Norsk Survival Forum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 24 Nov 2017, 07:16

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 16 innlegg ]  Gå til side 1, 2  Neste
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 15 Nov 2012, 23:04 
Avlogget

Registrert: 19 Aug 2012, 13:27
Innlegg: 113
Jeg ble positivt overrasket over lagringstiden på kakaopulver (72%). Den var faktisk på 5 år.

Praktisk erfaring med sjokoladeplater som har blitt liggende for lenge, fikk meg til å tro at ikke kunne regne med holdbarhet på mer enn et år eller to. Regner med at det er fettinnholdet som er lavere i pulvervarianten.

Dette blir i alle fall et hyggelig tillegg til mitt langtidslager. Det havner i kategorien "oppmuntrings- og byttemiddel", sammen med kaffe, konjakk og drops. Relativt dyrt, og ikke topp prioritert, men et lager som bygges opp langsomt.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 16 Nov 2012, 14:24 
Avlogget

Registrert: 14 Nov 2012, 17:28
Innlegg: 1017
På midten av 70-tallet fant jeg, og mine søskenbarn en strut med Nidar sjokoladebiter (forskjellige varianter som man finner i dagens Nidar favoritter) som farfar hadde kjøpt noen år etter WWII. De smakte fortreffelig, og hadde blitt lagret/glemt på loftet. Eneste sikkring i lagringsøyemed var at de ikke ble utsatt for lys eller direkte oppvarming.
Ting kan lagres lengre enn de fleste tror.
F.eks. Stabburets makrell i tomat blir fra fabrikken stemplet med 3 års lagringstid. Selv om den lett kunne ha blitt stemplet med 5 år.
Lagrer man den i tillegg kjølig vil de øke lagringstiden.
Etter 5 år KAN farge og smak bli redusert, men ikke usikkert å spise.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 16 Nov 2012, 20:10 
Avlogget

Registrert: 29 Okt 2012, 20:59
Innlegg: 318
Har også spist veldig gammel sjokolade og må si at selv sjokolade som har fått litt hvitt på seg smaker helt greit. Ikke så god som en fersk, men helt greit.
Men dette varierer ganske mye fra sjokolade til sjokolade, vil jeg tro. Etter fettype og slikt. Og ikke minst: hvor flinke butikk- og transportfolk har vært! Dersom de har vært utsatt for varme under transport vil de bli hvite lenge før dato.
Jeg jobbet i matbutikk før og der fikk vi ta med hjem sjokolade som hadde gått ut på dato. Noe var helt perfekt mens annet var bare å kaste.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 03 Jan 2013, 18:59 
Avlogget

Registrert: 09 Mar 2012, 18:27
Innlegg: 1613
Flere i denne tråden her påstår at rent kakaopulver har nærmest uendelig lagringstid. Det høres jo forlokkende ut må jeg si! http://www.survivalistboards.com/showth ... p?t=278908

_________________
In war, truth is the first casualty
The blade itself incites to violence.
Qui desiderat pacem praeparet bellum
Fortis cadere, cedere non potest
Growing your own food is like printing your own money. Ron Finley.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 04 Jan 2013, 09:54 
Avlogget

Registrert: 19 Aug 2012, 13:27
Innlegg: 113
Godt nytt!

"Cocoa beans" er åpenbart kakaobønner, og jeg antar at "cocoa powder" (og "cocoa") er malte kakaobønner (uten sukker eller andre tilsetninger).

