Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 12 Des 2019, 15:01

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 7 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Stammesamfunn?
InnleggSkrevet: 14 Okt 2019, 11:10 
Avlogget

Registrert: 04 Mar 2019, 09:02
Innlegg: 89
Er det god prepping å arbeide for å skape sin egen "stamme" i nærmiljøet? Eller nettverk, som det også kalles?
Ikke som et alternativ til den personlige beredskapen, men som et skritt videre for å høyne beredskapen enda mer?
Jeg tenker som så, at hvis krisa blir langvarig, med sammenbrudd i samfunnsfunksjoner osv., kommer vi ikke så veldig langt hvis alle blir sittende på hver si tue.
Er det realistisk å tenke sånn?

_________________
En speider går seg aldri bort. Han er bare et sted han ikke har planlagt å være.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Stammesamfunn?
InnleggSkrevet: 14 Okt 2019, 18:30 
Avlogget

Registrert: 13 Nov 2017, 19:28
Innlegg: 100
Bosted: 1 time fra Oslo
Høres helt ideelt ut, men balansen mellom å finne andre som i det heletatt har lest brosjyra om beredskap uten å fremstå som en bygdeoriginal er vanskelig.

Her i området er det ikke mange som har gjort annet enn å le av den brosjyra.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Stammesamfunn?
InnleggSkrevet: 14 Okt 2019, 20:44 
Avlogget

Registrert: 04 Mar 2019, 19:53
Innlegg: 60
Bosted: Buskerud
Ja jeg mener at tilhørighet til en stamme er viktig i vanskelige tider. Men som Gurr skriver ikke så enkelt å finne folk som kan bidra og forstå hva som er mulige scenarioer. Et av problemen er at om en flagger at en er litt "prepper" får en vel plutslig mange av de mest hjelpesløse individene på døra når ting hardner til. Diss vil ofte ha lite å bidra med. Men dersom det er av de litt godt jordnære mennesker vil det være et kjempebidrag.
Så en må vel litt ut på søk etter artsfrender.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Stammesamfunn?
InnleggSkrevet: 14 Okt 2019, 22:08 
Avlogget

Registrert: 18 Des 2018, 00:02
Innlegg: 29
Jeg tror absolutt det er veien å gå, kanskje litt avhengig av hva slags krise det er snakk om. I en krigssituasjon tror jeg tingene blir mer snudd på hodet og det er vanskeligere å vite hvem du kan stole på fordi represaliene er såpass fæle. Under naturkatastrofer og økonomiske nedgangstider sitter en mer i samme båt, men også avhengig av hvor stor nøden blir.

Ser på min hverdag i dag, hvor bra det er å ha mange gode naboer og bekjente som stiller opp med forskjellig kunnskap, utstyr og ferdigheter. Bare en liten henvendelse unna. Tror det er vanskelig å forestille seg hvor svekket og utmattet en kommer til å bli etter hvert som en må ordne mer og mer selv.

En trenger heller ikke presentere seg selv som en prepper, heller stille løse spørsmål her og der for å lodde stemninga, og så heller snakke med andre kandidater under fire øyne senere. Blir sikkert mer mainstream etter hvert som de dårlige nyhetene tikker inn.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Stammesamfunn?
InnleggSkrevet: 15 Okt 2019, 00:56 
Avlogget

Registrert: 23 Des 2012, 15:57
Innlegg: 47
Bosted: I villmarka
Oldis skrev:
Er det god prepping å arbeide for å skape sin egen "stamme" i nærmiljøet? Eller nettverk, som det også kalles?
Ikke som et alternativ til den personlige beredskapen, men som et skritt videre for å høyne beredskapen enda mer?

Ikke bare er det god prepping, det er nesten helt avgjørende å ha et nettverk om S(virkelig)HTF. Som Green hat skrev i en annen tråd, da er det ikke bare å trykke på "småbruk-knappen" og så kommer biffen ut ferdigstekt samme dag. For å ta et eksempel med det som kan bli vår aller viktigste matkilde, poteter... Poteten settes jo når tælen har gått og høstes omkring potetferietida eller høstferien som det heter i dag (Da jeg var ung brukte jeg faktisk den skoleferien hvert år til å ta opp poteter, da jeg heldigvis er oppvokst i en enebolig med stor tomt og vi var takket være min landbruksutdannede far selvforsynt med alt, bortsett fra kjøtt som vi på høsten kjøpte via familie hel og halv gris og av og til fikk vi tak i litt elgkjøtt også, mens egg fikk vi ordnet fra en gård i nærheten). Skal si det var mye nyttig lærdom i den oppveksten, noe jeg ikke skjønte dengang men som jeg skjønner i dag, selv om jeg fortsatt ikke er så særlig begeistret for blodklubb. Så bare i produksjonstid så snakker vi om endel måneder og en skal jo ha settepoteter, diverse frø, etc, etc. også. Så om SHTF i november så vil det si at det kommer til å ta nesten ett år før en kan koke egne nypoteter. Nettverket vil antagelig være helt essensielt for å skaffe settepoteter i vanskelige tider inntil en selv har kommet igang med produksjonen. Har en dessuten alt en trenger av redskaper? kanskje må mye baseres på håndkraft, da diesel/bensin til jordfreseren kan være vanskelig å få tak i. Musfritt kjølig lagerrom til poteter, frukt og grønnsaker må være på plass og da fortrinnsvis en gammeldags jordkjeller/kjeller som er naturlig kjølig, da dagens moderne kjølerom er avhengig av strøm som fort kan være ikke eksisterende, etc. etc.

