Tausa skrev:
Jeg skal bytte ut ovnen i stua. Den er for dårlig, og eter altfor mye ved.
Nå har jeg hørt at Dovre har tykkere støpe gods (er det det det heter?).... og av den grunn være bedre enn f eks jøtul.
Er det noen som vet om dette stemmer?
Jeg skal ha meg en ovn der det er lettere å lage mat på toppen, enn den som er der idag.
De fleste ovner fra Jøtul er i støpejern.
(har jobbet der)
For å finne ut om ovnen er av støpejern eller ei er det et godt hint å se på vekten.
Hvis man demonterer en ovn for å skulle sette den sammen igjen senere er det viktig å gjøre grundig rent
de stedene hvor den er limt sammen.
Bytt også de skruene som hav vært brukt (med tilsvarende kvalitet).
Limet som de bruker kalles for ovnskitt.
Tyter det ut på utsiden vaskes det vekk med våt/fuktig fille.
Det bør gjøres så raskt som mulig da ovnskittet tørker relativt raskt.
Hvis man vil ha "fine" limfuger innvendig er det å dra over fugen med våt finger.
Husk at limet er sterkt alkalisk og kan etse...
Så bruk verneutstyr.....