I en annen tråd ble det nevnt at gelatin var noe det kunne være nyttig å ha tilgang til. Her er oppskriften salige Hanna Winsnes brukte:
Sitat:
137. Kalvebeen.
Efterat Benene ere skoldede, maae de staae nogle
Dage i koldt Vand, der daglig ombyttes, for at alt blo-
digt kan trækkes ud, og de kunne blive ret hvide. Benene
ere meest geleeagtige, naar Kalven ikke er over en Maaned
gammel. De sættes paa Ilden i en fortinnet Kobberpan-
de eller emailleret Gryde med 3 1/2 Pot Vand, og koger
jevnt, men ikke stærkt i henved 3 Timer; alt Fedtagtigt
maa vel afskummes, og naar Geleen klæber ved Fingrene,
og man seer at den bliver stiv, naar man helder nogle
Draaber op paa en Tallerken, saa kan den sies gjennem
en Lærredsklud. De lange Been kunne nu løsnes fra
Slamserne, Benene kastes væk, med det Øvrige sættes
s.127 atter paa med 2 Potter Vand. Man behandler det som
første Gang, og efter at have afsiet Geleen, kan man
endnu engang koge Slamserne med 1 Pot Vand. Det
sidste bliver ligesaa stivt, ja ofte stivere end det første, og
man kunde maaskee gjerne koge fjerde Gang; men det kan
ikke nytte at have mere Vand paa første Gang, og koge
det længere; thi da bliver det mørkere og mindre, end ved
at koges flere Gange. Det hvide Kjød, som sidder paa
begger Sider af Kalvens Hoved nedenfor Øinene kan og-
saa bruges hertil.
Har man ikke strax brug for Geleen, da kan den
tørres og gjemmes, om man vil i flere Aar. Den heldes
da, hvergang den sies, paa Fade, for at blive ret tynd;
naar den er stiv og kold, slaaes den af, efter at være
løsnet med en Kniv om Kanterne, og skjæres saa i tyn-
de Strimler, og lægges ud over Spekkefjele, saa at Styk-
kerne ikke berøre hinanden. Fjelene lægges i et varmt
Værelse, dog ikke ved Kakkelovnen, og om Sommeren i
Lufttræk. Efter 2 a 3 Dage er den sædvanlig tør, og
gjemmes da i Papiirposer paa et tørt Sted.
Der bliver sædvanlig 2 Lod tørret Stivegelee af en
Kalvs Fødder, naar de ere vel udkogte, og den erstatter
omtrent samme Vægt Huusblas. Hvor der her i Bogen
er nævnt visse Lod Stivegelee, er der meent tørret; af
nykogt maa tages 5 Gange saa meget i Vægt, eller og
maa man regne efter, hvormange Been man koger, men
det er usikkrere. Naar den tørrede skal bruges, tages
1/2 Pægel kogt Vand til hvert Lod tørret Gelee, hvor-
s.128 med den sættes over langsom Ild, og koger til den er
indkogt.
http://www.dokpro.uio.no/litteratur/win ... es022.html Legg merke til hvordan den kan tørkes og oppbevares.