Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 30 Mai 2020, 10:41

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 4 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Elektrisitet
InnleggSkrevet: 05 Nov 2019, 00:06 
Avlogget

Registrert: 18 Des 2018, 00:02
Innlegg: 30
Leser veldig mye om strøm og strømforsyning om dagen. Ser ikke for meg at bortfall av strøm skal skape en umiddelbar krise som eneste årsak, men veldig interessant å følge med på ulike debatter rundt strømforsyning:

1. Forsyningskablene mot Europa for import/eksport. ACER. En vanskelig tilgjengelig debatt, med steile fronter. Kanskje ikke så interessant ut fra et prepperperspektiv. NVE-Norges vassdrags og energidirektorat, er jo et statlig organ styrt av byråkrater. Skulle tro forsyningsikkerheten er vel ivaretatt så lenge statsapparatet fungerer. Kablene kan jo og være en forsikring om Norge skulle få problem, mens andre land har overskudd.

2. Infrastruktur. For det første er spesielt stolpene i ledningsnettet i skrall forfatning, og det er snakk om ganske mange millioner stolper. Her er ansvaret spredt utover mange selskap. Altså et etterslep på vedlikehold (som en også finner på vann- og kloakknettet). For det andre kapasiteten på nettet. Med økende bruk av strøm til feks elektrifisering av oljeplatformer, strøm til cruiseflåten når den ligger til kai, elektriske ferjer, elbiler og kollektivtrafikk, etc. Har registrert noe bekymring i media om forsyning inn til Hordaland og Trøndelag.

3. Og dette bringer meg over i neste punkt; elektrifiseringen av samfunnet, husene våre, husholdningene, apparatene og duppedittene. Smarthus, der alt skal snakke med alt (tingenes internett). 5G-nettet legger til rette for dette. Mange folk vil sikkert ikke hive seg på dette. Mye vil kanskje ikke være lett/mulig å realisere i gamle hus, men det kan jo bli standard i nye hus.

Jeg regner med at ingeniørene i NVE og forskjellige forskningsmiljøer kan lage gode prognoser på utvikling av behovene. Men hva med volumene av dette? Og hvis vi atpåtil skal fase ut fossil energi, og ingen etter hvert vil ha vindmøller i sin egen bakhage?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Elektrisitet
InnleggSkrevet: 05 Nov 2019, 22:53 
Avlogget

Registrert: 13 Nov 2017, 19:28
Innlegg: 143
Bosted: 1 time fra Oslo
Klart vi er sårbare, krisen er nok et faktum etter rundt 4 timer uten strøm. Da detter mobilnettet ut, telenettet er utfaset, maten i kjøl og frys blir truet, men ennå ikke skadet. Avhengig av utetemperatur så må vi ha varme til hus, eller kjøling til mat.

Det går ikke mange dagene før jeg også virkelig vil føle krisa. Solstrøm er jo en ide, og man kan få noe støtte, man kan jo lagre energi i batterier, og evt klare seg uten nettet. Jeg er ikke der enda.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Elektrisitet
InnleggSkrevet: 06 Nov 2019, 00:18 
Avlogget

Registrert: 04 Mar 2019, 09:02
Innlegg: 120
Ifølge den siste risikoanalysen jeg så fra DSB, er strømnettet i Norge så robust at vi ikke en gang trenger å frykte solstormer.
Strømtilførselen trenger vi faktisk ikke å bekymre oss for i det heletatt. Strøm har vi nok av. Altså, dette ER Norge. We are the blessed! Halleluja.
Særlig.
Litt seriøst: Hvis du er gjennomsnittlig utstyrt med campingutstyr og har litt mer mat i skapet enn det du trenger til frokost i morgen, skulle det ikke bli store problemet å være uten strøm ei uke? Med mindre du er særdeles lite tilpasningsdyktig eller mangler kortstokk, selvsagt.

_________________
En speider går seg aldri bort. Han er bare et sted han ikke har planlagt å være.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Elektrisitet
InnleggSkrevet: 06 Nov 2019, 19:08 
Avlogget

Registrert: 04 Mar 2019, 19:53
Innlegg: 95
Bosted: Buskerud
Ja kan muligens hende at norsk strømnett er robust. Men prisen blir vel sikkert 40 kr/kw eller deromkring. Hørte på radio I dag at fordi det har vært kaldt i dag så har strømprisen økt 77% siste døgn. Ekspert for strømmen sa på radio at når vi nå får mer vindstrøm inn på nettet vil prissvingningen bli enda større. Når det er høytrykk og kaldt har det en tendens til å være vindstille. Vi har i Norden I dag ca. 10 % vindkraft, men ikke i dag får det blåser ikke !!!!!!
Dess mer skråsikre disse byråkratiske tullebukkene uttaler seg dess værre er situasjonen.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 4 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support