Norsk Survival Forum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 19 Nov 2017, 16:10

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 7 innlegg ] 
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 14 Mar 2012, 17:24 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1465
Det er viktig at man ikke går for fort fram, faktisk. For da er sjansene for at man vil gjøre kostbare feil større.

En god begynnelse er ikke å endre på hva du kjøper, bare kjøpe inn litt mer av de varene som har lang nok holdbarhet til at du kan gjøre det. Da vil du relativt raskt ha tørrmat for noen uker. Ferskvarer som melk og lignende begrenser seg selv.

Andre ferske varer som kjøtt, fisk, frukt og grønnsaker, kan du trolig også ha litt mer av enn tidligere dersom du ikke har alt for dårlig plass. Betingelsen er at man skjerper seg med å holde oversikt slik at mat ikke blir ødelagt. Det kan bli dyrt. Fryseboksen er også noe svært mange ikke utnytter særlig effektivt i det daglige. Men husk at blir du strømløs, må du gjøre noe med det som er i både fryseboks og kjøleskap i løpet av få dager. Så ferskvarer som krever frysing eller kjøling vil få mindre og mindre plass i matlageret dess lengre tidshorisont du får.

På dette stadiet lønner det seg ikke å gjøre radikale endringer uten å vite hva en går til. Vil du for eksempel like å skifte ut ferskt kjøtt med skinke i boks? Orker du å spise X og Y så ofte at de siste boksene ikke går ut på ”best før dato”? Og ikke minst; har kropp og helse godt av det?

Det er mange som grepet av en nyvunnet innsikt i hva som truer av farer, har kjøpt seg blakke på mat og annet som senere viste seg ikke å være så smart likevel. Eksempler kan være at man kjøper inn store mengder hermetikk som man ikke klarer å få brukt før holdbarhetsdatoen er ute. Hvis verden er som før da, vil de færreste ha appetitt til å spise slikt. Resultat: Bortkastede penger.

Det heter seg at man skal ”kjøpe det man spiser og spise det man kjøper”. Det er vel og bra. Men det er grenser for hvor ofte familien din orker å spise fiskeboller til middag. Du bør ikke ha flere bokser på lager enn at den siste er spist FØR holdbarheten er ute.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 14 Mar 2012, 17:29 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1465
Videre synes jeg det er greit å dele inn matlageret i flere grove kategorier. Skillene er ikke nødvendigvis skarpe.

1) Daglig bruk. Ferskvarer. Holdbarhet i dager/uker. Meget sårbart for feil lagring
Dersom du ikke har egnet lagerplass er også fersk frukt og grønt i denne kategorien. Det nytter ikke å kjøpe inn poteter og gulrøtter for et år dersom du ikke kan oppbevare dem riktig.

2) Holdbarhet rundt et år(+/-)
Dette er typisk mat med høyt fettinnhold som matolje, en del oster, spekeskinke.

Det kan være fristende å droppe denne typen mat fordi risikoen for at noe skal bli ødelagt er for stor. Men fett er en nødvendig i kostholdet. Og om tilgangen til ferskvarer blir vanskelig vil det du har her være essensielt. Jeg tror at de færreste vil klare å rotere matolje så fort i vår nåværende situasjon at de virkelig har det de vil trenge i et ”verst tenkelig scenario”. Min personlige løsning på det dilemmaet er å akseptere at noen liter av den billige rapsoljen min må plukkes ut av lageret hvert år. Jeg ser på det som en akseptabel pris. Dessuten KAN harsk olje brukes til for eksempel å lage såpe av. Sikkert morsom hobby…

3) Holdbarhet opptil 2-3 år
Det meste av hermetikk og mye av tørrvarer som pasta, knekkebrød og mel er i denne gruppen.
Ikke tenk slik at du skal ha hermetikk slik at du kan leve på den i 2-3 år. Det maksimale du bør legge deg på er det du realistisk vil kunne klare å rotere ut av lageret før holdbarheten er ute. Tenker du slik, vil det ikke være noe problem å legge seg opp et lager som kan holde for 3 måneder.

Eksempel: Hvis 1 fiskebollemiddag annen hver måned er maksimum av hva familien vil tåle, OK – da kan du ha inntil 15 bokser på lager. Allerede der er vi oppe i middag for 2 uker. Da er det bare å finne fem slag til så er du oppe i middag hver dag i tre måneder.

4) Skikkelig langtidsholdbar, opp til 20-30 år eller mer.
Forutsatt at lagringsforholdene er ideelle kan korn, bønner, ris og sukker lagres minst så lenge og være spiselige fortsatt, i alle fall i en krisesituasjon. Godt tørket frukt og grønnsaker, tørrfisk av magre fiskeslag, tørrmelk av skummet melk har en holdbarhet et sted mellom kategori 3 og 4. Honning med lavt vanninnhold, er også holdbar i mange år. ”Matvarer” som salt, eddik og sprit er i prinsippet holdbare til evig tid. Her er en bra link til holdbarhet av tørket mat.

Med samme tenkemåte som under punkt 3, er det ikke så mye av hvert av disse slagene som skal til for å dekke for eksempel tre måneder.

