Norsk Beredskapsforum
http://norsksurvivalforum.com/

Konservering av hvit ris
http://norsksurvivalforum.com/viewtopic.php?f=31&t=769
Side 1 av 1

Forfatter:  Mr I [ 30 Aug 2013, 08:04 ]
Innleggets emne:  Konservering av hvit ris

Hvordan foregår konservering av hvit ris? Jeg har hørt at ved riktig konservering kan hvit ris holde seg i over 30 år.
Hva bør man regne som daglig inntak av ris? Jeg tenkte veldig på å legge ris på glassflasker med lokk. Trenger man noe mer enn dette?
Hvor mange kg hvit ris bør man ha stående?

Forfatter:  Kjellz [ 30 Aug 2013, 08:24 ]
Innleggets emne:  Re: Konservering av hvit ris

BamseBraker kan mye om dette. Men jeg skal nevne det jeg har lært så langt... Hvit ris er ikke næring, men fyller magen, kan lagres lenge og hører derfor hjemme i et matlager. Brun ris er næringsrik men kan ikke lagres lenge.. Lagres hvit ris tørt, mørkt, kjølig og uten oksigen. Så det beste alternativet er mylar poser som du fyller opp, legger i oksigenabsorverere, forsegler og ha i tønner for å beskytte mylarposen. (se egen tråd om mylar poser) Setter du dunkene dine kjølig (2-10 grader) vil di holde i 30+ år. Du kan også lagre i romtempratur, men da kan det hende at risen bare kan lagres i 10+ år.

Forfatter:  Ruth45 [ 25 Feb 2016, 09:40 ]
Innleggets emne:  Re: Konservering av hvit ris

All type ris,tørka bønner og helt vanlig mel kan du "hermetisere" på denne måten :

Bruk vanlige glass med lokk ( samme glass som når du skal "canne" ).
Pass på at glassene er rene,uten feil og 100% tørre.

Fyll opp glassene helt opp, og sett det i oven på 150grader i 1 time. Skru fast lokkene, og vent til du hører lyden når de blir helt tette. Varene holder seg godt i 20-30 år !

Lykke til :-)

Forfatter:  Draugjeger [ 26 Feb 2016, 07:57 ]
Innleggets emne:  Re: Konservering av hvit ris

Holdbarheten på mel er dramatisk kortere enn hele korn. Delvis forsvinner næringsstoffene, delvis harskner oljene i melet.

Legg ned hele korn i stedet.

Forfatter:  Ruth45 [ 26 Feb 2016, 16:02 ]
Innleggets emne:  Re: Konservering av hvit ris

Jeg lærte ang "canning" av mel : Det mister ikke noe som helst hvis det hermetiseres i ovn, og det varer opp til 30 år.

Bondebønner kan harskne etter ca 12 år, det samme gjelder linfrø.

Det som skjer med melet : det blir kompakt,og må siktes skikkelig før bruk, men det er like godt. Selv har jeg bare testa det ut med hvetemel og havregryn, og testa 8 år : ikke noe problem!

Forfatter:  Bamse Brakar [ 27 Feb 2016, 17:17 ]
Innleggets emne:  Re: Konservering av hvit ris

Ruth45 skrev:
Jeg lærte ang "canning" av mel : Det mister ikke noe som helst hvis det hermetiseres i ovn, og det varer opp til 30 år.

...

Det som skjer med melet : det blir kompakt,og må siktes skikkelig før bruk, men det er like godt. Selv har jeg bare testa det ut med hvetemel og havregryn, og testa 8 år : ikke noe problem!

Hva er du ønsker å oppnå med denne metoden som man ikke klarer ved å ta kontroll over vanninnhold, temperatur, lys og tilgang på oksygen?

Jeg kan forøvrig tenke meg mekanismer som kan skade tørrmat ved den metoden du foreslår, men det er en annen sak.

Side 1 av 1 Tidssone UTC + 1 time
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/