Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 10 Apr 2020, 12:22

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 11 innlegg ] 
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 17 Des 2012, 13:20 
Avlogget

Registrert: 25 Jun 2012, 16:35
Innlegg: 282
http://www.surdeig.no/surdeigsstarter/

Dette skal jeg lære meg å gjøre så fort jeg har fått fatt i litt økologisk, sammalt mel. Noen her inne som dropper gjær, og baker med surdeigsstarter? Dette er den gamle måten å bake på. Gir fantastisk gode brød! (Har smakt, bare ikke bakt selv.)

_________________
Forbereder meg først og fremst for å ha fred i sinnet. I tilfelle.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 17 Des 2012, 14:15 
Avlogget

Registrert: 08 Apr 2012, 08:20
Innlegg: 163
Bosted: Tyskland
Takk for denne, ville alltid lære meg det "enellerannan gang", og det er litt lurt å lære endel ting idag isteden...


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 26 Okt 2014, 12:03 
Avlogget

Registrert: 08 Aug 2012, 10:24
Innlegg: 178
Baker surdeigsrugbrød selv.
Leste meg opp på www.surdeig.no og gikk igang. Mye enklere enn "forståsegpåerene" liker å mene. Kulturen begynte å gå på første forsøk. Kickstartet den med å legge i bløtt økologiske rosiner over natta og rørte ut melet i vannet. Begynte å gå etter 12 timer.

_________________
“Courage is what it takes to stand up and speak; courage is also what it takes to sit down and listen.”
W.C.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 27 Okt 2014, 21:08 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 25 Sep 2012, 22:59
Innlegg: 264
Nå har ikke jeg lest linkene enda, står sikkert noe der.
Men hvordan oppbevarer dere surdeigsstarteren? må den stå åpent på benk (tilgang på luft) eller kan den lukkes i et glass m lokk?


kremt.. :oops: fant den nå på ene linken :lol:


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 27 Okt 2014, 21:41 
Avlogget

Registrert: 01 Des 2013, 23:03
Innlegg: 410
Bosted: Trondheim
Målet med starteren er at det skal vokse fram nye gjærceller. For at gjærceller skal formere seg må de ha tilgang på luft, men det er ikke nødvendig å ha konstant tilgang på frisk luft så lenge det er nok oksygen i vannet i starteren. Vanlig springvann har mer enn nok, så lenge du ikke koker det først. Det er også mulig å riste inn mer oksygen i vannet, hvis du rister et halvfullt glass med starter vil det komme inn mye. Det er slik vi hjemmebryggere gjør det når vi "lufter vørteren" for at gjæringen skal komme i gang.

Dersom det ikke lenger er tilgang på sukker til gjæren, men det er tilgang på oksygen, vil gjærcellene forbruke den produserte alkoholen og omdanne den videre til eddik. Dette er med på å forklare hvorfor surdeigen er nettopp det - sur. Dette er også produksjonsmetoden for vin- og cider-eddik, det går i grunnen av seg selv om det er gjær og oksygen tilstede.

Historisk kuriosa: De norske Gjær- og Spritfabrikker A/S hadde én ventil som styrte om det var gjær eller sprit som ble produsert - lufteventilen. Med luft-tilførsel produserte de gjær, uten luft-tilførsel dannet gjæren alkohol i stedet.

_________________
Du trenger ikke mer enn to tomme hender, en skarp kniv, og en låve full av stæsj!


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 10 Jan 2015, 13:10 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1608
Den sure smaken er det vel melkesyrebakterier som har storparten av æren for, ikke først og fremst omdanning av alkohol til eddik? Selv om det sikkert er en del av bildet da.

Uansett, et tips til å hjelpe de riktige gjær- og bakterieslagene i gang er å tilsette litt syre i vannet helt i begynnelsen. Det gjør at man helt fra starten har et surt miljø som disse trives i. Man kan tilsette litt sitronsaft, ananasjuice eller lignende. Min kjepphest er også å bruke selvmalt mel, ikke butikkjøpt. Grunnen er at sistnevnte er varmebehandlet i produksjonsprosessen og jeg TROR at det innebærer en mer beskjeden mengde av gjærsopp og annet som skal til. Gjallarhorns tips om å kickstarte med noen rosiner er også bra.

