Norsk Survival Forum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 18 Nov 2017, 23:44

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 12 innlegg ] 
Forfatter Melding
InnleggSkrevet: 15 Sep 2013, 17:57 
Avlogget

Registrert: 23 Jul 2012, 20:05
Innlegg: 1814
Fant artig artikkel på NRK. http://www.nrk.no/nordland/lagrer-rodsei-i-arevis-1.11242555
Hadde vært utroligg fett om noen hadde prøvd.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 15 Sep 2013, 22:46 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 09 Mar 2012, 18:04
Innlegg: 200
Fysj. Kom til å tenke på seilaks i glass. Faren min elsket dette som pålegg før i tiden, og jeg kjøpte et glass for å teste nylig, og akkurat som jeg husket smakte det dritt :lol:


Vedlegg:
7128.jpg
7128.jpg [ 16.19 KiB | Vist 2493 ganger ]
Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 16 Sep 2013, 00:11 
Avlogget

Registrert: 10 Okt 2012, 19:26
Innlegg: 41
Filbert skrev:
Fant artig artikkel på NRK. http://www.nrk.no/nordland/lagrer-rodsei-i-arevis-1.11242555
Hadde vært utroligg fett om noen hadde prøvd.


Jag og en kamrat fisket Sei i fjor høst som han lagde rødsei av.. Begynner sikkert at bli klar nå men vet ikke om han har begynnt at spise av den ennå. Spekesilden blev i alle fall bra.

_________________
Make your own luck


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 16 Sep 2013, 07:01 
Avlogget

Registrert: 23 Jul 2012, 20:05
Innlegg: 1814
tror ikke glass med soya marinert sei har så mye med rødsei å gjøre. Derimot er det fint med mat som faktisk kan bevares i årevis uten moderne teknologi.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 16 Sep 2013, 12:59 
Avlogget

Registrert: 16 Nov 2012, 11:46
Innlegg: 82
Gammelsalta sei var hverdagskost hos oss da jeg var barn. Og jeg har lagt ned en god del kilo som voksen. Men det som står i linken om hvordan det gjøres er sprøyt, i alle fall det ang å gni fisken i innmat og møkk og la noe av innmaten være igjen. Det RIGTIGE er at fisken ikke bløgges, man venter til den er "skikkelig dau" før den sløyes. Da sløyer en som vanlig, men lar blodrand være igjen og vasker den ikke ren for blod. Kan man sløye har det overhodet ikke kommet noe"møkk" i fisken! Man skjærer også et langt kutt langs ryggraden på innsiden slik at fisken kan legges ned som et slags flak.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 16 Sep 2013, 13:53 
Avlogget

Registrert: 10 Okt 2012, 19:26
Innlegg: 41
Kim skrev:
Gammelsalta sei var hverdagskost hos oss da jeg var barn. Og jeg har lagt ned en god del kilo som voksen. Men det som står i linken om hvordan det gjøres er sprøyt, i alle fall det ang å gni fisken i innmat og møkk og la noe av innmaten være igjen. Det RIGTIGE er at fisken ikke bløgges, man venter til den er "skikkelig dau" før den sløyes. Da sløyer en som vanlig, men lar blodrand være igjen og vasker den ikke ren for blod. Kan man sløye har det overhodet ikke kommet noe"møkk" i fisken! Man skjærer også et langt kutt langs ryggraden på innsiden slik at fisken kan legges ned som et slags flak.


Er sikkert flere måter at gjøre det på. Men enig med Kim at det låter rart. Vi gjorde det på samme måte som du beskriver her.

_________________
Make your own luck


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 17 Sep 2013, 07:33 
Avlogget

Registrert: 14 Nov 2012, 17:28
Innlegg: 1017
Rockatansky skrev:
Fysj. Kom til å tenke på seilaks i glass. Faren min elsket dette som pålegg før i tiden, og jeg kjøpte et glass for å teste nylig, og akkurat som jeg husket smakte det dritt :lol:

Det er et av favorittpåleggene mine.
Gravet fisk derimot smaker....
Det smaker dritt.
Den industrialiserte Seilaksen synes jeg smaker svært lite i forhold til originalen.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 17 Sep 2013, 07:44 
Avlogget

Registrert: 14 Nov 2012, 17:28
Innlegg: 1017
Rødsei skal som nevnt ikke bløgges.
Flekket fisk skal heller ikke vaskes, men legges rett i tønne flakvis med rikelig mengder salt.
Bruker man for lite salt blir fisken sur.
Den skal deretter lagres i minst 6 mnd.
Den beste fisken jeg har spist var faktisk 3.5 år gammel.
Mår man tar opp fisken må den ligge natten over i ferskt vann.
Man må smake på fisken for å kjenne etter at den er kokt for å sjekke om den ikke er for salt.
Er den for salt bør den kokes i nytt vann for å få ned saltsmaken.
Et lite triks er å dra av skinnet før den kokes.
Da sparer man seg for for fryktelig mye pirk.
Min svigerinne fra USA liker Rødsei så lenge den er renset av andre.
Å rense Rødseien for bein er ikke den letteste jobben.
Så for nybegynnere anbefales spolstykkene.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 09 Mar 2014, 18:47 
Avlogget

Registrert: 08 Mar 2014, 17:31
Innlegg: 1
Har mer eller mindre vokst opp på rødsei. En delikatesse! Nå er det dessverre langt sjelden jeg spiser det.
Uansett en flott måte å lagre mat på. Muttern har en stamp i kjelleren med fisk som har sått lagret i 4-5 år, forteller hun...


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 10 Mar 2014, 10:15 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 25 Apr 2012, 21:50
Innlegg: 1948
Bosted: Osloområdet
Men det er voldsom salting som er greia?

hvorfor skal den ikke bløgges?

_________________
"Branch: Forever? No. Yeah, I really only have enough supplies down here to last me 10 years,
11 if I'm willing to store and drink my own sweat...Which I am!
You all said I was crazy, huh? Well, who's crazy now? Me, crazy prepared!"


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 10 Mar 2014, 23:07 
Avlogget

Registrert: 16 Nov 2012, 11:46
Innlegg: 82
Draugjeger skrev:
Men det er voldsom salting som er greia?

hvorfor skal den ikke bløgges?

Tørrsalting er poenget. Mye salt som trekker væske ut av fisken slik at det likevel blir dannet en knallstrrk saltlake. Ved ikke å bløgge får man farge og ganske sikkert også noe smak. Men som det ble sagt fra forskerhold i en av linkene over gjør stoffer fra blodet at laken får en ekstra antibakteriell effekt. Den blir nærmest steril o jeg husker rett.


Topp
 Profil  
 
InnleggSkrevet: 11 Mar 2014, 00:42 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 25 Apr 2012, 21:50
Innlegg: 1948
Bosted: Osloområdet
Det høres...eh...interessant ut. ;)

Tror jeg holder meg til kippers.

_________________
"Branch: Forever? No. Yeah, I really only have enough supplies down here to last me 10 years,
11 if I'm willing to store and drink my own sweat...Which I am!
You all said I was crazy, huh? Well, who's crazy now? Me, crazy prepared!"


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 12 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support