite bål/ kokeapparat til å varme mat og drikke, så man holder varmen.

Er skeptisk til at man kan smelte nok snø i f.eks. en feltflaskekopp av metall. Men den funker fint til å varme opp vann til tørrmat.

En drikkesekk som kan bæres under jakken vil kunne smelte mer snø enn en drikkeflaske. Men man blir også mere nedkjølt av den.

Tanker, innspill, erfaringer?


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 11 Aug 2016, 19:57 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 09 Jan 2016, 00:01
Innlegg: 57
Bosted: Trøndelag
Jeg har ingen svar, men kanskje et innspill.
Når man forflytter seg har man gjerne overskudds (kropps-) varme til å smelte vann, om så bare som tilskudd til det man hadde med.
Når man ligger i ro kan man også bidra med kokeapparat til å smelte vann, i tillegg til matlaging.

Blir det lettere når du tenker på det som to forskjellige situasjoner?


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 11 Aug 2016, 21:49 
Avlogget

Registrert: 15 Mar 2013, 11:50
Innlegg: 366
Å smelte vann ved hjelp av kroppsvarme under forflytning, og så smelte vann/ lage mat ved hjelp av kokeapparat når man ligger stille. -Det er jo den klassiske metoden som har vært brukt av militæret og ekspedisjoner osv.

Tanken min var at dersom en kan smelte nok vann ved hjelp av kroppen, og bare bruke kokeapparat eller bål til å varme drikke og mat. -Så kan du klare deg med vesentlig mindre utstyr. Et kokekar på vel over en halvliter holder til å lage real turmat og varm drikke. Skal du smelte nok snø i et kokekar må det være vesentlig større, gjerne en liter eller mer. -For ikke å snakke om drivstoff.

Ikke noe problem å ha på seg en drikkesekk full av snø hvis du sitter foran et stort bål i skogen. Men, store bål kan man ikke lage uten grunneiers tillatelse. Dessuten er det ikke alle steder man kan finne ved. Der må man bruke kokeapparat av et eller annet slag.

Dersom en kan holde varmen bare ved å varme opp mat og drikke, blir utstyret som trengs mer kompakt. Du kan eventuelt klare deg lengre med mindre drivstoff. - Og en gidder kanskje å ta med utstyret på dagsturer osv. Men kanskje det er et varmeregnskap som ikke går opp...


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 3 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support