Norsk Beredskapsforum
http://norsksurvivalforum.com/

Matsikkerheten i Norge
http://norsksurvivalforum.com/viewtopic.php?f=44&t=992
Side 1 av 1

Forfatter:  Bamse Brakar [ 11 Apr 2014, 09:18 ]
Innleggets emne:  Matsikkerheten i Norge

Matsikkerhet er et ord vi jevnlig hører i media. Matsikkerhet betyr at det finnes nok mat tilgjengelig for alle. Særlig bøndenes organisasjoner, en del politikere, miljøvernere og de som jobber med nasjonalt beredskapsarbeid er opptatt av dette. Selv om vi like gjerne kan snakke om global som nasjonal matsikkerhet, vil fokus her være på det nære, norsk og personlig matsikkerhet.

Det blir hevdet at norsk selvforsyningsgrad er 40 prosent. Vi importerer altså godt over halvparten av det som skal til for å fø den norske befolkningen. Men jeg tror ikke man har tatt høyde for at mye av det foret som brukes i kjøtt- og fiskeproduksjonen også er importert. I så fall er den reelle selvforsyningen under 40 prosent.

Norsk Landbrukssamvirke utdyper hva matsikkerhet er og hvorfor vi trenger den her: http://www.landbruk.no/Naeringspolitikk/Politiske-maalsetninger/Matsikkerhet#.UzkPwI2KDL8

Forsvarssjef Harald Sunde og Trygve Slagsvold Vedum oppsummerte slik i denne artikkelen: http://www.nationen.no/tunmedia/kronikk ... beredskap/
Sitat:
De tre viktigste forutsetningene for nasjonal matsikkerhet er i dag definert som "kontinuerlig produksjon av mat, ivaretakelse av produksjonsgrunnlaget og et velfungerende handelssystem" (St.meld. 9, 2011-2012).

Hva skal til for at vi også her i Norge vil oppleve problemer med å forsyne befolkningen med nok mat? Markedet for mat i verden er faktisk meget knapt og totalt avhengig av at produksjon, handel og transport flyter fritt og uhindret som mulig. Men da på en slik måte at ikke norsk landbruk blir utkonkurrert av lavkostland med bedre klimatiske forutsetninger, selvfølgelig. Eksempelvis er verdens beholdning av mais og hvete slik:
Sitat:
The world has a 61-day supply of corn in storage, six days above a four-decade low, and a 95-day supply of wheat, 20 days more than the four-decade low.
So, Suderman said, if a significant wheat- and corn-producing region is shut down, supplies will tighten immediately, causing prices to rise.
He said Russia and Ukraine supply 19 percent of the world’s corn and 17 percent of its wheat.
http://www.kansas.com/2014/03/03/332349 ... wheat.html
eller denne:
Sitat:
Days Supply of Global Grains Stocks 1960-2012 July 31, 2012 From 1981 to 2001, the average days supply of global grains stocks was 105 days. But, from 2002-2012, the average days supply fell to 73 days. This goes along way to explain the transition to higher grains prices. And, the shift mirrors similar conditions and forces at play in other natural resources, from oil to copper.
http://gregor.us/food/days-supply-of-gl ... 1960-2012/

FN’s klimarapport advarer mot at de klimaendringene vi er godt i gang med vil føre til en årlig reduksjon av matproduksjonen med et par prosent. La gå at klimaendringer muligens kan føre til bedre vekstbetingelser akkurat i Norge, men så lenge vi er så avhengige av import hjelper dette lite.

Sitat:
– Trusselen mot verdens matproduksjon undervurdert
Klimaendringens konsekvenser for verdens matproduksjon kan ha vært undervurdert. Ny forskning tyder på at hetebølger og tørke vil skape alvorlige problemer for jordbruket i mange land.
http://www.nrk.no/verden/matproduksjone ... 1.11624651

Dette var klima, men også vær kan true med å stikke kjepper i hjulene. Dersom vi et år får tørke og flom i flere områder enn vanlig, er vi ille ute. Det samme kan de store utfordringene med plantesykdommer som vi har føre til. Svartrust ødela for eksempel halvparten av hveteavlingene i USA i 1920-30-årene. Og nå har det oppstått en ny stamme av svartrust (Ug99) http://www.fao.org/agriculture/crops/ru ... ettksk/en/ som er resistent mot de midlene som har vært brukt mot denne. Den oppstod i Afrika og er nå på veg mot de store kornproduserende områdene i Asia og kanskje Europa.

En av de nærmeste dagene vil jeg starte en annen tråd hvor jeg i grove linjer vil skissere et tenkt scenario som kan føre til akutt matkrise også i Norge. Der vil det bli anledning til å diskutere hva vi kan gjøre praktisk og konkret for å forberede oss på det spesielle scenarioet og hva som skal til for å komme seg gjennom det. Her i denne tråden kan dere spinne videre på alle de momentene jeg har sneiet innom over hvis dere vil.

Forfatter:  Draugjeger [ 11 Apr 2014, 19:51 ]
Innleggets emne:  Re: Matsikkerheten i Norge

flere som mener at en av hovedgrunnene for den "arabiske våren" var de høye hveteprisene. Lettere å bli rebell når magen rumler. Problemet er at et nytt regime ikke vil kunne gjøre stort med hovedproblemet, nemlig at folk er sultne. Hveteprisene er jo like høye ennå. og høyere skal de bli...

Forfatter:  Bamse Brakar [ 11 Apr 2014, 21:43 ]
Innleggets emne:  Re: Matsikkerheten i Norge

Draugjeger skrev:
flere som mener at en av hovedgrunnene for den "arabiske våren" var de høye hveteprisene. Lettere å bli rebell når magen rumler. Problemet er at et nytt regime ikke vil kunne gjøre stort med hovedproblemet, nemlig at folk er sultne. Hveteprisene er jo like høye ennå. og høyere skal de bli...

Nettopp! Og for Egypts vedkommende, de store subsidiene på bensin var også truet. Egypt hadde gått fra å ha store inntekter på oljeutvinning, til å bli nærmest oljeimportør på den tiden. Men vestlig presse framstilte dette ensidig som noe som dreide seg om kamp for demokrati. Men det var bare en del av bildet. I dag presser dette seg på: http://english.ahram.org.eg/NewsContent ... --PM-.aspx

For så vidt akkurat som i Ukraina hvor gassubsidiene nå går mot slutten. De må snart venne seg til det som ble regnet som innetemperatur en gang i tiden(18 grader) og ikke som i dag 25 pluss som er ganske så vanlig. Men Ukraina er en av verdens største eksportører av hvete, mens Egypt er en av de største importørene. Mer om akkurat det kommer kanskje i en helt annen tråd om noen dager, muligens....

Side 1 av 1 Tidssone UTC + 1 time
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/