Frøyatro skrev:
Hvor mye av dagens olje kan erstattes av fornybare energikilder tror dere?
Personlig er jeg her forsiktig optimist, og tror at vi kan erstatte ganske mye med vind, sol, vann, og bioenergi.
Sorry, dette regnestykket har en utgiftsside også. At noe kan gjøres, betyr ikke at det vil bli gjort.
Peak Oil betyr at oljeproduksjonen når en topp og flater ut fordi uansett hvor mye ressurser som brukes vil geologiske forhold umuliggjøre en økning av produksjonen videre. Nordsjøen nådde denne peaken rundt tusenårsskiftet og norsk del et par år senere. Norsk produksjon av råolje har siden falt betydelig. Og det er dette fallet i produksjon som er problemet. Når VERDEN når peak, vil vi få noen år hvor produksjonen ligger omtrent i ro på samme nivå, før den begynner å falle. Hvor mye den faller er usikkert, men la oss være svært moderate og si 2 %. Råoljens andel av de 84 millionene eller der omkring med flytende hydrokarboner, utgjør kanskje 72-73 millioner fat. La oss for enkelthets skyld si at når råoljeproduksjonen først begynner å falle, så skjer det med 1,5 millioner fat per dag per år. Altså første året ned med 1,5 mill i forhold til toppen, andre året 3 mill, tredje året 4,5 mill osv.
Så et sentralt begrep: EROEI, eller Energy Returned On Energy Invested. Det innebærer at får å få utvunnet/produsert energi, så må man bruke energi. For eksempel måtte man bruke energi tilsvarende et fat olje for å utvinne 100 fat olje i oljealderens barndom. Da var EROEI 100:1 – Man investerte 1 fat og fikk 100 tilbake, altså hadde man fått 99 fat mer enn man hadde til å begynne med.
Alternativ energi som solceller og vindmøller gir oss elektrisk kraft, ikke flytende energi i form av olje og diesel. Det er en flott energiform, men foreløpig har vi ikke mange trailere som går på elektrisitet. Man la nå det ligge her og la oss anta at energien i 1 million fat olje per dag er likeverdig med tilsvarende mengde energi fra vindmøller og solceller.
Hva er så EROEI for vindkraft og solceller? I flg
Wikipedia er den 6,8 for solceller og 18 for vind. Hva er så levetiden for disse? Vanskelig å si før man har skaffet seg skikkelig erfaring, men jeg har hørt fra 25 til 40 år for solceller og noe mindre for vindmøller. For begge gjelder imidlertid at nesten hele investeringen kommer før de er satt i produksjon. Når de først er montert utgjør driftskostnadene lite i forhold.
Siden dette er et globalt spørsmål kan vi jo gjøre et anslag og si at EROEI for sol og vind er 11:1 og levetid 30 år. Dersom vi skal erstatte 1 million fat per dag med en kombinasjon av vind og sol som over, får vi altså en stor investering før vi i det hele tatt får satt i gang noen produksjon. Hvor stor? Med EROEI 11:1 betyr det at for å få ut energi tilsvarende 1 million fat olje, må vi investere energi tilsvarende 100 000 fat per år anleggene er i drift, altså den tiden de skal avskrives over. Dvs. 100 000 fat x 30 år = 3 millioner fat. Dette er ikke papirpenger eller banklån, dette er reell energi som går med til å produsere disse anleggene.
Det første året har vi altså mistet energi tilsvarende en redusert oljeproduksjon på 1,5 millioner fat. Men dette var vi forutseende nok til å gjøre noe med: Vi investerte 3 millioner fat x 1,5, altså 4,5 millioner fat for å komme denne oljenedgangen i forkjøpet – ikke sant? Ja, ikke bare det, vi investert enda litt mer slik at vi kunne øke energifrobruket slik som vi har gjort i alle år tidligere. Det er jo bare slik menneskelig natur er? Nei vel, ikke det. Vi forstod ikke hva som skjedde hverken det første eller det andre året. Men så, så forstod vi endelig hva det eneste logiske måtte være. Fjerne ressurser fra resten av økonomien tilsvarende nå ikke 4,5, men 13,5 millioner fat?
Problemet er at med synkende oljeproduksjon vil vi sannsynligvis gå inn i en alvorlig økonomisk nedtur. Å omprioritere ressurser til noe som krever en stor kortsiktig investering som dette, vil være vanskelig. Jeg er pessimist og tror ikke politikerne vil se faren og allokere ressurser fra andre verdige formål til dette i tide.