Et "juksetips" er å tilsette litt Idun gjær rett og slett. Surdeigen vil uansett etter hvert ta til seg gjær og melkesyrebakterier som finnes i miljøet den lages i, inkludert de dominerende i melet som tilsettes. De som trives best vil slå ut de øvrige. En gang startet jeg to kulturer samtidig. De ene med korn fra lokal produsent, den andre med Idun gjær. Etter en tid var jeg ikke i stand til å merke noen forskjell på dem.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 22 Mar 2020, 12:00 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1608
Jeg har lagt merke til at gjær og tørrgjær forsvinner kjapt fra butikkene. Derfor løfter jeg opp denne tråden. Dette er kanskje rette tiden å forsøke for dere som ennå ikke har prøvd surdeigsbaking.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 23 Mar 2020, 10:12 
Avlogget

Registrert: 13 Nov 2017, 19:28
Innlegg: 136
Bosted: 1 time fra Oslo
Det blir en litt annen smak.. ganske god. Må bruke noe mer væske enn jeg hadde trodd, det tar lengere tid, og jeg må steke over lenger tid for å få det gjennomstekt. Stemmer dette med andres erfaringer?


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 24 Mar 2020, 17:40 
Avlogget

Registrert: 01 Des 2013, 23:03
Innlegg: 410
Bosted: Trondheim
Jeg har ikke mer enn to surdeiger på samvittigheten, men de to jeg har prøvd er blitt godt brød. Tror jeg må bake noen uker til før jeg blir trygg på dette. PS: Jeg starta med en pakke surdeig fra Idun, bare matet den litt med sammalt mjøl før første baking. Nå står den på et glass i kjøleskapet til neste gang jeg skal bake. Sikker og rask måte å komme i gang, tenkte jeg.

_________________
Du trenger ikke mer enn to tomme hender, en skarp kniv, og en låve full av stæsj!


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 24 Mar 2020, 18:53 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1608
Jeg har litt mer erfaring enn det. Men fordi noen i familien er mindre begeistret for den særegne smaken, har jeg droppet surdeig og kun brukt vanlig Idun gjær i det siste. Men inspirert av å se at butikker er tomme for både tørr og fersk gjær, tenkte jeg det kunne være moro å gjøre et nytt forsøk.

Så etter å ha googlet litt, kom jeg over noen tips for å regulere surheten. For min del blir det tipsene for å få surheten ned, men det er flere tips for å gjøre dem enda surere. 18 tips for å regulere surheten.

Tidligere har jeg både lagd starter på tradisjonell måte med kun naturlig forekommende gjær og melkesyrebakterier, men også jukset litt med Idungjær for å få den raskt i gang. Men jeg har alltid brukt litt syre i form av for eksempel ananas eller sitronsaft. Nå tenker jeg å prøve i alle fall en starter uten syre. Tanken bak syre er å stimulere melkesyrebakterier og dempe andre sopp/bakterier som ikke trives i surt miljø. Men kanskje det har ført til surere surdeig for min del?

Ellers så tenker jeg å bruke en blanding av økologisk hvete og rug som jeg maler selv. Sammalt mel fra butikk er gjerne varmebehandlet for økt holdbarhet, så jeg tror det vil ta lengre tid å få i gang en god surdeig på den måten.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 24 Mar 2020, 19:04 
Avlogget

Registrert: 13 Nov 2017, 19:28
Innlegg: 136
Bosted: 1 time fra Oslo
God gammel oppskrift :D


Vedlegg:
2.jpg
2.jpg [ 471.42 KiB | Vist 529 ganger ]
1.jpg
1.jpg [ 248.71 KiB | Vist 529 ganger ]
Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 11 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 6 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support