Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 16 Nov 2018, 18:41

Tidssone UTC + 1 time




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 7 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Oppskrifter for ukemeny
InnleggSkrevet: 31 Okt 2012, 20:02 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 22:21
Innlegg: 1542
Basis brødoppskrift:
200 g siktet hvete
400 g sammalt hvete
4 dl vann
20-25 ml rapsolje
1 ts salt
1/2 pose tørrgjær
-------
Finknus gjerne litt krydderurter og ha i deigen, f.eks. en klype basilikum og/eller oregano

Bland det tørre
Hell i olje og vann
Elt deigen
La stå til den har hevet til dobbel størrelse, elt deigen litt på nytt
Smør en 2-liters brødform og ha i deigen
La stå svalt til deigen begynner å heve høyere enn kanten på formen
Stek ved 200 grader i 40 min


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Oppskrifter for ukemeny
InnleggSkrevet: 31 Okt 2012, 20:13 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 22:21
Innlegg: 1542
Lapskaus

Siden jeg ikke regner med at det er så mange som har noe særlig utvalg av tørkede grønnsaker og kjøtt, er målene oppgitt for ferske varer. For å finne vekten for tilsvarende tørkede produkter er det stort sett bare å dele på 10. Altså er 600 gram poteter omtrent det samme som 60 gram tørkede.

• 1 boks Corned beef, 340 g, eller annet kjøtt, 500 g fersk høyrygg har likt kaloriinnhold
• 3-4 dl vann, etterfyll med mer dersom det ser for tørt ut
• 600 g poteter
• 500 g hodekål
• 250 g kålrot
• 225 g gulrøtter
• 200 g løk
• 100 g sellerirot
• 100 g persillerot
• 100 g grønnkål
• 50 g rapsolje
• 1 fedd hvitløk
• Evt noen buljongterninger eller kjøttfond
• Pepper
• Salt

Dersom det brukes ferskt kjøtt skjæres dette i terninger og stekes i litt av oljen. Dette has i til slutt. Pass på å koke ut pannen til slutt slik at du får med all kjøttkraften.

Skjer opp grønnsakene og ha i kasserollen i den rekkefølgen som de står i oppskriften. Smak til med pepper og salt og evt buljong. Obs: Buljong må has i før saltet, ellers kan det bli for salt. Kok til potetene har kokt helt i stykker, dvs du har fått lapskauskonsistens.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Oppskrifter for ukemeny
InnleggSkrevet: 04 Nov 2012, 14:31 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 22:21
Innlegg: 1542
HJEMMELAGET FROKOSTMUSLI (5450 kcal)
• 250 g hveteflak
• 250 g rugflak
• 250 g byggflak
• 250 g havregryn, store
• 50 g hasselnøtter, hakket
• 50 g mandler, hakket
• 100 g tørket eple, skåret i biter
• 100 g tørket banan, skåret i biter
• 100 g rosiner
• 50 g rapsolje
• 50 g honning
• Litt vann
Dette er kun et forslag, mulighetene er endeløse og helt opp til hva den enkelte liker og har tilgjengelig. Pinjekjerner, solsikkefrø, gresskarkjerner, hva som helst av tørket frukt, er for eksempel mulig å putte oppi. Og man trenger slett ikke honning.

Dersom du har hele korn av hvete, rug og bygg på lager, valser du disse i en kornvalse http://www.getreidemuehlen.de/Flockenqu ... /2033.html først. Har du ikke dette, kan du bruke tilsvarende mengde 4-korn i stedet for kornet i forslaget over. En del helsekostbutikker har også valsede flak/gryn av mange andre kornslag enn havre.

Bland alt det tørre utenom frukten. Løs honningen i litt vann og sprut over. Dusj over oljen, bruk gjerne sprayflaske for olje. Bland godt. Ha det hele i langpanne som også er sprayet med litt olje. Stek på rundt 200 grader i 10-15 minutter, eller til det er tørt og har fått litt farge. Rør om jevnlig mens det stekes. Det er også mulig å riste i stekepanne. La blandingen kjøles ned før den finkuttede frukten og rosinene has i. Oppbevares tørt og kjølig i lukket beholder. Pga oljen og hjemmevalsede frø bør blandingen brukes innen et par uker.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Oppskrifter for ukemeny
InnleggSkrevet: 04 Nov 2012, 14:34 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 22:21
Innlegg: 1542
HJEMMELAGET YOGHURT (1140 kcal)
• 130 g tørrmelk av helmelk
• 130 g skummet tørrmelk
• 9 dl vann
• 1-2 ss yoghurt
Fremgangsmåte – se denne linken: viewtopic.php?f=5&t=150#p1336


