Norsk Survival Forum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 22 Nov 2017, 11:06

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 6 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Konservering av hvit ris
InnleggSkrevet: 30 Aug 2013, 09:04 
Avlogget

Registrert: 28 Aug 2013, 13:25
Innlegg: 507
Bosted: Sørlandet
Hvordan foregår konservering av hvit ris? Jeg har hørt at ved riktig konservering kan hvit ris holde seg i over 30 år.
Hva bør man regne som daglig inntak av ris? Jeg tenkte veldig på å legge ris på glassflasker med lokk. Trenger man noe mer enn dette?
Hvor mange kg hvit ris bør man ha stående?

_________________
War don't decide who's right. Only who's left.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Konservering av hvit ris
InnleggSkrevet: 30 Aug 2013, 09:24 
Avlogget

Registrert: 22 Aug 2013, 08:07
Innlegg: 226
Bosted: Rogaland
BamseBraker kan mye om dette. Men jeg skal nevne det jeg har lært så langt... Hvit ris er ikke næring, men fyller magen, kan lagres lenge og hører derfor hjemme i et matlager. Brun ris er næringsrik men kan ikke lagres lenge.. Lagres hvit ris tørt, mørkt, kjølig og uten oksigen. Så det beste alternativet er mylar poser som du fyller opp, legger i oksigenabsorverere, forsegler og ha i tønner for å beskytte mylarposen. (se egen tråd om mylar poser) Setter du dunkene dine kjølig (2-10 grader) vil di holde i 30+ år. Du kan også lagre i romtempratur, men da kan det hende at risen bare kan lagres i 10+ år.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Konservering av hvit ris
InnleggSkrevet: 25 Feb 2016, 10:40 
Avlogget

Registrert: 09 Des 2015, 13:01
Innlegg: 43
Bosted: I fjellet
All type ris,tørka bønner og helt vanlig mel kan du "hermetisere" på denne måten :

Bruk vanlige glass med lokk ( samme glass som når du skal "canne" ).
Pass på at glassene er rene,uten feil og 100% tørre.

Fyll opp glassene helt opp, og sett det i oven på 150grader i 1 time. Skru fast lokkene, og vent til du hører lyden når de blir helt tette. Varene holder seg godt i 20-30 år !

Lykke til :-)

_________________
"En oppskrift har ingen sjel. Du, som kokk, må putte sjel inn i oppskriften"


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Konservering av hvit ris
InnleggSkrevet: 26 Feb 2016, 08:57 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 25 Apr 2012, 21:50
Innlegg: 1949
Bosted: Osloområdet
Holdbarheten på mel er dramatisk kortere enn hele korn. Delvis forsvinner næringsstoffene, delvis harskner oljene i melet.

Legg ned hele korn i stedet.

_________________
"Branch: Forever? No. Yeah, I really only have enough supplies down here to last me 10 years,
11 if I'm willing to store and drink my own sweat...Which I am!
You all said I was crazy, huh? Well, who's crazy now? Me, crazy prepared!"


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Konservering av hvit ris
InnleggSkrevet: 26 Feb 2016, 17:02 
Avlogget

Registrert: 09 Des 2015, 13:01
Innlegg: 43
Bosted: I fjellet
Jeg lærte ang "canning" av mel : Det mister ikke noe som helst hvis det hermetiseres i ovn, og det varer opp til 30 år.

Bondebønner kan harskne etter ca 12 år, det samme gjelder linfrø.

Det som skjer med melet : det blir kompakt,og må siktes skikkelig før bruk, men det er like godt. Selv har jeg bare testa det ut med hvetemel og havregryn, og testa 8 år : ikke noe problem!

_________________
"En oppskrift har ingen sjel. Du, som kokk, må putte sjel inn i oppskriften"


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Konservering av hvit ris
InnleggSkrevet: 27 Feb 2016, 18:17 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1465
Ruth45 skrev:
Jeg lærte ang "canning" av mel : Det mister ikke noe som helst hvis det hermetiseres i ovn, og det varer opp til 30 år.

...

Det som skjer med melet : det blir kompakt,og må siktes skikkelig før bruk, men det er like godt. Selv har jeg bare testa det ut med hvetemel og havregryn, og testa 8 år : ikke noe problem!

Hva er du ønsker å oppnå med denne metoden som man ikke klarer ved å ta kontroll over vanninnhold, temperatur, lys og tilgang på oksygen?

Jeg kan forøvrig tenke meg mekanismer som kan skade tørrmat ved den metoden du foreslår, men det er en annen sak.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 6 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support