Norsk Beredskapsforum
http://norsksurvivalforum.com/

Salt
http://norsksurvivalforum.com/viewtopic.php?f=35&t=251
Side 1 av 1

Forfatter:  mimir [ 23 Aug 2012, 20:59 ]
Innleggets emne:  Salt

Salt er nyttig og lagringsvennlig. Faktisk var det vel en av de ganske få tingene våre selvbergingsforfedre handlet på sin halvårlige butikktur.

Men jeg ser at jodtilsetning reduserer lagringstiden til ca. 5 år (eller misforstår jeg, så det bare er jodinnholdet som blir lavere etterhvert?). Noen som vet om jodinholdet er verdifullt nok til å satse på Jozo og rotasjon av lageret, eller om f.eks. havsalt er greit nok?

Forfatter:  Bamse Brakar [ 23 Aug 2012, 21:56 ]
Innleggets emne:  Re: Salt

Jod er merkelig nok flyktig slik at det dunster bort over tid. Man kan forsinke den prosessen ved å pakke det lufttett. Men mengden jod er egentlig så liten at man bør ha andre kilder i tillegg uansett. Skal man dekke jodbehovet kun fra Jozo finsalt med jod, må man spise 30 gram hver dag, noe som er alt, alt for mye uansett. Det med lagringstid kan du forresten ta med en klype salt. :lol: Selv om jodinnholdet dunster bort, så blir ikke salt ødelagt bare du holder det tørt.

Det samme gjelder for dyre mineralsalter. Riktignok inneholder de mer enn bare natrium og klor, men mengdene er så små at de knapt vil gjøre noen forskjell i. Personlig holder jeg på en kombinasjon av alle de tre Jozo-variantene: 4-kgs-posene med havsalt og finsalt med og uten jod. De største mengdene salt i en krisesituasjon tror jeg med fordel kan være grovsalt for salting av fisk og kjøtt.

Jeg mener å ha hørt at salt til pickling ikke bør være tilsatt jod, men jeg vet ikke om det stemmer og evt hvorfor.

Velkommen foresten, Mimir! Hyggelig med nye medlemmer som bidrar i debatten. :)

Forfatter:  Frøyatro [ 23 Aug 2012, 22:07 ]
Innleggets emne:  Re: Salt

En oppskrift på hvordan man lager sitt eget salt: http://home.broadpark.no/~fokkefvm/salt/salt.html

Forfatter:  mimir [ 24 Aug 2012, 10:56 ]
Innleggets emne:  Re: Salt

Takk til begge!

Jeg håper vi ikke ender opp der vi må lage alt fra bunnen av. Men hvem vet?

Jeg ser vel mest for meg generelt dårlige tider (arbeidsledighet, statlig pengemangel, kriser og inflasjon) kombinert med streiker, blokader og proteksjonisme.

Side 1 av 1 Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/