Norsk Survival Forum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 18 Nov 2017, 23:43

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 30 innlegg ]  Gå til side 1, 2  Neste
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 05 Nov 2012, 02:34 
Avlogget

Registrert: 01 Nov 2012, 06:42
Innlegg: 5
Hei

Kunne noen som har peiling laget en oversiktlig liste over holdbarheten til forskjellige produkter er greit å ha liggende, som feks ris, vann, bensin, boksmat, pasta, hermetisk pålegg, batterier, ammo, gassbokser osv

Har søkt så vidt gjennom forumet, men bare funnet sporadiske poster. Det hadde vært flott med en skikkelig oversikt.

Håper på positiv respons

Takker

(beklager om denne ikke havnet i rett kategori, moderator kan godt flytte den om ønskelig)

_________________
Leser mye - skriver lite


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 05 Nov 2012, 16:32 
Avlogget

Registrert: 29 Okt 2012, 20:59
Innlegg: 318
Dette er noe jeg, som fersk prepper, også lurer på. Særlig ubehandlet vann i plastdunk! Evt hvor mye lengre om man f.eks har klortabletter..


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 06 Nov 2012, 00:41 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 09 Mar 2012, 18:04
Innlegg: 200
Kan hjelpe til med det jeg har erfart selv.

Bensin på tett kanne holder seg like bra i minst 2 år. Kanskje lenger også, men har aldri turt å prøve dette for bensin er jo så dyrt.
Lagrer man gassbokser og ammunisjon tørt og mørkt holder de i en mannsalder. Har brukt gassbokser som er over 20 år og de kunne sikkert ha ligget 20 år til uten å bli mindre funksjonsdyktige.
Har skutt masse ammunisjon som har vært ca 50 år gammel uten problemer med funksjonalitet eller presisjon. Dette gjelder dog sentertent rifleammunisjon. Haglpatroner og randtente patroner til salongrifle kan fort bli dårlig når de er 20 år eller eldre.

Boksmat kan fint spises, selv om den har gått noen få år over best før dato. Har ikke merket noen forandring på smak, men kanskje næringsinnholdet blir dårligere? Bruker i disse dager D-batterier som hadde best før dato i 2003, og de fungerer helt fint, men lader seg kanskje litt ut før ferske batterier.

Det er god lagring som er nøkkelen til holdbarhet på ovennevnte produkter. Stikkord er kjølig, tørt, og mørkt. Håper innlegget var til hjelp, og regner med at flere følger opp.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 06 Nov 2012, 09:32 
Avlogget

Registrert: 19 Jun 2012, 14:31
Innlegg: 22
Bensin / diesel:
viewtopic.php?f=3&t=186


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 06 Nov 2012, 18:05 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 26 Apr 2012, 23:09
Innlegg: 18
Rockatansky skrev:
Haglpatroner og randtente patroner til salongrifle kan fort bli dårlig når de er 20 år eller eldre.

Har aldri opplevd problemer med gammel (30+ år) hagleammo eller randtente, men som alt annet er riktig lagring viktig. Er det rått og/eller mye temperaturvekslinger blir det problemer. Legger du slik ammo i en lufttett boks/beholder er jeg sikkert på at den overlever deg. Kast oppi en pakke eller to med silicagel så er man helt sikker.

Har selv også en Silica Gel Can i våpenskapet mitt, anbefales virkelig for å forhindre fuktproblemer!


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 06 Nov 2012, 18:18 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 26 Apr 2012, 23:09
Innlegg: 18
Kjapt sakset fra LDS sine websider:

Hvete 30 år+
Hvit ris 30 år+
Mais 30 år+
Sukker 30 år+
Pintobønner 30 år
Havregryn 30 år
Pasta 30 år
Potetflak 30 år
Epleskiver 30 år
Fettfri tørrmelk 20 år
Gulrot 20 år

Dette er selvfølgelig tall for mat i tørket/dehydrert form - og lagret på riktig vis.
Det står pintobønner, men antar lagringstid gjelder alle typer bønner og erter hvor det kun er bønnen (og ikke sammen med belgen) som lagres.
Selv om sukker står oppført med 30 år, holder det seg evig. Eneste problemet er at det kan klumpe seg litt hvis det står fuktig. Samme gjelder for salt, som også er evigvarende.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 06 Nov 2012, 20:41 
Avlogget

Registrert: 29 Okt 2012, 20:59
Innlegg: 318
Tusen takk for masse fin info! Flere av de der som jeg lurte på :)
Noen som vet hvor lenge ferske poteter kan holde seg og hvilken temperatur og luftfuktighet de har det best i?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 22 Nov 2012, 01:43 
Avlogget

Registrert: 18 Nov 2012, 13:46
Innlegg: 230
Tulla:

Jeg har som regel alltid et lager av poteter over vinteren.

Optimal lagring er vel en jordkjeller. Pga stabil temperatur og at det er mørkt.

Jeg har ikke det. Men har gode poteter frem til sommeren.
Kjelleren min har ca 7-8 grader. Har sperret for vinduet, så det er alltid mørkt der.
Kjøleskap er ikke å anbefale, for blir det for kaldt kan potetene bli søte :cry:

Lykke til :)

_________________
Vær forberedt på det uventede


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 01 Okt 2013, 22:25 
Avlogget

Registrert: 18 Nov 2012, 13:46
Innlegg: 230
http://www.nrk.no/livsstil/maten-som-ho ... 1.11271204

Til og med ekspertene spiser mat laaangt over best før datoen.
Verdt å lese :)

_________________
Vær forberedt på det uventede


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 01 Okt 2013, 23:23 
Avlogget

Registrert: 07 Okt 2012, 17:23
Innlegg: 153
Jeg har en nabo som har ekstreme mengder mat hjemme siden hun driver meget aktivt med frivillig arbeid for hjemløse.
Hun lager daglig middag for titalls hjemløse personer. Et rett og slett godt menneske!

