Norsk Beredskapsforum
http://norsksurvivalforum.com/

Avliving
http://norsksurvivalforum.com/viewtopic.php?f=30&t=1758
Side 1 av 1

Forfatter:  Draugjeger [ 06 Sep 2017, 19:59 ]
Innleggets emne:  Avliving

for alle som eier dyr kommer et tidspunkt når man må avlive dem. for oss som har høner skjer det ganske ofte. vi har derfor gått tilanskaffelse av en fjærdrevet slaktepistol fra tyske F. Dick for gjøre jobben hyggeligere for alle, inkl. høna.

https://www.amazon.co.uk/DICK-Stunner-A ... B00GI2W6FQ

prosedyren er som følger:

1. jeg legger opp slaktepistol og nyslipt knip ved slaktestedet.
2. vi varmer vann i en gryte til ca. 65 grader. ikke varmere, for da blir høna skoldet.
3. jeg tar ut høna/hanen som skal slaktes rolig og koselig av hønsegården.
4. jeg setter høna på hodet i en slaktekon, dvs en avkappa, oppnedvendt veivarselkon skrudd fast på veggen. når vingene er klemt inntil kroppen holder høna seg rolig.
5. jeg spenner slaktepistolen og setter den mot hønsehodet, ca midt på, med en hånd på undersiden så ikke pistolen dytter hodet til siden
6. avtrekkeren skyter en 5mm stålbolt gjennom hjernen. dette dreoer høna på flekken, eller evt. bedøver den.
7. med kniven åpner jeg pulsårene på undersiden av nebbet og holder hodet lett bakover så alt blodet renner ut.
8. når høna har sluttet å sprelle (krampetrekninger) tar vi den ut av konen og dypper den i det varme vannet. høna er klar for ribbing når fjærene løsner noenlunde lett.

deretter kan den tømmes på innvoller og legges i kjøleskapet i noen dager, til den går videre til fryseren. om høna er gammel blir det gryte eller suppe. unghaner blir grillmat.

det tar ca. 45 minutter fra høna går i hønsegården til den ligger i kjøleskapet. kortreist og fint. vi vurderer å bygge en hønseribbemaskin etter hvert, når vi har større kjølekapasitet.

Forfatter:  44magnum [ 06 Sep 2017, 21:39 ]
Innleggets emne:  Re: Avliving

Det høres ut som en god måte og avlive høna på.

Frem til slutten av 70 hadde vi også høns på gården, disse ble avlivet på følgene måte. En person holdt høna med hode over hoggestabben og en hogde av hode på høna. Det var da mest praktisk å være to personer for å gjøre dette.
Videre prosess var omtrent som du beskriver.
Høns er god mat.

Forfatter:  Northman [ 07 Sep 2017, 05:43 ]
Innleggets emne:  Re: Avliving

Må si meg enig med siste taler. Høner er god mat , og det er synd man ikke får tak i høns lenger i butikkene jeg frekventerer. Bare kylling. Men jeg har aldri prøvd å avlive høns selv. Større dyr derimot...

Forfatter:  Candiru [ 07 Sep 2017, 13:29 ]
Innleggets emne:  Re: Avliving

Det er vel strengere krav til human avliving av dyr i dag enn det var før. Hørte en historie fra en gammel gubbe en gang om en julegris som ble slått i svime med hammer, og stukket med tollekniv....

Bra at det ikke er slik lenger.

Forfatter:  Draugjeger [ 07 Sep 2017, 14:35 ]
Innleggets emne:  Re: Avliving

har kappa hodet av høner også. med etterfølgende blodsprut, fjær og sprelling. lettere når alt sitter der det skal.

Forfatter:  Usitangi [ 07 Sep 2017, 15:22 ]
Innleggets emne:  Re: Avliving

Ja, å kappe hodet av høns mens det er ved bevissthet, det er ikke lov ifølge dyrevelferdsloven. Det skal bedøves før det drepes. Det kan være bevissthet i hodet noen sekunder etter at det er avkuttet og det er ingen grunn til å utsette dyr for den unødige lidelsen.

Forfatter:  44magnum [ 07 Sep 2017, 19:37 ]
Innleggets emne:  Re: Avliving

Candiru skrev:
Det er vel strengere krav til human avliving av dyr i dag enn det var før. Hørte en historie fra en gammel gubbe en gang om en julegris som ble slått i svime med hammer, og stukket med tollekniv....

Bra at det ikke er slik lenger.


På slakteri i dag blir vel dyr slått i svime med strøm før de blir stukket med kniv. Jeg har ikke vert innom på slakteri de siste 25 åra men mener å ha lest noe sånt en plass.

Forfatter:  Candiru [ 07 Sep 2017, 22:33 ]
Innleggets emne:  Re: Avliving

Strøm er vel den mest humane metoden. Men vanskelig å få til i småskala tror jeg....

Det er vel ikke uten grunn at vi har uttrykket "hyle som en stukken gris" på norsk.

Forfatter:  Mr I [ 09 Sep 2017, 09:55 ]
Innleggets emne:  Re: Avliving

Jeg skjønte at du skulle ta hønen rolig og koselig ut av hønsegården, men det kunne også bli forstått som slaktes rolig og koselig :)

Forfatter:  Strelok [ 07 Nov 2017, 17:09 ]
Innleggets emne:  Re: Avliving

Har bare vært på griseslakteri, men der bedøvde de grisene med gass (CO2 tror jeg?), hang de opp og kutta strupen så alt blodet rant ut på en gang. Gikk visst ekstremt fort og slaktinga skjedde mens grisen var bedøvd.

Forfatter:  Draugjeger [ 09 Jul 2018, 18:03 ]
Innleggets emne:  Re: Avliving

Nå har jeg fått prøvd boltpistolen på en kanin også. Det fungerte om mulig enda bedre enn på høner, siden sentralnervesystemet er bedre på kaniner, dvs. at hjernen er mer sårbar. Død på under ett sekund, mens den nafset på noen løvetannblader.

Pleier man forøvrig å bløgge kaniner?

Forfatter:  Baldergutten [ 13 Jul 2018, 14:07 ]
Innleggets emne:  Re: Avliving

Draugjeger skrev:
Nå har jeg fått prøvd boltpistolen på en kanin også. Det fungerte om mulig enda bedre enn på høner, siden sentralnervesystemet er bedre på kaniner, dvs. at hjernen er mer sårbar. Død på under ett sekund, mens den nafset på noen løvetannblader.

Pleier man forøvrig å bløgge kaniner?


Ja alle dyr som blir slaktet til mat må bløgges. Ved en nødsituasjon ser jeg for meg at et hardt slag i hode og stikking er eh helt brukbar metode for slakting. Ingen smerter eller stress av dyr med svimeslag.
Husk å tavare på blod å innmat. Om man ikke vil spise det selv så blir det meget god og verdifullt som dyrefor eller også åte.

Forfatter:  Draugjeger [ 25 Jul 2018, 19:55 ]
Innleggets emne:  Re: Avliving

alle innvoller gikk til hønene som brukte et par dager på å slafse i seg innmaten fra fire kaniner...små velociraptorer som de er...

Side 1 av 1 Tidssone UTC + 1 time
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/