Kakaopulveret man finner i norske dagligvarebutikker inneholder sukker (fra ca. 12% og oppover mot 50%). Reduserer dette lagringstiden? Rent sukker har jo nærmest ubegrenset lagringstid, så kanskje best-før-datoene angir når man kan forvente endring i konsistens ved normal lagring? I så fall kan jo tørr lagring i mylarposer gjøre underverk. Eventuelt kan sukker og kakaopulver lagres hver for seg, og blandes for forbruk. Men da er jo neste spørsmål hvordan man får tak i rent kakaopulver i Norge.
- Er for eksempel dette rent kakaopulver: http://pals.no/no/produkter/Plain+Arome+Kakaopulver+2%2C5kg.d2Y-18UlNO38pBp7q5B8Nxh0xE2N13PYpwtbOXD.ips?template=products?
- Eller dette: http://pals.no/no/produkter/Kakaopulver+10-12%25%2Calkalisert.b7zFA-xfZ0B-hTN9OCT-tRJ6lVBt6705hRrU14.ips?template=products?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 04 Jan 2013, 15:01 
Avlogget

Registrert: 17 Nov 2012, 16:18
Innlegg: 213
http://www.sanabona.no/ra-kakao/produkt ... kao-pulver.

Er ikke sikker på lagringstiden på kakaopulver, krydder har evig lagringstid eneste som skjer er at det blir mindre smak over tid.
Antar at også det gjelder kakaopulver.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 04 Jan 2013, 18:26 
Avlogget

Registrert: 14 Nov 2012, 17:28
Innlegg: 1017
Fant dette om lagringstid på kakaopulver.

Shelf Life
When stored properly, the shelf life of cocoa powder is quite long, which is part of its appeal. If unopened in a vacuum-sealed container and properly stored, cocoa powder will keep nearly indefinitely. If opened and stored properly, cocoa powder will keep for a year.

Kilde. (for utfullende info)
http://www.ehow.com/facts_6937831_long- ... resh_.html

MVH

Hårek


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 05 Jan 2013, 16:15 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1465
Kakaopulver inneholder omkring 21 prosent fett. En stor del av dette er enumettet og noe flerumettet. Det i seg selv tilsier begrenset langringstid selv ved den best mulige lagring. Og vanninnholdet er omtrent 4 prosent. Det innebærer at også harskning ved hydrolyse vil være en vesentlig faktor.

@Hårek Linken din til eHow angir dette som kilde til holdbarhet av kakaopulver: http://www.demesne.info/Home-Maintenance/Pantry.htm Men hvor disse igjen har det fra at holdbarheten er nærmest ubegrenset, er en gåte. Antakelig er det en ukvalifisert gjetning. Altså det samme som Viking77 foretok i posten over.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 05 Jan 2013, 18:04 
Avlogget

Registrert: 25 Jun 2012, 16:35
Innlegg: 282
Det er sannsynligvis bedre å lagre ekte kakaobønner. Ganske dyre, men sunnest.

_________________
Forbereder meg først og fremst for å ha fred i sinnet. I tilfelle.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 05 Jan 2013, 20:37 
Avlogget

Registrert: 17 Nov 2012, 16:18
Innlegg: 213
Bamse Brakar skrev:
Kakaopulver inneholder omkring 21 prosent fett. En stor del av dette er enumettet og noe flerumettet. Det i seg selv tilsier begrenset langringstid selv ved den best mulige lagring. Og vanninnholdet er omtrent 4 prosent. Det innebærer at også harskning ved hydrolyse vil være en vesentlig faktor.

@Hårek Linken din til eHow angir dette som kilde til holdbarhet av kakaopulver: http://www.demesne.info/Home-Maintenance/Pantry.htm Men hvor disse igjen har det fra at holdbarheten er nærmest ubegrenset, er en gåte. Antakelig er det en ukvalifisert gjetning. Altså det samme som Viking77 foretok i posten over.



Må si at når Hårek har smakt på sjokolade som var lagd rett etter 2 verdenskrig og spist på 70 tallet, også Tulla har spist svært gammel sjokolade.
Hårek sin sjokolade var da ca 30 år man kan da si at sjokolade kan oppevares i minst 30 år.
Om det ikke er ubegrenset er 30 år svært lang lagringstid.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 05 Jan 2013, 22:16 
Avlogget

Registrert: 19 Aug 2012, 13:27
Innlegg: 113
Når 72% kakaopulver i "vanlige" enkeltpakninger av papir/plast har en påført holdbarhet på 5 år, tror jeg at kakao har ganske godt lagringspotensiale.