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Oppskrifter for ukemeny
InnleggSkrevet: 04 Nov 2012, 14:35 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 22:21
Innlegg: 1542
HJEMMELAGET TOMATSUPPE (1061 kcal)
• 100 g løk/sjalottløk (10 g tørket)
• 50 g rapsolje
• 10 g hvetemel
• 12 g buljong (3 små el. 1 stor Toro)
• 50 g tomatpure
• 2 bokser hermetiske hakkede tomater (2x400g)
• 100 g makaroni el lignende pasta
• ½ liter vann, spe evt til slutt med mer vann til passe konsistens
• Hvitløkpulver
• Basillikum
• Oregano
• Pepper
• Salt
• Ørlite sukker

Dersom det brukes tørket løk er det greit å starte med å koke opp litt av vannet og løken til den begynner å få tilbake riktig konsistens. Løs ut buljongen i kokende vann. Rist ut melet i litt kaldt vann og spe i det varme vannet. Ha i resten av ingrediensene utenom pastaen. Kok opp og ha i pasta. Kok så lenge som pastaen skal koke. Spe med mer vann dersom det er for tykt. Smak til med krydderet. Dersom det brukes fersk løk/hvitløk, stekes denne blank i oljen først.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Oppskrifter for ukemeny
InnleggSkrevet: 04 Nov 2012, 14:37 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 22:21
Innlegg: 1542
BØNNEGRYTE (2446 kcal)
• 300 g røde bønner
• 100 g pastaskruer el.l.
• 200 g gulrøtter
• 200 g løk
• 200 g stangselleri
• 100 g grønnkål
• 1 boks hermetiske tomater i biter (400 g)
• 500 g ytrefilet av svin
• 75 g rapsolje
• 3 små eller 1 stor buljongterning
• Hvetemel til jevning
• Litt eddik
• 1 tørket chili
• Pepper
• Salt
Legg bønnene i vann over natten. Ha gjerne en skvett eddik i vannet. Dette gjør harde bønner litt mer lettkokte og setter noe smak på bønnene. Skyll godt før koking. Kok bønnene nesten helt møre i så mye vann at de er helt dekket. Tilsett 1 ss eddik, 1 knust tørket chili og litt pepper i vannet før koking. Jeg bruker trykkoker og da er snaue 30 minutter nok. Dersom det brukes tørket ustekt kjøtt, kan kjøttet kokes sammen med bønnene. (Kun erfaring vil vise om dette blir for mye eller for lite for DITT tørkede kjøtt.)
Vektene på grønnsakene er oppgitt i fersk tilstand. Tørkede grønnsaker veier omtrent 1/10 av dette. Ved bruk av tørkede grønnsaker reduseres forkokingen på bønnene litt slik at alt blir ferdig samtidig.

Rør ut melet i litt kaldt vann og buljongen i litt varmt vann. Tilsett alle resterende ingredienser utenom salt og pepper og rør litt rundt. Fyll på med så mye vann at du synes det er passe konsistens. Kok i 5-10 minutter, kortere koking ved ferske grønnsaker, lenger ved tørkede. Smak til slutt til med salt og pepper.

Kommentar: Jeg bruker renskåret bacon(skjærer bort det meste av fettet) eller røkt svinekam i denne retten. Fordi dette er oppskrift for ”lagermat” har jeg foreslått magrere kjøtt. For å kompensere for lavere kaloriinnhold har jeg plusset på mer olje og 100 g mer bønner og kjøtt enn jeg egentlig bruker. Dessuten pleier jeg ikke å bruke pasta, men det vil nok passe godt til denne retten. Sannsynligvis vil likevel denne porsjonen oppleves som meget stor for 4 personer, men siden det var et poeng å få kaloriinnholdet for middagen opp i totalt 3000 måtte det bli sånn. Evt rester kan jo spises til kvelds.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Oppskrifter for ukemeny
InnleggSkrevet: 04 Nov 2012, 14:41 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 22:21
Innlegg: 1542
HAVREGRØT
• 1 del havregryn
• 2 deler vann
• Litt salt
Generelt om hvordan lage havregrøt: Ta 1 del havregryn(volumenhet) og 2 deler vann. Tilsett litt salt. Kok et par minutter til passe tykk. Serveres med fersk eller tørket frukt og/eller sukker og kanel. Evt en skvett melk.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 7 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support