Norsk Survival Forum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 19 Nov 2017, 16:13

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 8 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Hermetisk tunfisk
InnleggSkrevet: 21 Mai 2012, 22:05 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:06
Innlegg: 65
Tunfisk på boks går det en del av her i huset og vi har etterhvert opparbeidet et greit lager av bokser.

Jeg mener å ha lest en gang at man bør lagre 'tunfisk i vann' varianten fremfor 'tunfisk i olje'.
Har dette noe med at oljen blir harsk over tid?

Så lenge boksen ikke er åpnet og det ikke kommer luft til, så bør vel holdbarheten være den samme? Eller tar jeg feil?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Hermetisk tunfisk
InnleggSkrevet: 22 Mai 2012, 12:46 
Avlogget

Registrert: 16 Mai 2012, 21:03
Innlegg: 66
har ikke teoretisk bakgrunn til å vite, men jeg synser og støtter deg med fettinholdet. det er jo fettet som harskner på fryste kjøttvarer. grisekjøtt vil vil harskne lang tid før magrere kjøtt. leste om en som hadde spist en 40+ år gammel rein. hadde bare ligget en gammel fryseboks og hadde en helt grei smak.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Hermetisk tunfisk
InnleggSkrevet: 22 Mai 2012, 20:47 
Avlogget

Registrert: 09 Mar 2012, 18:27
Innlegg: 1613
RSP-en til forsvaret er jo fullt spiselig i dag, og de er jo spekket med fett. Vil tro det går bra med tunfisk i olje, det spørs vel litt hvor lenge over siste forbruksdag du tenker og lagre dem.

_________________
In war, truth is the first casualty
The blade itself incites to violence.
Qui desiderat pacem praeparet bellum
Fortis cadere, cedere non potest
Growing your own food is like printing your own money. Ron Finley.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Hermetisk tunfisk
InnleggSkrevet: 23 Mai 2012, 08:19 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1465
Det er nok fettet som er største problemet ja. Smaken er forskjellig, noen merker ikke den harske smaken før den er så sterk at andre får brekninger. Selv er jeg dessverre(??) utstyrt med en følsom nese som merker både harskhet og for eksempel lukten av dårlig vin meget godt. Det har resultert i at mange liter vin som andre ville helt innpå har gått i vasken opp gjennom årene.

Men det er jo et luksusproblem i forhold til hva som skjer når du en gang langt inn i framtiden sitter der og skal spise din tunfisk i olje og den harske lukten river i nesa.

At harskt fett har uheldige konsekvenser for helsa er vel ikke fullt så viktig i en overlevelsessituasjon. Men dessto større betydning når du skal rotere ut den eldste delen av lageret og konsekvent spiser slikt som nærmer seg utløpsdato - eller som i dette tilfellet - kanskje er godt over "Best før".


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Hermetisk tunfisk
InnleggSkrevet: 23 Mai 2012, 09:43 
Avlogget

Registrert: 10 Mar 2012, 14:26
Innlegg: 1148
Men er det spisende (ikke giftig)? Feks med diverse krydder eller en flaske tobasco?

_________________
"Amat Victoria Curam" - Victory Favors the Prepared!


Sist endret av Gullars den 22 Mar 2013, 02:29, endret 1 gang

Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Hermetisk tunfisk
InnleggSkrevet: 23 Mai 2012, 20:20 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1465
Gullars skrev:
Men er det spisende (ikke giftig)? Feks med diverse krydder eller en flaske tobasco?

Det er med harskt fett som det er med annen gift, det kommer an på mengden. Og fordi skikkelig harskt fett lukter og smaker så j….lig, klarer de færreste å få i seg det verste fettet. Akutt sykdom begrenser seg derfor til kvalme og brekninger. Men fett starter harskningsprosessen straks cellen det stammer fra slutter å produsere antioksydanter som kontinuerlig stopper harskningsprosessen. Men vi har ikke god nok luktesans til å merke den harske lukten før nivået når en hvis grense. Og den grensen varierer fra person til person.

Harskt fett er i praksis farlig på grunn av frie radikaler. Disse kan ødelegge fettløselige vitaminer og bruke opp vitaminer som C og E som er antioksidanter. Dessuten kan de skade celler i kroppen og føre til økt forekomst av hjerte/karlidelser og kreft blant annet.

Dette med at de ødelegger og forbruker vitaminer kan føre til mangelsykdommer. Men i dag er dette ikke aktuelt fordi de færreste får i seg vesentlige mengder harskt fett. Men dersom noen gjør det til en vane å bare spise av den eldste delen av et matlager for å rotere ut det gamle – og kanskje i tillegg tøyer ”Best før-datoen” – kan man kanskje komme opp i farlige mengder over tid. Og i en skarp situasjon hvor det allerede er smått med næringsstoffer, kan kanskje dette være dråpen som gjør oss svake nok til å bli rammet av sykdom som vi i dag ville klart å slå tilbake.

For øvrig er det forskjell på hvor fort fett harskner. Generelt er det det sunneste fettet som harskner først. Dess mer mettet fett er, dess lenger tid tar harskningsprosessen. Og transfett, som noen vil forby i Norge slik det er gjort i noen andre land, er det som er mest holdbart. Så da kan man jo tenke seg hvilke typer fett det er som er i de fete matvarene med lengst holdbarhet. Næringsmiddelprodusentene har også noen andre metoder som for eksempel å beskytte mot lys, oksygen og tilsette store mengder antioksidanter. Men dette bare bremser prosessen, den stopper ikke.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Hermetisk tunfisk
InnleggSkrevet: 23 Mai 2012, 21:36 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:06
Innlegg: 65
Takker for alle svar så langt!

Uansett er det jo fett i tunfisken også (om den ligger i olje eller ei). Men den i vann blir vel mindre harsk over tid om jeg har oppfattet det riktig.
Smaksmessig synes jeg at det er like godt om det er olje-tunfisk eller ikke - så da kan vi bare kjøpe vann-varianten fra nå av.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Hermetisk tunfisk
InnleggSkrevet: 23 Mai 2012, 22:02 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 09 Mar 2012, 18:04
Innlegg: 200
Tunfisk i vann er alltid billigst også! Leste på et eller annet forum at det var en som sverget til varianten i olje. Fettet eller oljen kunne visst brukes fra alt til ildstarter, baking og våpenpuss. Tenk dere hvor god julebaksten blir når den er stekt i tunfiskolje :roll:

Fra min tid som fattig student ble det mange "tunfisk med rømme og rødløk på ristet brød middager". Ganske godt egentlig :)


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 8 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support