Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 04 Jun 2020, 12:33

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 20 innlegg ]  Gå til side 1, 2  Neste
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Beste bil?
InnleggSkrevet: 13 Feb 2017, 14:42 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 13 Feb 2017, 14:04
Innlegg: 4
Hvilken type bil tror dere ville holdt lengst i et alt-har-gått-til-helvete scenario?
Begrunn og reflekter.
Jeg har en kompis som mener Toyota Hilux (de nyere modellene) på grunn av mobilitet, solid og lite feil.

_________________
Bilde


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Beste bil?
InnleggSkrevet: 13 Feb 2017, 14:52 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 13 Feb 2017, 14:04
Innlegg: 4
Jeg tror jeg har bestemt meg på mitt valg av den ultimate apocalypse bil. Landrover Defender. Det er den mest standhaftige bilen som er blitt laget. De brukes til å krysse et kontinent hvor hovedveiene er hjulspor i søle, stein og bæsj. De er laget for å ikke gå i stykker, de er kraftige og har en veldig trofast firehjulstrekk. Man kan sove der og den kan krysse elver.

_________________
Bilde


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Beste bil?
InnleggSkrevet: 14 Feb 2017, 14:31 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 19 Des 2012, 11:29
Innlegg: 66
Kommer kanskje litt ann på hvilket scenario du ser for deg. Mest sansynlig så vil de fleste bilene man har i dag klare seg godt, da man mest sansynlig kjører etter veien. Selvfølgelig er det å foretrekke med 4x4 om man skal komme seg litt bedre frem. Større bil med bedre plass gjør at man får med seg mer, og som du sier, kan sove noen lunde greit i.
Skulle scenarioet vedvare lenge så vil det bli viktig å kunne få tak i deler. Da er det ikke sikkert at det er den tøffeste bilen med de største hjula man finner lettest deler til ;)
Å skal man blende inn mest mulig så vil den vanlige bilen i gata være den beste. Kanskje noe kjedelig og halvgammelt, noe som ingen bryr seg om.

Hilux er en veldig solid bil, ( har selv hatt en Arctic Trucks i mange år) og om den ikke er helt ny så er det masse deler å oppdrive til den. Jeg har tidligere nevnt HiAce med 4x4. Mest pga kassebil preget der man kan oppholde seg tørt og man har plass til mye. Veldig god tilgang på alt av deler.

Jeg ville valgt en solid bil som jeg kan bruke til annet en bare å kjøre med. Den bør kunne dra en solid henger. Ha vinsj og annet utstyr man finner praktisk.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Beste bil?
InnleggSkrevet: 03 Mar 2018, 19:30 
Avlogget

Registrert: 03 Mar 2018, 19:10
Innlegg: 3
Hiace er bunnsolid, men ikke så god fremkommelighet som en 4x4 burde ha da den mangler høy/lav gir samt differensial sperre.

Om man trenger hilux fremkommelighet og tørt lagringsplass er nok en Toyota 4Runner det ultimate kompromisset.
90hk sugediesel er ingen uting da de går evig. Tåler dårlig kvalitet på dieselen og generelt ikke så kravstore på vedlikeholdet.

Suzuki SJ kommer seg fram over alt. Men dårlig med lagringsplass og ikke noe særlig å trekke henger med.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Beste bil?
InnleggSkrevet: 31 Mar 2018, 23:03 
Avlogget

Registrert: 25 Des 2013, 14:54
Innlegg: 43
TMB skrev:

Suzuki SJ kommer seg fram over alt. Men dårlig med lagringsplass og ikke noe særlig å trekke henger med.Og ikke minst, livsfarlig å kjøre fort på asfalt med ;)


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Beste bil?
InnleggSkrevet: 01 Apr 2018, 10:19 
Avlogget

