Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 25 Aug 2019, 08:45

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 4 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Mylar og botulisme
InnleggSkrevet: 03 Apr 2019, 23:11 
Avlogget

Registrert: 16 Mar 2019, 13:00
Innlegg: 10
Noen spørsmål til dere som er erfarne innenfor langtids lagring av tørrmat i mylar-poser:

1) Er det noen reell fare for utvikling av botulisme når man fyller mylar-poser med (hvit) ris eller pasta + oksygenabsorber? Eller gjelder det kun matvarer med høyere innhold av fuktighet?

2) Hvor mye fuktighet (i %) kan man forvente å få med "ned i posen" når man pakker ris eller pasta innendørs i normal romtemp og luftfuktighet?

3) Dersom giftstoffene fra botulismesporene faktisk utvikler seg i mylar-posen, vil dette ha noen reell betydning i og med at ris og pasta uansett må kokes 10 min + før det kan spises?

Evt.) Er dette en ikke-sak for alt annet enn hjemmelaget hermetikk o.l.?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Mylar og botulisme
InnleggSkrevet: 04 Apr 2019, 00:12 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1574
Telemarking skrev:
Noen spørsmål til dere som er erfarne innenfor langtids lagring av tørrmat i mylar-poser:

1) Er det noen reell fare for utvikling av botulisme når man fyller mylar-poser med (hvit) ris eller pasta + oksygenabsorber? Eller gjelder det kun matvarer med høyere innhold av fuktighet?

Nei og ja. Til det siste: Ved utilstrekkelige tiltak for å drepe mulige bakterier. Toksiner og sporer blir værende selv om bakteriene dør. Så mat som har ligget over tid holder det ikke bare å drepe eventuelle bakterier.

Telemarking skrev:
2) Hvor mye fuktighet (i %) kan man forvente å få med "ned i posen" når man pakker ris eller pasta innendørs i normal romtemp og luftfuktighet?

Like mye som det står i innholdsfortegnelsen at varen inneholder av vann. Det er lite vann i luften som blir innestengt i posen i forhold til det som er bundet i maten. Jeg mener at jeg har skrevet om det tidligere i forbindelse med oksygenabsorbere, mylar, silica gel/desiccant, korn og meltråden og så videre.

Telemarking skrev:
3) Dersom giftstoffene fra botulismesporene faktisk utvikler seg i mylar-posen, vil dette ha noen reell betydning i og med at ris og pasta uansett må kokes 10 min + før det kan spises?

Du har gjort noe alvorlig feil om du får den slags i mat som egner seg for mylarposer. Men generelt: Mat som mistenkes å inneholde botulismebakterier, sporer eller toxiner fra disse er IKKE spiselig. Det er litt forskjell på de forskjellige variantene av botulisme, men generelt skal man opp i minst 120 grader før man tar knekken på alt som er av disse. Det er derfor hermetikk alltid varmes opp til den temperaturen i produksjonsprosessen.
Telemarking skrev:
Evt.) Er dette en ikke-sak for alt annet enn hjemmelaget hermetikk o.l.?
Nei, som sagt (nesten) all den hermetikken du får kjøpt er varmebehandlet. Noen unntak finnes, som surstrømling for eksempel. Botulismebakterier trives ikke i svært surt miljø. Dette gjør at syltetøy av bær har svært liten fare for akkurat botulisme, men andre mer harmløse saker kan trives der.



Til alle spørsmålene: Dette er saker som det ligger en del informasjon om fra før. Ved å bruke søkefunksjonen man finner oppe til høyre på siden, kan man lett finne fram til aktuelle tråder. Det ER lov til å "vekke til live" gamle tråder. Nettopp det er en av de store fordelen med et nettforum i forhold til FB.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Mylar og botulisme
InnleggSkrevet: 04 Apr 2019, 22:25 
Avlogget

Registrert: 16 Mar 2019, 13:00
Innlegg: 10
Takk for godt svar!

Jeg har lest gjennom de fleste trådene om Mylar både her på forumet og på tilsvarende amerikanske forum. Fant likevel ingen tråder på dette forumet som gikk direkte på botulisme. Men virker som om spesielt ris er lite utsatt etter hva jeg har kommet over?

Fremgangsmåten blir da i første omgang: fylling av 5mil poser med tørrvarer (1 gallon poser), oppi med 300cc absorber, klemme ut luft for hånd, til slutt varmeforsegling med maskin (har en manuell forsegler stående fra Heathrow Scientific: https://www.heathrowscientific.com/bag-sealer-heat-sealer-with-cutter-i-hea28270).

Noen spesielle feil man bør unngå i prosessen? :)


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Mylar og botulisme
InnleggSkrevet: 05 Apr 2019, 10:05 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 23:21
Innlegg: 1574
Telemarking skrev:
..Jeg har lest gjennom de fleste trådene om Mylar både her på forumet og på tilsvarende amerikanske forum. Fant likevel ingen tråder på dette forumet som gikk direkte på botulisme. Men virker som om spesielt ris er lite utsatt etter hva jeg har kommet over?

Fremgangsmåten blir da i første omgang: fylling av 5mil poser med tørrvarer (1 gallon poser), oppi med 300cc absorber, klemme ut luft for hånd, til slutt varmeforsegling med maskin (har en manuell forsegler stående fra Heathrow Scientific: https://www.heathrowscientific.com/bag-sealer-heat-sealer-with-cutter-i-hea28270).

Noen spesielle feil man bør unngå i prosessen? :)
Bakterier kan ikke utvikle seg uten tilgang til vann, dvs tilstrekkelig høyt vanninnhold i maten. Derfor blir det ingen vekst av bakterier i tørkede matvarer. Hva som er tørt nok i prosent vanninnhold varierer med hvilken matvare det er snakk om. Erter og bønner har for eksempel lavere vanninnhold når de er «tørre nok».

Men bakterier og sporer kan ligge i dvaletilstand og vente på bedre tider. Derfor er det viktig at man behandler maten riktig etter tilberedning.

Når det gjelder ris så er det ikke botulismebakterier (Clostridium botulinum) som er problemet. Derimot kan det være Bacillus cereus i ris. Og koking dreper nok bakteriene, men ikke sporene fra disse. Det er uproblematisk dersom man spiser risen straks etter at den er klar. Problemet er om man oppbevarer kokt ris i romtemperatur i mange timer, for eksempel over natten, og så spiser den dagen etter. Da kan sporene ha ført til bakterievekst og produksjon av toksiner. Selv om man da varmebehandler risen på nytt, vil ikke dette ødelegge toksinet som er dannet i mellomtiden. Da kan man få en matforgiftning som er mild i forhold til botulisme, men ille nok, særlig for utsatte grupper.

Det er en tråd som heter "Canning" hvor det diskuteres litt omkring botulisme.

Hva man kan gjøre feil i forhold til mylarposer? Du kan jo sjekke disse linkene som en start:
viewtopic.php?f=35&t=242&hilit=mylar&start=15
viewtopic.php?f=5&t=206#p2106

Er det noe konkret du lurer på og ikke finner svar på, så spør for all del. (Konkrete spørsmål er lettere å svare på enn åpne.)


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 4 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support