Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 20 Jul 2019, 20:51

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 7 innlegg ] 
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 17 Sep 2016, 00:08 
Avlogget

Registrert: 07 Apr 2013, 12:01
Innlegg: 45
Ryggsekken jeg bruker til de riktig seriøse turene er en Norrøna Para Ranger Synkron ryggsekk. Sidelommene på denne kan tas av og brukes som en mindre dagstursekk om man kan kalle den det. Hele sekken er på 120 liter, de to sidelommene montert sammen på totalt 16 liter. https://www.norrona.com/nb-NO/produkter ... pack-120l/

Det jeg vurderer er å bruke sidelommesekken til en get home bag som til enhver tid ligger i bilen med utstyr for å komme seg hjem. Det er en tur på la oss si 20-30 km avhengig av rute. Den store sekken tenker jeg kan være pakket med det grøvste en familie på fire vil trenge om de må ut på en lengre tur på kort varsel. Da vil det som alt ligger i denne sidelommesekken lett kunne kobles på. Og personlig utstyr til de tre andre tenker jeg kan være klart i dagstursekker på 30-40 liter. Da vil kona kunne bruke en Norrøna Trollveggen på 45 liter og ungene skolesekkene som blir bråpakket med sovepose og litt klær.

Er det noen som har innspill på hva som bør i de tre sekkene som kan ligge klare. Altså Para Rangeren, sidelommesekken og Trollveggen. Scenarioet er bare helt generelt. Et eller annet gjør det nødvendig å komme seg hjem fra jobb til fots og et eller annet gjør det nødvendig for hele familien å forlate hjemmet for å klare seg utendørs i et ukjent antall dager.

Det kan jo tilføyes at kona har en sekk på 60 liter som vi bruker når vi er sammen på lengre turer. Ungene bruker bare sine skolesekker foreløpig. De bærer ikke tungt.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 17 Sep 2016, 23:52 
Avlogget

Registrert: 22 Sep 2014, 00:26
Innlegg: 160
Jeg tror nok kanksje du har ganske god kontroll på dette selv også.

Du må sette opp en liste som kan være realisitsk for ditt område, tankegang og senario (ikke etter hva du ser i en Youtubevideo fra Florida).
I norge har vi regn, kulde, snø å vått vått vått.
Utgangspunktet for å overleve en uke ute i norsk natur er, ly, drikke og noe å spise... HVor langt man strekker det derfra og over i comfort tilsier hva du får med deg i sekken, eller om du må kjøpe en "bugout-lastebil" med zombie-plog. :lol:

Noen tanker/brainstorm:
- Klær : Buffer, Sokker, undertøy, ulltøy. ol.
- Ly : Telt 4-manns? jervenposer til alle, tarp?, regntrekk til sekken, vanntette pakkposer o.l.
- Sovesystem : Soveposer til alle, isolert underlag, foret jerven?, hengekøye? e.l.
- Førstehjelp : i hver sekk for voksne, etterfyll med parasept, ibux, mageberoligende.
- Syn : Briller, Linser, Solbriller, øyedråper o.l.
- Hygiene : Såpe, servietter, deo, shampoo, tannbørste, pinsett, barbersaker?, dasspapir?
- Lys : Hodelykter, eventuelt lommelykter, camp lykter. og en haug batterier.
- Dokumentasjon : kopi av identitet, pass, bank, førerkort, kontoer, bilder av familien, osv.
- Navigasjon : Kompass 1 pr person, GPS og selvfølgelig kart over aktuelle områder.
- Komunikasjon : WalkieTalkie, Jaktradioer? Lademulighet batteri?
- Kokke? : Klokke på mobiltelefon fungerer fint i de 18 timene man har batteri, etter det er det gode gamle kokker med 2-4 års batterilevetid som gjelder. (billige casio foreksempel)
For å avtale ETA, radiotider, møtetider, spisetider osv.
- Fyrtøy : Fyrstikker, lighter, tennstål, tennhjelp, o.l..
- Kjøkken : gassaparat, gassbokser, e.l. kasserolle, stekepanne, grillrist, sporks til alle, o.l.
- MAT : frystetørket, snaks, esker med sjokkobarer, nøtter osv.
- VANN : I norge er ikke vann et så sårt tema som i andre land, men likevell, beholdere for vann, vannrenseløsninger, koke, sawyer, klor, e.l.
- Verktøy "Våpen" : Øks, Sag, Kniv (en kniv pr person), letherman, o.l.
- Fiskesett : Fiskeutstyr, snøre, duppe, spinner, sluk, kroker eventuelt stang. o.l.
- Tau, regnklær,