Registrert: 18 Aug 2013, 09:41
Innlegg: 158
Biler med moderne elektronikk krever ett nettverk av moderne verksteder for å fortsette å fungere. Jeg jobbet i Mauretania , i det nordvestlige Afrika , for drøyt 10 år siden . En ørkenstat ved den vestlige kanten av Sahara. Og der havnet mange biler stjålet i Europa , BMW , Mercedes , Volvo , dyre og fine biler. Kjørte man en tur ut av byen , stod de langs de dårlege veiene , uten hjul , ribbet for alt. Saken var at de rike der nede , det var noen få av dem , kjøpte disse stjålne bilene. Men siden det ikke fantes noen bilverksteder sluttet bilene stort sett å virke etter en stund og da var den største verdien på dem hjulene , som ble brukt på eselkjerrer . Jeg snakket også med noen hjelpearbeidere som arbeidet lenger sør i Afrika , og de fortalte at den foretrukne bilen var Landcruiser , men det krevde at det var organisert ett verkstedsystem. Derimot stod det Landrovere rundt omkring på landsbygda , overalt. Noen var delebiler , noen ble reparert av lokale handymen. Han påstod at på en Landrover kunne mye fikses med noe ståltrå og en vannpumpetang . Så kanskje er det ikke så dumt med en Defender ?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Beste bil?
InnleggSkrevet: 02 Apr 2018, 01:40 
Avlogget

Registrert: 08 Feb 2017, 10:45
Innlegg: 65
Bosted: Vestlandet
Ja Landrover Defender er koselige biler, jeg kunne faktisk tenkt meg en Defender.
Jeg pratet med en Landrover entusiast en gang som fortalte litt om Defender motoren, Landrover var vist litt smarte og leverte en annen motor på bilene i Afrika en Europa.
I Europa er det strengere krav til utslipp og miljø en enkelte land i Afrika, derfor har Landrovere som selges her i Europa mye elektronikk, elektronisk motorstyring, airbag og elektroniske hjelpemidler som ABS ++ mye mer.
Etter hva jeg har forstått leveres det fremdeles nye Landrovere til Afrika som er omtrent fri for unødvendige ting som elektronisk motorstyring og annet elektronisk utstyr, Defender ble visst jeg ikke husker feil levert med en gammeldags 2,8 D i Afrika, her i Europa med 2,5 D og elektronisk motorstyring.
Så mye av grunnen til at Defender er så populær i Afrika er vist at den er enkel å reparere siden den er uten alt dette elektroniske utstyret.

Vist jeg skulle velge bil her i Norge til bruk i krisetilfeller uten tilgang på verksted ville jeg valgt en eldre bil uten mye elektronikk som kan fikses uten pc eller annet diagnoseutstyr, en gammel Land Cruiser, Geländewagen eller en Defender. Det er selvfølgelig mange andre eldre biler også som er enkle å reparere, men disse tre har 4WD og kommer seg bra frem i terreng og dårlig vei og har plass til noe bagasje.

Til hverdagsbruk vil jeg heller ha en nyere bil med noe elektronikk og selvfølgelig 4WD.
ABS, EBS, airbager og alt dette her er veldig greit å ha i en bil som skal brukes i hverdagen, vi bør jo tenke trafikksikkerhet og miljø når vi velger bil.
Så kan vi heller ha en eldre bil i beredskap i garasjen klar til bruk vist en har muligheten for det.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Beste bil?
InnleggSkrevet: 15 Apr 2019, 09:35 
Avlogget

Registrert: 01 Apr 2019, 08:49
Innlegg: 13
Til daglig kjøres det både el, bensin og dieselbil i min familie. Men tenker at i en krisesituasjon ville nok UTVen kunne være et bra alternativ. Om man måtte forsere fortauskanter eller et jorde pga. Drivstofftomme biler etc. UTV er jo da en ATV bare med plan, sikkerhetssele og veltebøyle. Min har tak og frontrute, samt. dører som kan tas av. Tenker den ville funke fint til å f.eks hente vann med, eller andre presserende gjøremål utenfor asfalt.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Beste bil?
InnleggSkrevet: 21 Apr 2019, 17:46 
Avlogget

Registrert: 06 Apr 2019, 09:12
Innlegg: 9
Personlig ville jeg valgt en eldre diesel bil uten noe elektronikk. Her er det mye å velge i Toyota Hilux, Landcruiser, Landrover etc.
men når det kommer til beste bensin bil er valget enkelt, Peugeot 504 pickup da denne stiller i en særklasse.
Tro det eller ei, men dette er evighetsmaskinen som har overlevd nordafrika i 45år. Og selv med kun bakhjulsdrift så kommer den seg frem på lik linje med russisk Niva, SJ etc. Du må bare tørre..


