Norsk Beredskapsforum
http://norsksurvivalforum.com/

Matlager : Holdbarhet kjøpevarer Norge
http://norsksurvivalforum.com/viewtopic.php?f=35&t=1171
Side 1 av 1

Forfatter:  KidBot [ 09 Nov 2014, 14:04 ]
Innleggets emne:  Matlager : Holdbarhet kjøpevarer Norge

Ser flere spesielt nye medlemer savner "denne" listen over lagringstid.

Gjør et forsøk på å sette opp en liste over Matvarer og holdbarhet.. (Fra norske butikker)
Holdbarheten er påstemplet holdbarhet fra fabrikken, ikke hvis, om, men, mylar, vakum, uv, osv.

Tanken her er å ha ting som faktisk brukes ofte i hjemmet, og kunne ha et naturlig lager av dette.
Bruker du 52 bokser med krydrede hermetiserte tomater i året (pizza) og de har holdbarhet på 3år, så kan du i teorien ha 150bokser på lager hjemme, å likevell være sikker på at de ikke kommer til å gå ut på dato...
Om du da får kjøpt disse under et godt tilbud, så kan du spare penger på å ha et lager i tilegg. ;)
(150stk*14kr=2100kr VS. 150*7kr=1050kr = 1050kr spart)


Hermetikk
    * Coop Mais = 2år (3 pakk små)
    * Bonduelle Mais Gourmet = 3år (3 pakk små)
    * Coop Ananas i Ananasjuice = 1år
    * Rema GrovHakkede tomater = 2år (3,70kr stk)
    * Rema Hakkede Tomater med krydder = 3år
    * Rema Bønner i Tomatsaus = 4,5år
    * DelMonte Pinaple = 2,5år
    * Trondhjems Sodd = 4år
    * Trondhjems Kjøttboller = 1,5år?
    *

Pålegg
    * Stabburet Leverpostei = 5år (9,70kr stk)
    * Rema Makrell i Tomat = 3år
    *

Råvarer
    * Ris Jasmin = 5år
    * Sukker = 5år
    * Salt = 5år
    * Pasta = 5år
    * Siktet Hvetemel = 2år
    *

Tørket/Turmat
    * Real Turmat Frysetørk = 4år
    * Beef Jerky = 2år
    *

Godteri /(Kalori)
    * Real Tur/NødSjokolade = 3år
    * Freia 200g Sjokoladeplate = 1år
    * Rosiner = 1år

Drikke
    * Rema Appelsinjuice av konentrat = 2år (7kr pr l)
    * Rema Epplejuice av konentrat = 2år (8kr pr l)
    *


Her er mye som mangler og bare en start, kom med dine notater (sikker data, ikke synsing) i tråden!
Så skal jeg gjøre mitt beste på å holde førsteposten oppdatert!

Endel av det jeg har, kan ha stått i butikk i 2år, før jeg har kjøpt det, såkan godt være at Trondhjems Kjøttboller har mye lengre holdbarhet egentlig.

Forfatter:  Gullars [ 09 Nov 2014, 18:48 ]
Innleggets emne:  Re: Matlager : Holdbarhet kjøpevarer Norge

Jeg har valgt å lagre en del honning. Ikke bare som matkilde, men til feks desinfeksjon av sår.

Slikt jeg forstår det så kan honning regelrett lagres i evigheter. Husker for en del år siden jeg leste et blad fra Illustret Vitenskap. De hadde åpnet en grav fra en Faro i Egypt. I graven fant man forseglet krukker med honning. Den kunne konsumeres.

Forfatter:  Asparges [ 10 Nov 2014, 13:29 ]
Innleggets emne:  Re: Matlager : Holdbarhet kjøpevarer Norge

Honning varer evig så lenge det ikke går gjær i den, og gjør det det så bland med vann og lag mjød :P VI har hjemmelaget honning i stålspann i kjelleren som er tyve år gammel nå, helt fin den.

Forfatter:  Lovise [ 18 Des 2014, 09:24 ]
Innleggets emne:  Re: Matlager : Holdbarhet kjøpevarer Norge

Gullars skrev:
Jeg har valgt å lagre en del honning. Ikke bare som matkilde, men til feks desinfeksjon av sår.

Slikt jeg forstår det så kan honning regelrett lagres i evigheter. Husker for en del år siden jeg leste et blad fra Illustret Vitenskap. De hadde åpnet en grav fra en Faro i Egypt. I graven fant man forseglet krukker med honning. Den kunne konsumeres.


Den kan også brukes på betente muskler. det er en egen "klappe" teknikk.
litt usikker på hvor effektivt det er, men læreren på coupping kurset sverget til den metoden når hun behandlet de med betennelser i muskler. (hun studerer og jobber og lærer bort coupping, akupunktur og mye annet)
Du smører et tynt lag med honning (ikke den flytende) på området, begynne med lite område om gangen. så "klapper /tapper" du med fingrene raskt på området slik at honningen (det tok en stund) ble tykkere og seig, (og på en betent muskel vil den bli nesten gråhvit i fargen) og tykkere i konsistens, den blir slik at du til slutt kan rulle det av og kaste det etterpå.
Men du må holde på lenge før den tykner... en tålmodighetsprøve ;)

Burde kansje skrevet dette et annet sted egentlig.. men kom på det nå her.

Side 1 av 1 Tidssone UTC + 1 time
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/