Tilpasse etter omgivelser og årstid. Sommer kan kreve mere sol og mygg beskyttelse. mens vinter krever mer dun og varme klær.
Har man en EDC-sekk som vil inngå et et slikt system/senario?
Har man et transportmiddel man tenker å ty til? Bil, Sykkel, ATV, Ski?

Her er det bare å fortsette til det uendelige...
Skal man bare "ut av huset i 3 dager" så er det jo som å pakke til en campingtur...
Skal man først gjøre dette på alvor, så er det også fort gjort å se for seg at man har en beredskapskasse"cashe" bortgjemt et sted, som inneholder mye/noe av overstående skulle situasjonen tilsi det. ("si at huset brenner ned, da kan det være kjekt å finne noe et sted")

Nå må vi også huske på at du i norge ikke kan snu deg none sted uten å få øye på et hus, hytte eller annen bygning, venner og familie eller en forlatt hytte i nødstilfelle finnes i området... Om noe skulle skje så er det ikke nødvendig å gå rett i "I am Legend - modus", man kan oftest snu seg til venner eller familie om det er snakk om isolert hendelse...


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 18 Sep 2016, 15:43 
Avlogget

Registrert: 07 Apr 2013, 12:01
Innlegg: 45
Fin liste det der Kidbot. Sant nok skal det noe til at man ikke finner et tak å sove under om det er det man vil. Men vil man takle også det å overnatte ute, så kommer det på en del ekstra.

Du har nok rett i at jeg ikke er helt uten peiling. Men jeg var mest aktiv friluftsmenneske som 20 +/-5 år. Da var det mange turer med full oppakning, dvs telt, sovepose, underlag, stormkjøkken etc. Kunne bære temmelig tungt da. Den 120 l sekken skaffet jeg meg for å kunne ta mer av ungenes pikk-pakk. De «seriøse turene» er nok stort sett bare noen km fra hytta med utstyr for overnatting ute, ikke de lange vandringene. Til det må jeg nok gå seriøst gjennom det vi har av utstyr for å få vekt og volum ned.

F.eks. er liggeunderlagene vi har nå helt håpløse. De eldste veier bare 0,7 kg, men tar fryktelig mye plass. De nyere Norheim selvoppblåsende er enda verre, veier en kg mer og tar like mye plass. Men de er deilige å ligge på! Derfor sikler jeg på noe slikt som dette: https://www.bikester.no/388866.html?c=8 ... risjakt.no
De veier bare 570 gram og tar nesten ikke plass i sekken.
Men 10 000 for fire underlag???

Av telt har vi mitt gamle helårs fjelltelt og et rimeligere som ligner, men er lettere, mindre og i dårligere kvalitet. Til sammen blir det alt for mye vekt og plass. Tenker i retning av tarp, https://www.oslosportslager.no/produkt/ ... 39738.aspx eller enkel gapahuk som dette: https://www.magasinet.no/telt-lavvo/dov ... huk-groenn

Jeg har ikke gått av hengslene, synes bare dette er litt moro å planlegge litt. Tror ungene også vil like en spontantur ei helg f.eks. Og så skader det ikke å være litt forberedt.  :D


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 19 Sep 2016, 20:07 
Avlogget

Registrert: 05 Aug 2016, 10:38
Innlegg: 37
Bare tillater meg å minne kjapt om fordel ved å bruke utstyret fra BoB'en. Utestede planer er dårlige planer, osv. Litt bruk av og til, så blir man langt bedre kjent med utstyret, kan lettere håndtere det i stressede situasjoner, finner feil ved planen, og feil ved utstyret.