Det å kjenne folk vil være viktig, for om nå virkelig SHTF og det ringer på døra mi og det står noen helt ukjente mennesker utenfor og lurer på om jeg har ditt eller datt å selge dem, er sjansen mye mindre for at jeg hjelper dem, fremfor at jeg hjelper noen jeg kjenner og slik vil nok de fleste tenke. Når krybba er tom bites hestene og da hjelper en om en kan "sine egne" først, samt at det jo går begge veier, den ene tjenesten er den andre verdt.

Men hva en nok ikke bør gjøre med en gang, er å flagge at en "prepper" for SHTF, bedre å trå litt forsiktig i starten og kjenne til hva andre eventuelt mener før en ymter frempå om slikt, vi vil jo ikke bli satt i bås med endel av de doomsday preppers som står frem på TV. Da kan det fort bli at vi ikke får et lass med settepoteter på døra, men at det istedet står en gjeng i hvite frakker der.

Et nettverk vil være avgjørende, for en kan vanskelig drive med absolutt alt selv, men en kan bytte (både varer og tjenester), en har egg, en annen har kjøttdyr en annen mjølkekyr, en har grønnsaker og frukt, noen har korn, etc. etc. Jord trenger gjødsel for å være produktiv, så bekjentskaper er Alfa og Omega. En kan lære mye av historien og de harde tredveåra samt okkupasjonstida, vil kunne gi et bilde på tilstander om det skulle bli matmangel. Hva som i tilfelle vil gjenta seg, er nok at byene ikke er det optimale stedet å være om det blir matmangel, de som bor mer landlig til vil kunne dyrke noe selv og ha et nettverk som gjør at de f.eks. kan få tak i egg og kjøtt. Prepping er i min bok litt som å tegne f.eks. brannforsikring, en håper det aldri inntreffer, men om det faktisk gjør det, så viser det seg at det var jekelig smart å ha tenkt tanken på at det kunne skje og ha forberedt seg.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Stammesamfunn?
InnleggSkrevet: 15 Okt 2019, 07:20 
Avlogget

Registrert: 13 Nov 2017, 19:28
Innlegg: 100
Bosted: 1 time fra Oslo
Jeg opplever jo at de få vet er preppere med langsiktig tenking holder det så hemmelig de kan, og det forstår jeg godt.
Den nedgravde dieseltanken ingen skal vite om blir plutselig ulovlig. Lager av mat i form av levende dyr er binæring, som man taper penger på. Lagring av poteter i gammeldags kjeller er nostalgi, og opplæring i historie, fremstår helst som staffasje. Det samme gjelder mat på stabburet. Har man dyr så kan jo ha generator til traktoren, ingen uten peiling vet at behovet er lite når man ikke har fjærkre eller melkekyr. Dette var noen hint for de som ønsker å skjule ting. Selv er jeg musealt interessert og har nytte av det med tanke på gamle måter å få ting til på, herunder hermetisering.

Hermetiserte kjøttkaker har blitt laget på alle sider i slekta og ingen har noensinne blitt syke, men hygienekravene overgår vanlig kjøkkenhygiene i dag. Kaustisk soda, og varmebehadling over kokepunktet er jo farlig, :-)

Ja jeg har kontakt med en del, men stammesamfunnet mangler. Ingen tør stå fram, kanskje mer p.g.a. samfunnets mobbing enn av redsel for hva som kan skje i en krise.

Da ender man med organisasjoner som går under radaren, det er ikke heldig men naturlig at det blir slik.

For mange år siden fikk jeg forespørsel om å bli med i et par "Clandestine grupper" men de viste seg å være ekstremt våpenfokuserte, og vil sikkert oppstå som plyndrende bander i en større krise selv om det aldri fremgikk da. Jeg tror forøvrig de døde ut etterhvert som de jeg kjente endret seg vesentlig.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Stammesamfunn?
InnleggSkrevet: 15 Okt 2019, 11:00 
Avlogget

Registrert: 04 Mar 2019, 09:02
Innlegg: 89
Jeg tror det er umulig å snakke folk flest interessert i prepping og beredskapsarbeid. Men jeg tror det er mulig å preppe nettverk som kan iverksettes den dagen det sier NUSS uten å si noe om hvor man står selv i dag.
Det jeg mener er:
1) Bygg et lokalt nettverk som liker å gjøre ting sammen (for eksempel etablere en parsellhage, som har begynt å bli in), slik at folk blir sammensveiset og du kan spre kompetanse uten å avsløre at du er prepper.
2) Lag din egen hemmelige plan for hva nettverket ditt skal gjøre sammen når NUSS.
Da tror jeg folkene i nettverket vil akseptere planen og omstille seg til å bli preppere så å si over natta når Noe Uventa Skit Skjer.

_________________
En speider går seg aldri bort. Han er bare et sted han ikke har planlagt å være.


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 7 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support