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Beste bil?
InnleggSkrevet: 23 Apr 2019, 19:33 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 23 Des 2018, 20:23
Innlegg: 73
Eldre Toyota Hiace og Hilux har jeg kjørt opp veiløse fjellskråninger i Øst-Afrika, og over myraktige savanner, selv helt uten 4WD. Reservedeler til dem er tilgjengelige i den minste landsby, og kan «mekkes til» etter behov. Enkle å bytte er de og. I en langvarig krise ville jeg ønsket meg noe slikt. Men siden jeg ikke har adresse i en langvarig krise, kjører jeg noe mindre og mer elegant her hjemme. Riktig nok med 4WD.

_________________
I prefer to walk with a cloak and a dagger.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Beste bil?
InnleggSkrevet: 12 Apr 2020, 14:39 
Avlogget

Registrert: 18 Mai 2018, 20:12
Innlegg: 13
olabil da jeg trur vi vill gå tom for drivstoff ganske raskt . så da må vi begynne og bruke vannveiene igjenn


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Beste bil?
InnleggSkrevet: 12 Apr 2020, 22:08 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 25 Apr 2012, 21:50
Innlegg: 2173
Bosted: Osloområdet
Lada Niva, ex-militær, nyoverhalt fra verksted i holland.

_________________
"Branch: Forever? No. Yeah, I really only have enough supplies down here to last me 10 years,
11 if I'm willing to store and drink my own sweat...Which I am!
You all said I was crazy, huh? Well, who's crazy now? Me, crazy prepared!"


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Beste bil?
InnleggSkrevet: 13 Apr 2020, 14:37 
Avlogget

Registrert: 14 Feb 2017, 11:33
Innlegg: 10
Bosted: Trøndelag
Hvis ALT går til -------, så vil vel omtrent hvilken som helst bil overleve den lille tiden man har tilgang på energi.

Hvis nesten alt går til ------- kan det være greit å ikke ha alle eggene i en kurv. Jeg hadde gått for en løsning med to biler (eller har allered, rettere sagt, uten at det ligger noe beredskapstankegang bak);
El-biler krever lite vedlikehold, f.eks. en BMW i3 som ikke ruster en gang, og kan "fylles opp" hjemme så lenge det er fungerende el-forsyning
En enkel dieselbil med 4wd ala de nevnte hi-lux, LC eller GW er jo brukbart driftsikre, og tar seg frem bra. Skeptisk til engelsk, selv om mange sverger til Landrover.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Beste bil?
InnleggSkrevet: 14 Apr 2020, 14:40 
Avlogget

Registrert: 14 Okt 2014, 22:58
Innlegg: 310
Devilen skrev:
Personlig ville jeg valgt en eldre diesel bil uten noe elektronikk. Her er det mye å velge i Toyota Hilux, Landcruiser, Landrover etc.

Det er vel elektronikk på disse også? Hvordan startes de hvis ikke? Vindusvisker etc.
Er nå batteri på de ;)


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Beste bil?
InnleggSkrevet: 15 Apr 2020, 18:32 
Avlogget

Registrert: 08 Feb 2017, 10:45
Innlegg: 65
Bosted: Vestlandet
West skrev:
Devilen skrev:
Personlig ville jeg valgt en eldre diesel bil uten noe elektronikk. Her er det mye å velge i Toyota Hilux, Landcruiser, Landrover etc.

Det er vel elektronikk på disse også? Hvordan startes de hvis ikke? Vindusvisker etc.
Er nå batteri på de ;)


Når vi prater om bil uten elektronikk menes ikke biler uten elektriske ting som vindusvisker, varmeapparat eller elektrisk start. Biler uten elektronikk er biler uten styreenheter. Rett og slett biler som er så pass gamle og primitive at det ikke er tilkobling til pc eller annet diagnoseutstyr.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 20 innlegg ]  Gå til side 1, 2  Neste

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support