Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 27 Feb 2021, 09:16

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 7 innlegg ] 
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 11 Jun 2015, 14:08 
Avlogget

Registrert: 15 Mar 2013, 11:50
Innlegg: 378
Dette er ikke en bushcraft tråd.

Jeg har i en tid gått rundt med tanker om hvordan en kan langtidslagre opptenningsmulighet til hverdagsbruk. Jeg er i den forbindelse ikke interessert i ildstål og budrill og slikt.

Hvordan kan man, for en relativt rimelig penge, langtidslagre enkel opptenningsmulighet for et relativt rimelig beløp. Jeg tenker for en periode som kanskje varer livet ut.

Alternativene er gasslighter, fyrstikker og bensinlighter. Er det noe jeg har glemt? La oss først se på alternativene:

- Gasslighter. Jeg eier fyllbare gasslightere. Jeg er imidlertid usikker på hvor lenge pakningene varer. Vet at mange høykvalitets stormlightere tar kvelden etter en 10-15 år pga. pakningene, hvis ikke glødetråden er gått før det ( noe som er svært sannsynlig hvis du bruker lighteren mye ).

- Usikker på hvor lenge det går an å langtidslagre fyrstikker. Et livsvarig forbruk av fyrstikker tar imidlertid svært mye plass.

- Bensinlighter. Mange som ikke røyker synes bensinlighter er upraktisk. Dette fordi mange bensinlightere må fylles etter en uke eller to fordi lighterbensinen fordamper. Dette kan imidlertid løses ved å bruke en bit avkappet sykkelslange. Ved å tre en bit avkappet sykkelslange ( også kalt Ranger Band ) på en Zippo lighter, forhindrer man at bensinen fordamper så fort. Enkelte bensinlightere leveres også med pakning. F. eks. peanøttlightere fra DX. Har selv peanøttlighter fra Tisurvival.

Har ikke noe problem med å bruke peanøttlighter selv, men en person med store hender kan fort oppfatte disse som noe knot. Peanøttlightere varierer dessuten veldig i kvalitet. Ellers fins det tyske militære bensinlightere fra andre verdenskrig med pakning, og dessuten replika av disse. Pakninger på bensinlightere kan en enkelt bytte selv.

Bruker Zippo flint til daglig, men har bestilt en bulk pakke med billige Kina flint på e-bay for lagring. Du kan få kjøpt bulk pakker med f.eks. 1 000 flint. Men tenker at en 100- 200 flint burde holde livet ut dersom du ikke røyker. Som lighterbensin tenker jeg å lagre en dunk med rødsprit, selv om jeg foretrekker å bruke vanlig lighterbensin ( som jeg har et par kanner av). Har også noen veker, selv om disse ikke må byttes så ofte.

Tror bensinlighter er den enkleste og billigste måten å langtidslagre opptenningsmulighet for hverdagsbruk, eller tar jeg feil?


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 11 Jun 2015, 14:14 
Avlogget

Registrert: 14 Jul 2013, 18:39
Innlegg: 544
Bosted: Møre & Romsdal
enkleste må være brennbar væske (rødsprit osv) som er i luftforseglet beholder og tennstål.
trengs lite for å fyre opp og vist du ikke vil frem med buedrill og knusk så er nok
væske i ekstern beholder og tennstål enklest.
squirt→spark→fire.

_________________
If you stand for nothing,
you'l fall for anything.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 11 Jun 2015, 18:38 
Avlogget

Registrert: 10 Apr 2014, 01:31
Innlegg: 124
Ka med å vakumpakke fyrtikkesker? En og en pakke, noen som har testet dette? Fyrstikker varer jo ekstremt lenge om man lagrer de tørt.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 11 Jun 2015, 22:00 
Avlogget

Registrert: 18 Aug 2013, 09:41
Innlegg: 168
For langtidslagring kan jeg ikke tenke meg noe bedre enn å lagre to - tre zippo lightere med reserve flint, zippo bensin og veker. Man kan lagre dette i 100 år. Og bensin fra bensintanker på biler gjør nytten i nøden som drivstoff til en zippo. Det eneste som er vanskelig å improvisere til en zippo er flinten, men til gjengjeld kan den lagres noen tusen år. Alt det andre kan lages av ei gammel bomull skjorte...


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 17 Aug 2018, 09:59 
Avlogget

Registrert: 17 Aug 2018, 09:51
Innlegg: 4
Ildstål varer jo evig så lenge det ikkje er for fuktig.

Spar-Lite

https://www.amazon.com/Spark-Lite-SL3-HO-Starter-Hunter-Orange/dp/B00029EWIA/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1534492562&sr=8-2&keywords=spark+lite&dpID=31NW83P210L&preST=_QL70_&dpSrc=srch


For billigere tennemne kan ein berre gå på butikken og kjøpe litt bomull og vaselin og så kan ein jo egentlig berre fortsette å bruke lighteren når den er tom, så lenge det er flint igjen.

Til dagleg bruk er jo det beste egentlig berre å ha ein lighter eller 50 og rikeleg med ekstra gass eller bensin til den.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 17 Aug 2018, 10:15 
Avlogget

Registrert: 15 Mar 2013, 11:50
Innlegg: 378
Spark-Lite er interessant. Det er det amerikanske militærets offisielle ildstarter. Det er produsert ca. 200 000 Spark- Lite sist jeg sjekket, men det er tre millioner soldater i det amerikanske militæret....
Det fins veldig lite informasjon om hvordan man bruker Spark- Lite, utenom de instruksjonene som følger med.

Det fins varianter av Spark- Lite hvor en kan fylle på flint.

Det fins en youtube video hvor en fyr bruker bomullsdotten som følger med Spark- lite som en fyrstikk, dvs. han tenner på den og blåser den ut igjen. Brukt slik vil en Spark- Lite og noen få bomullsdotter vare riktig lenge.

En peanøttlighter med stort hjul kan brukes på samme måte som en Spark- Lite.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 17 Aug 2018, 10:34 
Avlogget

Registrert: 17 Aug 2018, 09:51
Innlegg: 4
Det som virkeleg varer nesten evig er jo tradisjonelt flint og stål, men ein må jo kunne å bruke det. Ein veke med "snuffer" gjer det utruleg mykje meir praktisk enn å kontinuerleg lage kull.

Når det gjeld ekstreme tilfeller som evt. kan kome ein dag, så er det vel berre å ha 100 stk. lighter og litt fyrstikker, så kan ein jo begynde å lære seg meir primitive metodar slik at ein forhåpentlegvis kan det når dei er oppbrukt. Den enklaste måten å spare på er strengt tatt å aldri la ting dø heilt ut.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 7 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support