Vi har nå hatt kaniner i ett år og kan nå gjøre opp status om hvor vellykket det har vært. I utgangspunktet kjøpte vi en hann og en hunn. Dette er ikke små dvergweddere, men store, tunge kjøttraser. Hunnen døde etter kort tid (kaniner er sartere enn man skulle tro) så da kjøpte vi to nye hunner. I løpet av våren og sommeren har de gitt ca 20 unger som ble slaktet når de nådde slaktevekt.
De første ukene levde ungene med moren, men etterhvert hadde vi dem i tre flyttbare bur så de kan få nytt beite hver dag. Kaniner er ganske greie dyr når det kommer til mat. De spiser gress og litt grønnsaker fra kjøkkenhagen (forsiktig med fiberfattige ting som salat og gulrøtter), men pass på at de ikke rømmer. Buret må ha en bunn av stålnetting.
Til slakten vil jeg igjen anbefale en fjærdrevet boltepistol. Det gjør avliving raskt og smertefritt. Deretter er det flåing og utvomming. Hønene kan få innvollene. Vi fant ut at det mest praktiske var å fryse bakpart for seg, lår og forbein for seg og koke forparter og hønseskrog sammen og lage MUK (Maskinelt utbenet kjøtt) og kraft av resten. MUK er bra til pizza, og kebab.
Når høsten kommer er det bare livdyrene igjen. Jo mer man klarer å samle av høy og greiner med grønne blader (styving), jo bedre. Foret de spiser er billig, for det meste kraftfor beregnet på kyr. De er ganske hyggelige dyr, men ikke forvent deg mengder med kos, revirhevdende og nattaktive som de er. De sparker også ganske kraftig og har sylskarpe klør, så pass på.
_________________ "Branch: Forever? No. Yeah, I really only have enough supplies down here to last me 10 years, 11 if I'm willing to store and drink my own sweat...Which I am! You all said I was crazy, huh? Well, who's crazy now? Me, crazy prepared!"
|