Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 17 Des 2018, 16:26

Tidssone UTC + 1 time




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 7 innlegg ] 
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 09 Nov 2013, 22:01 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 25 Aug 2013, 18:21
Innlegg: 44
Jeg har prøvd å google meg frem til svaret, men ga opp. Noen som vet?


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 09 Nov 2013, 22:30 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 25 Nov 2012, 15:32
Innlegg: 272
http://www.dagligvarehandelen.no/xp/pub ... nt-med-mat
En artikkel i Aftenposten jeg fant fra 2005 bekrefter også prosentandelen på ca 50%.

..Som potensielt ikke er så lurt. Vi kaster bort ressurser på å frakte varer fra andre siden av verden fordi frakt og produksjonskostnadene der er lave nok til at det lønner seg. Vi bruker ressurser som vil gå tom innen relativt nær fremtid på korttenkt "økonomisk gevinst". Vi er heldige og lever i et fruktbart land; det er mye jordsmonn og skoger som som ikke er i bruk, som potensielt kunne produsert mye mer. Samtidig sløser vi enormt, hvor stor andel av matforbruket blir kastet? http://www.forskning.no/artikler/2011/september/297513
25% ifølge denne artikkelen(2011), som er helt vilt.
Jeg synes ikke en lav grad av selvforsynthet er like skummelt nå som da jeg først hørte om det. Hvis vi klarer oss fint med 25% i søpla, og alle vet hvor mye av maten som importeres er ubrukelige ting som sukker; som vi overhode ikke kan utnytte næringsstoffer fra, er det ikke sikkert at 50% er så ille, når vi vet at mye av det som produseres her er meieriprodukter, kjøtt, rotgrønnsaker, fisk og egg.
Men det er skremmende at norge ikke har klima til anstendig produksjon av hverken kaffi eller sjokolade;-(


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 09 Nov 2013, 23:18 
Avlogget

Registrert: 16 Nov 2012, 10:46
Innlegg: 83
Jeg googlet selvforsyningsgrad og %
Fant en artikkel som sa 37 ,5 % i 2010


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 10 Nov 2013, 12:12 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 25 Aug 2013, 18:21
Innlegg: 44
"Selvforsyningsgrad" var ordet jeg ikke kom på...

Ja dumt det der med kaffe og sjokolade.. Men jeg har smakt god (nok) kaffeerstatning:

http://www.iherb.com/Dandy-Blend-Instan ... t=0/bix900

(Ekstrakter av stekt bygg, rug, sikorirot, løvetannrot og rødbeter). Helt ok om man ikke har kaffe (eller ikke kan drikke kaffe - jeg brukte det som erstatning når jeg var gravid..)

Sjokolade derimot... :(

Norge er jo ikke det beste landet for kornproduksjon, men sauer trives jo nesten i all slags terreng, samme med geiter. Grunnen til at Norge gror igjen er jo at det er færre dyr som holder vegetasjonen nede. Så flere dyr kan hjelpe på flere ting, ikke bare øke matproduksjonen. :)


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 16 Nov 2013, 12:48 
Avlogget

Registrert: 12 Des 2012, 12:08
Innlegg: 58
Frøken skrev:
Hvis vi klarer oss fint med 25% i søpla, og alle vet hvor mye av maten som importeres er ubrukelige ting som sukker; som vi overhode ikke kan utnytte næringsstoffer fra, er det ikke sikkert at 50% er så ille, når vi vet at mye av det som produseres her er meieriprodukter, kjøtt, rotgrønnsaker, fisk og egg.

Men de 90 millionene (!) kg kylling Ola Nordmann spiser i år kunne ikke vært produsert uten import av korn og soya i store mengder. Det samme gjelder eggproduksjonen. Mener å ha hørt at det går 4 tonn kraftfôr pr dag i et stort slaktekyllinghus.

Edit: Det blir kanskje feil å si at det ikke kunne vært produsert, men det kunne i alle fall ikke blitt produsert til samme pris som i dag ;)


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 16 Nov 2013, 19:43 
Avlogget

Registrert: 18 Nov 2012, 12:46
Innlegg: 263
Her er noen tall. ...
Importen varierer litt fra de ulike matsortene.

http://www.bondebladet.no/mat-og-marked ... r-mat.aspx

Norge må skjerpe seg.
Vi må bli mye mer selvberget enn vi er pr idag :!:

_________________
Vær forberedt på det uventede


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 20 Nov 2013, 20:54 
Avlogget

Registrert: 09 Mar 2012, 17:27
Innlegg: 1613
Frøken skrev:
Jeg synes ikke en lav grad av selvforsynthet er like skummelt nå som da jeg først hørte om det. Hvis vi klarer oss fint med 25% i søpla, og alle vet hvor mye av maten som importeres er ubrukelige ting som sukker; som vi overhode ikke kan utnytte næringsstoffer fra, er det ikke sikkert at 50% er så ille, når vi vet at mye av det som produseres her er meieriprodukter, kjøtt, rotgrønnsaker, fisk og egg.
Men det er skremmende at norge ikke har klima til anstendig produksjon av hverken kaffi eller sjokolade;-(


Egg, kjøtt, fisk og meieriprodukter produseres på stadig mer importert soya. Gress blir stadig mindre og mindre viktig, gris og fjærfe spiser ikke annet enn kraftfor.
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks ... 37776.html

Men matkastingen bør absolutt gå ned. Det er altfor, altfor mye.
http://www.framtiden.no/201301105962/ak ... astes.html

_________________
In war, truth is the first casualty
The blade itself incites to violence.
Qui desiderat pacem praeparet bellum
Fortis cadere, cedere non potest
Growing your own food is like printing your own money. Ron Finley.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 7 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support