Jeg vet lite om organisk kjemi, men kan det være at antioksidantene har en positiv effekt?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 06 Jan 2013, 00:12 
Avlogget

Registrert: 14 Nov 2012, 17:28
Innlegg: 1017
mimir skrev:
Jeg vet lite om organisk kjemi, men kan det være at antioksidantene har en positiv effekt?


Det har du nok helt rett i.
Så hvis man da pakker kakaopulver i mularbagger, med O2-absorber, skulle det jo øke holdbarheten pga manglenede oksygen...


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 06 Jan 2013, 18:45 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1465
viking77 skrev:
Bamse Brakar skrev:
Kakaopulver inneholder omkring 21 prosent fett. En stor del av dette er enumettet og noe flerumettet. Det i seg selv tilsier begrenset langringstid selv ved den best mulige lagring. Og vanninnholdet er omtrent 4 prosent. Det innebærer at også harskning ved hydrolyse vil være en vesentlig faktor.

@Hårek Linken din til eHow angir dette som kilde til holdbarhet av kakaopulver: http://www.demesne.info/Home-Maintenance/Pantry.htm Men hvor disse igjen har det fra at holdbarheten er nærmest ubegrenset, er en gåte. Antakelig er det en ukvalifisert gjetning. Altså det samme som Viking77 foretok i posten over.

Må si at når Hårek har smakt på sjokolade som var lagd rett etter 2 verdenskrig og spist på 70 tallet, også Tulla har spist svært gammel sjokolade.
Hårek sin sjokolade var da ca 30 år man kan da si at sjokolade kan oppevares i minst 30 år.
Om det ikke er ubegrenset er 30 år svært lang lagringstid.

Det du gjør her er et eksempel på logisk brist. Ved at du bruker Hårek og Tullas fortellinger som argumenter, argumenterer du ut fra anekdoter. Et anekdotisk bevis er i flg Wikipedia:
Sitat:
….. en form for tankefeil der en «viten» bygger på et enkeltstående tilfelle (evt. et begrenset antall enkeltstående tilfeller) som ikke kan bestrides. Beviset er dermed i logisk forstand et ugyldig argument.


Håreks historie om 70-tallsunger og gammel Nidarsjokolade sier nok mer om at unger på oppdagelsesferd ikke var så kresne og godt vant før i tiden, enn om kvaliteten på sjokoladen. Morsom historie, fin anekdote, men meget begrenset verdi som argument her.

Dersom du fortsatt ikke forstår hva som er feil med din argumentasjon, skal jeg prøve en gang til ved å ta et ekstremt, men reelt eksempel: Det har blitt funnet flere relativt intakte mammutkadavre i permafrosten i Sibir. Noen forskere har til og med prøvespist litt av mammutkjøttet. De ble ikke syke. Betyr det at frossent kjøtt er holdbart i tusenvis av år?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 06 Jan 2013, 18:48 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1465
mimir skrev:
Når 72% kakaopulver i "vanlige" enkeltpakninger av papir/plast har en påført holdbarhet på 5 år, tror jeg at kakao har ganske godt lagringspotensiale.

Jeg vet lite om organisk kjemi, men kan det være at antioksidantene har en positiv effekt?

Hårek skrev:
Det har du nok helt rett i.
Så hvis man da pakker kakaopulver i mularbagger, med O2-absorber, skulle det jo øke holdbarheten pga manglenede oksygen...

