Det er vel på tide å starte på denne tråden dersom det skal bli noe av den. Utgangspunktet er Gullars utfordring om å sette sammen en meny av det som kan tenkes å finnes på lager. Mitt svar vil være å komponere en meny som ut fra følgende kriterier:
1. Familie på 4, mor, far og to barn
2. Rolig aktivitetsnivå og dermed moderat kaloribehov
3. Dekke alle behov for vitaminer, mineraler, proteiner, fett og kalorier totalt.
4. Variert kost, unngå for stor grad av monotoni.
5. Det skal være mulig å rotere lageret fram til man evt. måtte trenge det pga krisetider.
Dessverre er det ikke til å unngå at det blir litt tall dersom man faktisk skal kunne VITE og ikke bare TRO at kosten faktisk er fullverdig. Så derfor blir det en del tall, i alle fall til å begynne med. Etter hvert er det mulig jeg bare bruker tall i selve oppskriftene. Men bakom vil det ligge holdbar kunnskap og så lite synsing som mulig.
Om pkt 1:
Far, 185 cm, 86 kg, 45 år
Mor, 170 cm, 72 kg, 40 år
Sønn, 14 år og datter 12 år, begge normalt bygget og aktive som normalt for alderen
Om pkt 2:
I henhold til denne boken,
“Understanding Nutrition”, vil far trenge 2568 og mor 2008 kcal per dag ved rolig aktivitetsnivå for ikke å tape vekt. Barna vil dersom de skal få være så aktive som barn på den alderen bør være, trenge henholdsvis 2940 og 2055 kcal. Totalt blir det nesten 9600 kcal per dag, så da er det greit å runde opp til 10 000, eller gj.sn. 2500 kcal per person.
Om pkt 3:
Dette bygger på allment aksepterte verdier for anbefalt daglig inntak og næringsmiddeltabeller fra Norge, USA og Canada. Imidlertid kan disse ikke gi noe mer enn omtrentlige verdier. Blant annet fordi for eksempel melk har forskjellig næringsinnhold avhengig av hva kyrne tilfeldigvis har fått av for. Og dessuten vil lagring, tørking og tilbereding av maten ha betydning for næringsinnholdet. Så dette kan aldri bli millimeternøyaktig, men det gir en pekepinn.
Om pkt 4:
En vanlig tabbe mange går i er at det de putter på lager blir veldig ensformig. Det er uheldig både fordi man da lett kan bli matlei. Det vil uansett være vanskelig for oss som er vant med fersk frukt året rundt og mat fra alle verdens hjørner å gå over på en slik diett om den ikke skal være kliss lik hver dag i tillegg.
Om pkt 5:
Delvis er dette et økonomisk spørsmål. Mange har endt opp med et eldgammelt lager som de ikke har appetitt til å spise til slutt, så de kaster det når de til slutt går tom for plass. Men dette går jo også litt over i forrige pkt. Dersom det du har på lager er noe du ikke kan få deg til å spise i vanlige tider, blir det en dobbel utfordring å måtte leve på det i en krisesituasjon. Dessuten taper mat seg ernæringsmessig i ulikt tempo. Selv om vi kan diskutere ”Best før” opp og i mente, så er det ikke til å komme fra at jo ferskere jo bedre. Og dersom du er interessert i størst mulig ”overlevelsesfordel” bør du rotere lageret. Dess bedre ernæringsstatus dere har, dess større sjanse vil kroppen ha til å nedkjempe sykdom og tåle belastning i tøffe tider.
Neste post vil være et forslag for dag 1 med frokost, lunsj, mellommål, middag og kveldsmat for denne familien.