Krydder kan lagres mye lenger enn ”Best før dato”. Husk ”best før” betyr IKKE ”giftig etter”. Men smak og næringsinnhold vil tape seg. Dette gjelder for øvrig også det meste av maten i kategori 3 og 4. Og man dør ikke akkurat akutt av å spise harskt spekekjøtt, men for mye harskt fett øker sjansene for forskjellige former for kreft og hjerte- karlidelser. Og så er det jo dette lille momentet med smaken da……

Det er også andre ting enn bare antallet middager du må ta hensyn til: Er det nok kalorier til å vare så lenge som du ønsker? Hva med vitamin og mineralinnholdet? Er protein og fettinnholdet slik at du får dekket behovet både for total mengde og behovet for de essensielle amino- og fettsyrer? Dess lengre periode du har tenkt å lagre mat for, dess viktigere blir dette. Men samtidig – mye vanskeligere – og dyrere……

Men dette er en diskusjon verdt en tråd i seg selv. Jeg vil i nærmeste framtid starte en tråd som heter noe sånt som: Er det mulig å leve kun av matlagret over lengre tid? Men jeg bør vel vente litt?! Det er grenser for hvor mange beslektede tråder vi kan holde i live samtidig. Uenig? I så fall; gi meg et hint!


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 14 Mar 2012, 17:31 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1465
Det som ødelegger mat i kategori 2,3 og 4 er i første rekke:

• Oksygen
• Fuktighet
• Høy temperatur
• Lys
OBS: Fett harskner både ved tilgang på oksygen OG ved hydrolyse uten oksygen.

Dette må du ta hensyn til både når de velger sted for matlageret, hvordan maten emballeres og hvor lenge du kan lagre de forskjellige matslagene.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 14 Mar 2012, 19:33 
Avlogget

Registrert: 14 Mar 2012, 05:05
Innlegg: 91
Bosted: Bodø
kjempeinteressant lesning.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 15 Mar 2012, 03:43 
Avlogget

Registrert: 09 Mar 2012, 18:27
Innlegg: 1613
Best før datoen er ikke et hellig stempel som viser at maten er dødelig fra den dagen, hermetikk kan for eksempel holde seg i årevis etter datoen er godt ut. Det samme kan ris og pasta, hvis du pakker det riktig. Ferskvarer holder seg også en stund over best før datoen, så her gjelder det rett og slett og bruke sunn fornuft og ikke falle i den fella de fleste nordmenn nå har falt i, at de kaster fullt brukbar mat fordi datostemplingen er godt ut. Hvis melken lukter rart, smaker rart, og generelt ikke ser bra ut, da er den dårlig. Dette kan den bli om du lar den stå ute i romtemperatur, også før best før datoen. Så bruk hjernen!

Best før betyr akkurat det, at maten er best før den datoen. Det står ikke at maten blir giftig på den datoen!

_________________
In war, truth is the first casualty
The blade itself incites to violence.
Qui desiderat pacem praeparet bellum
Fortis cadere, cedere non potest
Growing your own food is like printing your own money. Ron Finley.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 30 Apr 2012, 12:22 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1465
Dette emnet er nå splittet i to. De øvrige innleggene finner dere her: viewtopic.php?f=5&t=105


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 27 Mar 2013, 01:29 
Avlogget

Registrert: 09 Apr 2012, 20:44
Innlegg: 434
Hvordan har vi så bygd opp vårt lager? Det å ha et matlager, var noe av det første jeg forstod at var en grunn til at jeg ikke var en prepper, men derimot en romantikker ift en usikker fremtid. Siden mat er billig og matmangel er vanskelig, så ble det et mål å være godt bemiddlet med mat til enhver tid.

Lageret deles inn i følgende:

På kjøkkenet: Kjøle/fryseskap med mat nok til kort tid. Skap og skuffer med tørrvarer og bokser. Trolig vil disse gi oss 2-3 uker med livsviktig næring. Intet kalas, men dog cal. over minstemål.

Kjøle del av kjeller (frysere). Kanskje 50-70 kg kjøtt, bakevarer og fisk. Her bør det konserveres og spises ann mas om kjølemuligheter forsvinner. Om ikke annet er vi fullstappede i noen dager..

Prepperommet/matlageret. Her er det fleere forhold som spiller inn:
- Først og fremst rotasjon! sjokolade, makrell i tomat, kaffe, mm. går greit rundt. Noe nevnt er noe glemt, men lageret er basert rundt følgende:

Kjøtt og proteiner: Noe er speket og tørket selv, det meste er kjøpt i bokser. I mengde satser vi på basisvarer som byttes raskt (levverpostei/sardiner/tunfisk/makrell), men også ren kjøtthermetikk og ferdige middager.
- Grønnsaker i box, mye brekkbønner, mer mais, sopp, tomat osv. Bønner i alle farger og former, spirer mm.
Frukt og dessert, mye annanas, mandarinbåter, cocktail blandinger, fersken mm.'

Tørrvarer:
Bønner / linser / erter Så mye man kan få plass til (i tillegg til vomfyll, så finnes det mye næring


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 7 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support