Rent praktisk og som eksempel, så er jeg usikker på hvordan spesielt tarp'en vil fungere, til 4 personer, i litt uggent vær. Par turer med den, så vet du fort mye mer om det, på godt eller vondt. ;-)

Den er nok fryktelig mye bedre enn ingenting, misforstå meg rett, men vil den dekke behovet, og hvor går grensen(e)?


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 09 Nov 2018, 13:50 
Avlogget

Registrert: 13 Nov 2017, 19:28
Innlegg: 71
Bosted: 1 time fra Oslo
Jeg har ikke engang tenkt på BOB tidligere, og ser vel at ettersom pensjonsalderen nærmer seg så er det en del ting som har skjedd, sekken er tyngre å bære, bakken hardere å sove på og kaldt er kaldere. Kanskje jeg må satse på at skal jeg evakuere så må det vesentlig bli med bil. Jeg bor ikke i byen så forhåpentlig blir det litt mer tid til rådighet. Vi klarer oss godt ei stund hjemme.

Erfaringer og tips å dele?


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 15 Mar 2019, 21:42 
Avlogget

Registrert: 30 Nov 2018, 22:40
Innlegg: 7
Dette er min liste:

- Sekk (https://www.milrab.no/milrab-patrulje-2 ... /p10504834)
- Ullundertøy og sokker
- Regnponcho
- Hansker
- Lue
- Kniv
- Multitool
- Turkniv
- Paracord tau
- Lommelykt (AA batterier)
- Hodelommelykt (AA batterier)
- Baofeng Ham-radio (med batterikassett til AA)
- Camelback flaske med vannfilter
- Real turmat
- Salt, pepper og grillkrydder
- Ris
- Gassbrenner og tank
- 1l rødsprit
- flatpakka drikkevannsflasker
- Plastikkposer og zipbags
- Toalettrull
- Hygienesaker (Tannbørste, tannkrem)
- Førstehjelp
- Medisiner
- Fyrstikker og lighter
- Lightstick
- Nødtelt
- Håndvåpen + ammo (for de som har det:))

Er det vinter og -20 så er nok en bug-out situasjon for min del lite sansynlig, så dette er en "best case bug out" som er pakket for :)


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 17 Mar 2019, 21:43 
Avlogget

Registrert: 18 Feb 2017, 17:09
Innlegg: 57
Jeg har ingen strategi for BOB. Jeg har en hel hylleseksjon fullt av friluftsutstyr, og bruker dette jevnlig. Det tar max 10-20 min å pakke alt etter behov. Dette pakkes etter vær og forhold om jeg skulle ha behov for å dra noe sted hvilket skal veldig mye til. Når det gjelder Get Home Bag har jeg følgende i bilene

I en liten ryggsekk:
Sitteunderlag
Penn
Kniv
Hodelykt
Regntøy evt. regnponsjo
Lighter
Vannflaske (tom)
Toalettpapir
Hånddesinfeksjon
Førstehjelp kompakt
Refleksvest
Multitool
Arbeidshansker
Lue

I bilen:
Kjeledress
Lerretstape
Presenning
Usb lader
Startkabel
Slepetau
Ullpledd
Førstehjelp

Jeg drar 90% av tiden kun steder hvor det ikke er mer enn noen mil hjem, og drar jeg lenger er det god sjanse for at jeg er på vei for å ligge i telt et sted, og har fullt kit. Jeg har derfor funnet ut at det er ingen vits med mat og overnattingsutstyr. Ryggsekken min er derfor heller lett og fylt med ting jeg kan bruke i hverdagen. Det hender flere ganger i sesongen at været er så fint på morgenen at jeg utsetter jobb noen timer, og drar et sted for å se sola komme opp. Da er det flott å ha sitteunderlag, og litt ekstra klær. Arbeidshansker er gode å ha når du må sette på kjettinger eller skifte hjul. Det jeg derimot alltid har fokus på er gode sko. Drar jeg ut i lave lakksko, så ligger det et ordentlig par igjen i bilen, ellers tror jeg det kunne blitt en tøff tur hjem.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 7 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support