Norsk Beredskapsforum
http://norsksurvivalforum.com/

Samband mellom to punkter
http://norsksurvivalforum.com/viewtopic.php?f=4&t=1853
Side 1 av 1

Forfatter:  Sørbye [ 07 Mai 2018, 12:02 ]
Innleggets emne:  Samband mellom to punkter

Jeg har en case. Scenario er bortfall av strømnettet i lang tid, men tilgang på solceller til lading av sambandsbatteri.

Jeg har to hus.
Hus 1 er helt inntil sørsiden av et fjell. Nærmest loddrett opp til toppen som er rundt 300 hundre meter.
Man kan gå opp, men veldig bratt.

Hus 2 er på motsatt side av fjellet, men ikke helt inntil. Det ligger ca 1-1,5 km unna. Det er fri sikt fra toppen av fjellet og til hus 2.

Problem: Jeg antar signaler fra håndholdt vhf ikke vil fungere fra stue til stue?
Håpet er å slippe å sykle til enden av fjellet for å kunne kalle hverandre opp kun på gitte klokkeslett.
Drømmen er forbindelse fra stuebord til stuebord.
Grunnet gjeldende scenario så fungerer små håndholdte best, fremfor kraftigere basestasjoner.

Hjelp anyone?

Forfatter:  nofuzz [ 07 Mai 2018, 12:16 ]
Innleggets emne:  Re: Samband mellom to punkter

Det vet du aldri helt sikkert før du har prøvd.
Tviler på at du får direkte kontakt over et 300m høyt fjell og ned igjen, men hvis du har andre fjell rundt deg kan du være heldig å få reflekser fra dem.
Har du mulighet til å sette opp utstyr på en tredje lokasjon med (tilnærmet) fri sikt til begge husene?

Hvis du er eller blir radioamatør så har de masse repeatere rundt omkring i Norge. Slett ikke sikkert de har batteribackup de heller, men det er sikkert lettere å bidra med batteridrift til en eksisterende repeater enn å sette opp noe helt eget.

Sjekk ev. på https://aprs.fi om du finner noen repeatere i ditt område. Ikke alle er registrert der.

Forfatter:  Mr I [ 07 Mai 2018, 21:30 ]
Innleggets emne:  Re: Samband mellom to punkter

Vil en satelittelefon fungere ?

Forfatter:  Vesteråling [ 07 Mai 2018, 22:09 ]
Innleggets emne:  Re: Samband mellom to punkter

Ut fra beskrivelsen høres det ut som du har bedre odds for å vinne i Lotto enn å oppnå forbindelse med håndapparat direkte. Da har du egentlig to alternativer (utenom satellitt-telefon):
1 - Via en repeater for VHF/UHF eller
2 - HF via ionosfæren.

Førstnevnte fungerer med håndapparat, men har risiko for utfall av repeateren. Du må ha omtrent frisikt fra repeateren til begge husene. Den andre metoden går ikke med håndapparat. Her trenger du en (større) radio og antenne for 80 meter-båndet. Det fungerer uten mellomledd, men slett ikke nødvendigvis ikke hver dag, og i alle fall ikke til alle tider på døgnet. Ionosfærens egenskaper varierer fra time til time og kan i verste fall være «lukket» i dagevis. Konklusjonen er nok at du ikke kan regne med pålitelig kommunikasjon fra dag til dag. Over noen dagers perspektiv er nok HF mest pålitelig.

Forfatter:  Cornelius [ 08 Mai 2018, 05:45 ]
Innleggets emne:  Re: Samband mellom to punkter

Absolutte fattigmannsløsningen - som tilogmed er *nesten* lovlig (gråsone?), er å sette opp 2 stk PMR-446 radioer oppe på toppen som en 'parrot-repeater'. Dvs., at man setter den ene radioen der oppe til å motta på f.eks. kanal 1, og den andre radioen til å sende på f.eks. kanal 8, med VOX funksjonen er slått på; plassert da med mikrofon mot høyttaler til den første radioen...

I hvert hus bør man da ha 2 stk PMR radioer, en som man snakker i på kanal 1, og en som bare mottar på kanal 8 (så man slipper å veksle mellom sende og mottaker-kanal; dog, se opp for feedback ;) )... Fri sikt på 1,5 km bør ikke være noe problem for PMR, og 300 meter fra hus 1 til toppen burde gå selv ved litt hindringer - dog, sende/motta fra innsiden av et hus vil hindre UHF signaler litt, så sitte ved et vindu med sikt mot toppen vil være en fordel... :mrgreen:

En helt lovlig løsning ville være at du skaffet deg en egen VHF frekvens med lisens på en repeater (og de to håndholdte), men å rigge opp en VHF-repeater på toppen av fjellet vil jo koste litt - både repeateren, og utstyr for lading til den. (Batteri, solceller, evt. óg vindgenerator osv...)

HF (som nevnt) vil ha større mulighet til direkte kontakt mellom to enheter, selv uten propagasjon, siden HF-frekvenser har en litt bedre egenskap til å snike seg forbi hindringer. Tross fjelltopp på 300 meter, så skulle det ikke forundre meg om gode, gamle Walkie-Talkie (27 MHz) ville klare jobben på bare 1,5-2 km... :)


Siden hus 1 ligger helt inntil denne fjelltoppen, så er det vanskelig å garantere noe lovlig direktekommunikasjon. Den beste er jo å teste ut i real-life, før man evt. anskaffer dyrt utstyr...

Forfatter:  Sørbye [ 09 Mai 2018, 19:15 ]
Innleggets emne:  Re: Samband mellom to punkter

Akkurat. Jaja, takk for svar dere.
Jeg har nå sykla, gått på beina og målt i kartet. Løsningen blir 1,7 km på sykkel (det er kjapt gjort) så 500 meter opp en liten bakke i enden på fjellet. Da blir det ca 1,5 km fri sikt og bruk av to vanlige vhf.
Det er den enkleste løsningen.

Forfatter:  44magnum [ 09 Mai 2018, 22:47 ]
Innleggets emne:  Re: Samband mellom to punkter

Jeg tror en god Walkie-Talkie 27MHz med ei 1/4 baseantenne vil løse den oppgaven greit.

Side 1 av 1 Tidssone UTC + 1 time
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/