Norsk Survival Forum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 22 Nov 2017, 14:36

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 7 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Holdbarhet på SR og MRE
InnleggSkrevet: 05 Jun 2013, 09:28 
Avlogget

Registrert: 29 Aug 2012, 21:40
Innlegg: 210
Hei. Jeg har rødde i matstasjet mitt og fant mange pakker drytech og amerikanske Mre`s. Vil jo ikke kaste mer enn nødvendig, men vil ikke bli matforgiftet heller. Er det noen som har erfaring med hvor lenge en kan tro disse holder seg? Noen ganger er det vanskelig å tolke fra stempling om det er pakkestempel eller best før.

Anyone?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Holdbarhet på SR og MRE
InnleggSkrevet: 05 Jun 2013, 09:45 
Avlogget

Registrert: 23 Jul 2012, 20:05
Innlegg: 1814
tja... jeg daua jo ikke av den 13 år gamle drytechen jeg spiste på turen sist :D


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Holdbarhet på SR og MRE
InnleggSkrevet: 05 Jun 2013, 09:52 
Avlogget

Registrert: 29 Aug 2012, 21:40
Innlegg: 210
Bra du overlevde Filbert, men jeg er mer kritisk til amerikanernes vakuumpakkede tuna og beancasserole. :-)


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Holdbarhet på SR og MRE
InnleggSkrevet: 25 Jul 2013, 08:28 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 25 Apr 2012, 21:50
Innlegg: 1949
Bosted: Osloområdet
tipper at om det ikke har gått høl i pakka, at den ikke har ligget i sola i ukevis eller i et fuktig høl i bakken eller at det lukter begravelse når du åpner, så er den ok. Det som dreper deg er botulisme, og da må det vel jordbakterier til?

_________________
"Branch: Forever? No. Yeah, I really only have enough supplies down here to last me 10 years,
11 if I'm willing to store and drink my own sweat...Which I am!
You all said I was crazy, huh? Well, who's crazy now? Me, crazy prepared!"


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Holdbarhet på SR og MRE
InnleggSkrevet: 26 Jul 2013, 01:24 
Avlogget

Registrert: 27 Jan 2013, 22:48
Innlegg: 415
Bekreftet, dog litt uformelt at 15-20 år gammel real turmat funker helt fint. Info fra real sine folk, men de kan ikke gå ut med dette pga standardiserte regler for merking.

Ellers spiste jeg død-mann-på-boks i hele barndommen, hver helg når vi var i skauen, og den husker jeg var over 30 år gammel når vi spise den, like fin... eller dvs, vi merket ingenting..


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Holdbarhet på SR og MRE
InnleggSkrevet: 03 Aug 2013, 19:21 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 25 Jul 2012, 00:03
Innlegg: 554
De gamle "død mann på boks"-måltidene har folk spist etter 30 år, uten at det er noe galt med dem.
Ser også at folk mener drytech holder seg, så jeg tror så lenge ting er vakuumpakket og tørket/hermetisert så kan det oppbevares veldig lenge. Det er nok en viss holdbarhet på smak, dog. Tror 30 år gammel hermetikk smaker rimelig mye av metall, og veldig lite mat.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Holdbarhet på SR og MRE
InnleggSkrevet: 04 Aug 2013, 10:06 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1465
Norseman skrev:
Hei. Jeg har rødde i matstasjet mitt og fant mange pakker drytech og amerikanske Mre`s. Vil jo ikke kaste mer enn nødvendig, men vil ikke bli matforgiftet heller. Er det noen som har erfaring med hvor lenge en kan tro disse holder seg? Noen ganger er det vanskelig å tolke fra stempling om det er pakkestempel eller best før.

Anyone?

Så lenge pakkene er hele og tørre er risikoen for matforgiftning ikke særlig større enn da de var nye. Bakterier kan ikke formere seg i så tørr mat uansett. Men det kan skje en kjemisk nedbryting av næringsstoffene over tid. Disse prosessene går fortere når det er oksygen eller fuktighet til stede. Lys og varme setter også fortgang i prosessene.

Ingen materialer er 100% tette, selv ikke den tykkeste mylarpose. Så om de oppbevares under vann vil det over noen tiår, eller 100, sive inn noen vannmolekyler i ny og ned. Og oppbevart i luft noen oksygenmolekyler. Men dette har ingen praktisk betydning.

Men uansett vil næringsstoffene forringes og fett vil harskne. Fett er imidlertid sannsynligvis herdet og/eller fylt opp med kjemiske stoffer for å forsinke harskningen, så en porsjon eller ti vil ikke gjøre deg akutt syk. Like lite som en pose "Kongen av Danmark" vil gjøre deg syk. Men prøver du å leve et år på Kongen av Danmark vil du få problemer etter hvert. Det samme vil du få om du prøver å leve utelukkende av eldgammel mat - men det vil ta tid.

Smak er underordnet i denne sammenhengen, men den vil selvfølgelig ikke være som da denne MRE-en var ny, tipper jeg.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 7 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support