Norsk Beredskapsforum
http://norsksurvivalforum.com/

Krydderets ABC – med preppervri
http://norsksurvivalforum.com/viewtopic.php?f=32&t=737
Side 1 av 1

Forfatter:  Bamse Brakar [ 29 Jul 2013, 08:12 ]
Innleggets emne:  Krydderets ABC – med preppervri

Formålet med denne tråden er å gi folk ideer til hvordan de kan bruke krydder for å skape variasjon i et kosthold basert på mat med lang holdbarhet, typiske prepper-matvarer. Dersom vi i en periode blir tvunget til å leve av matlageret er det en fare for at vi kan bli matleie dersom vi stort sett spiser det samme dag etter dag. Med kreativ bruk av krydder kan måltider som er basert på mye av de samme grunnråvarene, fortone seg som helt forskjellige retter selv om de ernæringsmessig er ganske like.

Forfatter:  Bamse Brakar [ 29 Jul 2013, 08:16 ]
Innleggets emne:  Re: Krydderets ABC – med preppervri

Capsicum – Paprika – Spansk Pepper – Chilipepper - Jalapeno. Alle disse er svært nært beslektet, men har svært ulik smak. Fra de søte og milde, til de kruttsterke som brenner og svir mer enn de smaker.
Sitat:
Innen arten spansk pepper finnes det en rekke sorter med ulik form, størrelse og farge på fruktene. Her vises bilder av et utvalg av disse navnesortene. Også vår vanlige paprika tilhører arten Capsicum annuum.http://www.rolv.no/bilder/galleri/medplant/capsi_ann.htm

Det kjekke i preppersammenheng er at mange av disse kan fås hermetiserte på glass, tørket og hele i pose, eller som tørket pulver, som pasta på glass a la tomatpure, eller som olje. Et utvalg av disse i forskjellige former og styrker hører derfor hjemme i et hvert matlager hos seriøse preppere.

Klassifisering av styrke
De sterke variantene kan klassifiseres på en skala, Scovilleskalaen, ut i fra styrke. Jo høyere tall, dess sterkere «smak».

Eksempler på bruk:
Milde varianter, paprika, brukes vel så mye for utseende og konsistens, som for smak. Prøv for eksempel å finkutte litt rød paprika og tilsette i ris når den er nesten ferdig kokt. Prøv så det samme med litt finkuttet rød jalapeno. Estetisk likt, forskjellig smak.

Prøv også å koke bønner sammen med noen tørkede chili og en dæsj eddik, litt salt og pepper. (Noe av kokevannet kan gjerne brukes som væske i saus, eller væske i suppe.) Dette gir bønner en mer markert smak enn om de kokes i rent vann. Og ønsker du enda sterke smak kan du jo forsøke å kutte opp den tørkede chilien, evt tilsette sterkere varianter/pasta. Vær bare obs på at mye av smaken sitter i frøene slik at det fort kan bli FOR sterkt om man mister kontroll med hvor mange frø som ender i maten.

Sterke varianter kan også brukes ved å tilsettes i oljen når man steker kjøtt, fisk eller wokker grønnsaker. Smaken smitter over på resten av maten, og ettersom selv fargeblinde lett kan se hele/store stykker av disse variantene, er de lette å plukke ut av maten før den serveres. Evt kan gjestene gjøre det selv om de vil.

Forfatter:  Gullars [ 29 Jul 2013, 09:04 ]
Innleggets emne:  Re: Krydderets ABC – med preppervri

Jeg har nettopp begynt å få dilla på "indisk" mat og fasineres stadig over tikka masala og diverse curry retter. Snadder og sunt!

Sist år da jeg var over svenskegrensen var jeg i en av de lokale innvandrerbutikkene. De solgte da blant annet diverse krydder i ganske så store poser og esker. Jeg handlet litt diverse.

Jeg husker en kommentar fra Survivalistboards av en som hadde vokst opp fattig i sørstatene:

During many many years, mom`s chilie stew has camouflaged a lot of dodgy critters.

Forfatter:  Filbert [ 29 Jul 2013, 10:24 ]
Innleggets emne:  Re: Krydderets ABC – med preppervri

MMMM... Namme nam!
Har handlet en del syltede paprika på glass i sverige (og på hermetikk i norge, som er litt dyrt) og opplever at det gir en mer skarp smak en den "crispy" paprikaen man får på rema. Dne er mest en undskyldning for frukt og grønt en en smak...

Forfatter:  Frøyatro [ 26 Okt 2013, 20:15 ]
Innleggets emne:  Re: Krydderets ABC – med preppervri

Jeg må innrømme at jeg er ikke så flink til å bruke krydder på spennende måter, det går gjerne i samme gamle som alle andre bruker. Paprika i pizza og lasagne, og så videre. Men jeg ser definitivt poenget med krydder. Jeg har spist en del hermetikk og fjordlands, og merker hvor lite krydret det er. Jeg blir fort matlei med slike produkter, og da hjelper krydder. Det gjør det virkelig på alt av mat, spesielt vil jeg reklamere for Herbs de Provence av dette merke: http://etikken.mamutweb.com/Shop/Produc ... 20g/100661

Spesielt på kjøtt er den god, men også pasta, nudler og lignende. Anbefaler ellers Etikken på grunn av sitt rikholdige krydderutvalg, som faktisk inneholder noe mer enn oregano, gressløk og pepper i mange fasonger som jeg stort sett ser på kjedebutikkene. Ellers anbefaler jeg alle og begynne med en liten urtehage, den være seg i blomsterbed, verandaer eller kjøkkenvinduet. Tråd for inspirasjon her: viewtopic.php?f=29&t=146

Også håper jeg på flere tips om hvordan man bruker alt, laurbærblader har jeg aldri fått helt dreisen på må jeg innrømme.

Side 1 av 1 Tidssone UTC + 1 time
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/