All maten får hun av butikker som ellers ville måtte kaste maten siden den er gått ut på dato eller er nær best før datoen.
Jeg svingte innom i går og fikk med meg mye syrnet melk - gikk ut på dato i juni. Knallgod.
Hun fortalte også at hun har et brett god morgen yoghurt som gikk ut på dato i 2006. Det brettet har hun testet en av hvert år for å sjekke når de blir forringet. Hun har testet i år også, fremdeles god ifølge henne.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 02 Okt 2013, 09:20 
Avlogget

Registrert: 28 Aug 2013, 13:25
Innlegg: 507
Bosted: Sørlandet
Visse melkeprodukter som har lang holdbarhet tror jeg ikke er spesielt gode for kroppen. F.eks. sjokomelk som har tja et halvt års tid holdbarhet i romtemperatur eller noe skaper rimelig god magetrøbbel :)

_________________
War don't decide who's right. Only who's left.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 02 Okt 2013, 16:30 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1465
Tausa skrev:
http://www.nrk.no/livsstil/maten-som-holder-lengre-enn-angitt-1.11271204

Til og med ekspertene spiser mat laaangt over best før datoen.
Verdt å lese :)

Denne artikkelen er god for hverdagsbruk dersom man leser rådene nøye. Det innebærer blant annet at man ikke generaliserer for mye eller i sitt hode leser inn ting som ikke står der. Mer om det senere.

De konkrete varene som er nevnt er først egg og melk. Egg vet vi jo er grovt undermerket i Norge pga EU-reglene og de problemene de har med salmonella ute i Europa. Melk sier seg i grunnen selv. Syrnede melkeprodukter har jo svært mye lenger holdbarhet enn søt melk. Og når uåpnet søt melk blir sur er det stort sett pga andre bakterier enn de vi bruker bevisst for å lage f.eks. kefir og yoghurt. Det er bare å lukte, evt smake. Og kjennes det greit ut, så er det greit.

De kunne godt nevnt frukt og grønnsaker også. F.eks. er det mange som kaster bananer bare de får noen mørke flekker på skallet. Og poteter, gulrøtter og kålrot f.eks. som har blitt litt dvaske, kan godt legges i vann over natten. Da har de gjerne fått fasthet og friskhet tilbake.

Mel, pasta og andre tørrvarer er jo nettopp noe som anbefales i prepperens matlager. Det er imidlertid IKKE prepperens matlager og bruk av dette som er tema i artikkelen. Det er hverdagsbeholdningen til folk som kanskje ikke vet hva prepping går ut på en gang. De som kanskje har en pose gammelt mel eller en pakke gammel makaroni stående innerst i kjøkkenskapet fordi de så sjelden lager mat at ting REKKER å bli gammelt på kjøkkenet.

De skriver IKKE om å leve på skikkelig gamle matvarer over år slik noen preppere tror de kan gjøre uten skadelige konsekvenser. De har kanskje lagt seg opp et større matlager enn de klarer å rotere før maten blir gammel. Men vil ikke kaste og spiser i stedet det gamle først og fortsetter å fylle på med nytt – som etter hvert blir like gammelt når katastrofen lar vente på seg. Dermed blir konsekvensen at de konstant lever på en stor andel gammel mat, ikke bare en pakke gammel pasta i ny og ne.

De skriver altså ikke om et ensidig kosthold hvor nesten alt er mat mange år eldre enn det anbefalte «Best før». Men de nevner i alle fall dette med at smakskvaliteten kan være lav. Men i tillegg foregår det en nedbrytning av næringsstoffer slik at heller ikke næringsinnholdet er like bra som i ferskere varer. Igjen har det ingen som helst betydning når slik mat bare utgjør en bitte liten del av kostholdet. MEN for preppere som tenker matlagring for en lengre periode og/eller roterer lageret ved å spise gammel mat hele tiden, kan det for eksempel bety forskjellen mellom å ha et sterkt immunforsvar som slår ned farlige infeksjoner og et svakere som ikke gjør det i en «skarp» situasjon.

Det er en ting at man kanskje ikke blir akutt syk av slik mat, noe helt annet er altså hva store mengder av slik mat gjør med kropp og helse på lengre sikt.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 02 Okt 2013, 16:40 
Avlogget

Registrert: 23 Jul 2012, 20:05
Innlegg: 1814
gode innspill bamse!
en annen ting som jeg tenker på:
Hva slags mat kan lagres i uthus som da fryser om vinteren og blir varm om sommeren? noe som helst?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 02 Okt 2013, 17:02 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 09 Mar 2012, 18:04
Innlegg: 200
Av hermetikk tror jeg forsvarets gamle RSP er den mest stabile ved temperaturskifte.. Tåler både frost og varme godt. Sivile varianter som kan være like gode er turistproviant og snurring. Har ingen konkrete kilder på dette, bare egen erfaring fra mat som ligger på hytta hele året.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Generell holdbarhet
InnleggSkrevet: 02 Okt 2013, 17:21 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1465
Ja, problemet med mye hermetikk er at når den fryser utvider innholdet seg og det oppstår mikroskopiske utettheter mellom lokk og boks. Så små at vi ikke ser dem, men bakterier kommer inn.

Har man begrenset plass bør derfor hermetikken få være inne i varmen på vinterstid. Dersom da ikke produsenten garanterer frostsikkerhet slik som forsvarets antagelig gjør.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 30 innlegg ]  Gå til side 1, 2  Neste

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support