Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 21 Jul 2019, 13:18

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 5 innlegg ] 
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 04 Mai 2013, 21:07 
Avlogget

Registrert: 17 Nov 2012, 16:18
Innlegg: 213
Hva hadde du gjort om båten du er på begynner å krenge? sittet til noen hadde sagt at nå synker båten, eller reagert med en gang båten begynte å krenge?
Et eksempel er Estonia ulykken der mange hundre gikk ned med båten. Det satt mennesker i spisesalen og andre steder helt til vinduene var dekket av vann, nesten ingen reagerte før det var for sent.
Da tenker jeg at flokkmentaliteten er svært sterk, de aller fleste som overlevde reagerte med en gang, mens de fleste satt helt rolig og reagerte først når alt håp var ute.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 14 Mai 2013, 09:35 
Avlogget

Registrert: 08 Apr 2012, 08:20
Innlegg: 163
Bosted: Tyskland
Som under 9/11 da folk ble på jobb oppe i tårnene til det var for seint fordi noen sa til dem at alt var ok.
Dette med flokkmentalitet er lurt å være oppmerksom på - klassikeren med "hjerteinnfarkt under forelesning" og at jo flere som er i salen jo færre gjør noe for å hjelpe, er et eksempel på det samme egentlig.
Moral: flertallet har IKKE ubetinget rett!!!
Mang en gang kan også den berømte magefølelsen være eneste varselstegn - hvis du ikke har tilgang til den følelsen er bikkja eller ungene kanskje de som advarer deg slik at du heller blir hjemme eller tar en omvei.
Elers kan jeg si : Les Modesty Blaise-bøkene hvis du vil lære hvordan greie deg i umulige situasjoner! God underholdningslitteratur for BOLen din også ;-)
Eksempler fra bøkene (kanskje ikke ubetinget aktuelt for norske forhold): En hai angriper deg ikke så fort hvis du svømmer med jevne, rolige tak (lett nok hvis du er redd for å bli spist), og du kan jage den vekk med å dytte til den med et kosteskaft (hvis du ikke er delfin og bruker nesa).
I ørkenen vasker du deg selvfølgelig med sand og drikker svette og tiss pluss lager vanndestillasjonsanlegg med noen grønne planter, en blikkboks og en plastikkduk.
Og detter du ut av et fly uten fallskjerm sørg for å lande i en haug med snø og sauer...
Ellers henviser jeg til http://easyprepper.wordpress.com/2012/0 ... nlig-shtf/: ha alltid et folieteppe, signalfløyte og speil og to store og to små søppelposer i lomma - da har du beholdere for drikkevann/ hansker/sokker/regnlue (de små) og vindbeskyttelse/ regnjakke/ oppblåsbar redningsvest med de store, eller du kan hente luft til folk som sitter fast under vann til de kan reddes... Et folieteppe beskytter deg mot varme eller kulde og kan brukes som nødsignalflagg...


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 15 Mai 2013, 20:28 
Avlogget

Registrert: 23 Jul 2012, 20:05
Innlegg: 1863
Woho! så får man endelig en grunn til å hente frem de gamle MB bøkene ja (og x9)
gode tips, folieteppet og plastoser er allerede på plass.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 18 Aug 2013, 10:02 
Avlogget

Registrert: 18 Aug 2013, 09:41
Innlegg: 156
Det er ikke nødvendigvis flokkmentalitet , men rutiner og beredskapsinstrukser som ikke tar høyde for ekstremscenariorer.
På Estonia ser man hva som var avgjørende. De som overlevde var alle unge, friske og sterke. Ett annet problem ved Estonia forliset var de passasjerene som havnet i flåtene alene , uten mannskaper. De visste foreks. ikke hvordan man skulle snu en flåte som lå oppned i sjøen. Og for de som havnet under teltet inne i en flåte som lå rett vei i sjøen, så visste de ikke at bunnen ikke blåste seg opp automatisk, men måtte gjøres manuelt av de som var inne i flåten. Pumpe og instruks var der. Resultatet var at de frøs i hjel, for uten å blåse opp bunnen blir det veldig kaldt i flåten.
Og for oss som har jobbet offshore i en årrekke så vet vi at ved ett uhell der, så er det en beredskapsorganisasjon som aktiveres og organiserer eventuelt redningsarbeid. Og instruksene er laget i henhold til dette. Men under Piper Alpha katastrofen omkom stort sett alle som var i denne organisajonen de første minuttene. Og dermed var alle rutiner og beredskaps instrukser som de hadde øvd på så ofte, helt verdiløs. Der ble mannskaper sittene i overlevningsdraktene sine på mønstringsstasjonene sine og vente på instrukser over PA systemet, uten å forstå at de som de ventet instrukser fra, var døde allerede. De som overlevde der var de som brøt alle instruksene og søkte seg ut alene.
Det er ikke lett alltid å vite hva som er lurest, men det som er sikkert er at før eller siden skjer det katatstrofer som ikke passer inn i de risikovurderingen vi har tilgjengelig. Og da må man tenke selv. Og det er ikke alltid så lett. Jevnfør 22 juli....


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 30 Sep 2013, 20:52 
Avlogget

Registrert: 29 Aug 2012, 21:40
Innlegg: 210
Sitat fra The Julkalender. What was that? Lets kikk in the book.
Hvis det ikke hender igjen så er det ingenting.

Vi satt i matsalen i en camp i Afghanistan da vi hørte et dumpt smell. Hodene virret for det var ikke unormalt med containere og lasteflak som ble hardt behandlet. Men noen sekunder etter kom smell nummer to. Da var det som alle reiste seg som en person. Alle løp for å gjøre det vi skulle. Vi fant seinere rester av den ene kinesiske raketten utenfor verkstedporten vår.

Der hadde vi et liv som forventet hendelser utover det som er ventet i Norge. Det som er faren i Norge er at enkeltmannen ikke får noen rolle i en krise da alt skal løses av spesialister. Hvor er heimevernet, hæren, sivilforsvaret og mobhæren? Før var mannen i gata i veldig stor del av dette. Nå tror jeg vi forventes å holde ro inntil de rette instanser kommer og rydder opp.
Dette skaper et folk av passive ,lydige mennesker uten initiativ. Mange føler seg unyttige og tilogmed en belastning i stedet for en ressurs.
Istedet for en sivilforsvarsmann fra nabolaget kommer en ukjent fra sentrale hold.

USA har sine militser nettop for å lage en parallell infrastruktur for og fra folket.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 5 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support