Ja, enig med dere, Mimir og Hårek. Antioksydanter brukes mye for å forlenge holdbarheten på fettrik mat. Og med kakaoens naturlige innhold av slike, så trekker det opp holdbarhetstiden. Det kan være verdt et forsøk å pakke litt kakao i mylar med oksygenabsorbere. Og om verdenshandelen bryter sammen om 30 år, kan det sikkert være et marked for kakao som etter dagens standard egentlig ikke holdt mål etter 10 eller 20.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Sjokolade og kakao
InnleggSkrevet: 06 Jan 2013, 20:48 
Avlogget

Registrert: 17 Nov 2012, 16:18
Innlegg: 213
Bamse Brakar skrev:
viking77 skrev:
Bamse Brakar skrev:
Kakaopulver inneholder omkring 21 prosent fett. En stor del av dette er enumettet og noe flerumettet. Det i seg selv tilsier begrenset langringstid selv ved den best mulige lagring. Og vanninnholdet er omtrent 4 prosent. Det innebærer at også harskning ved hydrolyse vil være en vesentlig faktor.

@Hårek Linken din til eHow angir dette som kilde til holdbarhet av kakaopulver: http://www.demesne.info/Home-Maintenance/Pantry.htm Men hvor disse igjen har det fra at holdbarheten er nærmest ubegrenset, er en gåte. Antakelig er det en ukvalifisert gjetning. Altså det samme som Viking77 foretok i posten over.

Må si at når Hårek har smakt på sjokolade som var lagd rett etter 2 verdenskrig og spist på 70 tallet, også Tulla har spist svært gammel sjokolade.
Hårek sin sjokolade var da ca 30 år man kan da si at sjokolade kan oppevares i minst 30 år.
Om det ikke er ubegrenset er 30 år svært lang lagringstid.

Det du gjør her er et eksempel på logisk brist. Ved at du bruker Hårek og Tullas fortellinger som argumenter, argumenterer du ut fra anekdoter. Et anekdotisk bevis er i flg Wikipedia:
Sitat:
….. en form for tankefeil der en «viten» bygger på et enkeltstående tilfelle (evt. et begrenset antall enkeltstående tilfeller) som ikke kan bestrides. Beviset er dermed i logisk forstand et ugyldig argument.


Håreks historie om 70-tallsunger og gammel Nidarsjokolade sier nok mer om at unger på oppdagelsesferd ikke var så kresne og godt vant før i tiden, enn om kvaliteten på sjokoladen. Morsom historie, fin anekdote, men meget begrenset verdi som argument her.

Dersom du fortsatt ikke forstår hva som er feil med din argumentasjon, skal jeg prøve en gang til ved å ta et ekstremt, men reelt eksempel: Det har blitt funnet flere relativt intakte mammutkadavre i permafrosten i Sibir. Noen forskere har til og med prøvespist litt av mammutkjøttet. De ble ikke syke. Betyr det at frossent kjøtt er holdbart i tusenvis av år?




Det blir å sammenligne tørket kjøtt med saltet kjøtt. Tørktet kjøtt vil miste all næring og farve, til og med tyggemotstanden blir dårlig.
Kjøtt som bare blir tørket er godt som snacks men til langtidsoppevaring eller i en krise, totalt ubrukelig som næring.
Saltet kjøtt/fisk f.eks. (klippfisk) vil ikke miste sin næring og holder godt på farve i årtier.


Men til fagfolk det har man tydeligvis ikke noe tro på, når jeg sier at tørket kjøtt oppevart tørt og kjølig selv da vil miste sin næring.
På samme måte kan man ta all mat, sjokolade, ris, korn osv vil miste mye av sin næring og smak.
Det går å spise det meste som du selv skriver, men mye av næringsinnholdet vil mye bli borte over tid.

Da vet du vel også i en krise der sultkatastofe er et faktum hadde til og med mammuten blitt spist.
Hvordan du mener at argumentasjon har begrenstet verdi her, blir litt rart ettersom det er oppevaring og holdbarhet det snakkes om.

Men vi kan da slå hverandre med andetodisk bevis fra et eller annet sted, men du blir bare useriøs når du kommer med noe du har funnet på Wikipedia eller kommentarer som " logisk brist" osv.
Diskuter sakelig så blir du tatt mer seriøst.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 16 innlegg ]  Gå til side 1, 2  Neste

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support