Her er en begynnelse på en standard-tipstråd for nybegynnere jeg skrev for en stund siden som strandet litt i moderatordelen av forumet. Mulig at den blir reposta til en egen tråd senere, men nå kommer den i allefall her:
Prepping på budsjett: mest for minst.
Mange som begynner med prepping ser for seg at de trenger å bruke en masse penger og det er sant at det kan være noen utlegg i begynnelsen som kan virke store.
I utgangspunktet anbefaler DSB at man har:
• drikkevann
• tørrmat
• radio med batterier
• lommelykt
• stearinlys
• fyrstikker
• ved
• førstehjelpsutstyr
• kokeapparat som går på gass eller rødsprit så du kan få deg litt varmmat.
Men hvor lite kan man slippe unna med for å oppnå denne beredskapen? Mange av disse tingene har du sikkert hjemme fra før av, f.eks. kokeapparat eller lommelykt. Hvor mye koster beredskapen?
Det viktigste først:
Vann. Kroppen klarer seg inntil 3 dager uten vann (før man dør, vel å merke) og vanligvis regner man 4 liter vann per person per døgn for drikke og matlagning, men ikke kles- og kroppsvask eller nedskylling i toalett. Om husstanden består av fire personer trenger du, for å ha 72 timers selvforsynthet, 48 liter. Tre 20-liters kanner koster til sammen 210 kroner på biltema.
http://www.biltema.no/no/Bygg/VVS/Verkt ... unk-88419/
Mat.
I utgangspunktet bør du bare satse på å ha mer av den samme maten du allerede spiser. Se for deg at du skal skaffe deg tre dagers ekstra mat hjemme. Ikke kjøp deg tom på svindyre feltrasjoner, men sats i stedet på uprosesserte råvarer som ris, bønner (tørre eller hermetiske), havregryn, mel, tørrgjær, noe hermetisk frukt, noen suppeposer (om du liker det), noe godteri (motivational food), makrell i tomat eller leverpostei (igjen, om du liker det; å ha masser med mat på lager som du ikke liker er det ikke noe poeng i)
Den norske Legeforening har en artikkel om emnet her (
http://tidsskriftet.no/article/1674914/) der de har følgende menyforslag for en person i ti uker: Ut fra programmet kan man komponere dietter som består av lagringsstabile matvarer. Matvarene bør gi ca. 2150 kcal per dag i ti uker og dekke behovet for vitaminer og mineraler. Når man planlegger et slikt matvarelager, må man kjøpe inn matvarer utover det man bruker i sin daglige husholdning. Til daglig kjøper man for det meste ikke-holdbare matvarer som grønnsaker, frukt, meieriprodukter, fisk og kjøtt. Disse bidrar med en stor andel av næringsstoffene i kostholdet.
Et eksempel på en liste som dekker vitamin og mineralbehovet for en person i ti uker er: 4,6 kg knekkebrød, 1,4 kg havregryn, 3,5 kg spagetti, 1 kg hermetisk leverpostei, 1 kg rognleverpostei, 7 kg makrellfilet i tomat, 1,4 kg marmelade, 1,4 kg hvitost, 2,7 kg kjeks, 2 kg hermetisk mais, 3,5 kg erter, 3,5 kg hermetisk asparges, 0,8 kg olivenolje, 0,4 kg smør, 2,1 kg spekeskinke, 0,7 kg mørk sjokolade, 1,4 kg mandler, 1,8 kg peanøtter, 0,14 kg tran, 14 kg appelsinjuice og 3,5 kg tørrmelk. I tillegg kan det være hensiktsmessig å ha et lite lager av kosttilskudd og andre stoffer som kan virke stimulerende på immunforsvaret dersom man skulle bli smittet, som for eksempel fiskemel, selen, betaglukaner, taurin, melatonin, vitamin- og mineraltilskudd m.m. (5).
Prisen på hele denne menyen vil jo selvsagt være ganske høy, men for bare 3 dager vil den være marginal.
Lys:
Lys i en f.eks. strømstanssituasjon vil være motivasjonsmessig viktig. Du trenger to typer lys. Stearinlys (telys) og minst en (helst flere) lommelykter, plassert på strategiske steder i bostedet (selv har jeg i baderomsskapet i 2. etg. Og i sikringsskapet i 1. etg). Sørg for å ha minst en pakke batterier i riktig størrelse. Personlig foretrekker jeg AA-batterier framfor AAA. Lommelykten bør være en LED-lykt, gjerne med variabel lysstyrke. Hodelykt kan være kjekt om man f.eks. skal lage mat samtidig. Kjøp ikke de billigste lyktene, siden de går lett i stykker.
Telys kan man kjøpe på IKEA, men kjøp helst den typen som brenner lenge (6-timers fra Europris er billige:
http://www.europris.no/telys-75-pk-6-timers-brenntid). Disse lysene har som heldig bieffekt at de varmer også. Av en blomsterpotte og matchende skål kan man også lage en ovn som kan holde temperaturen i et rom oppe
http://www.green-trust.org/wordpress/wp ... candle.jpg. Husk at man aldri må gå fra brennende lys. Telys kan potensielt sett forvandles fra koselig stemningsskaper til flammekaster.
FyrstikkerFor å tenne lysene og rødspritkjøkkenet må man ha fyrstikker. En 10-pk med fyrstikker varer i årevis. Ha noen lightere også. De varer enda lengre.
Kokeapparat;
Gass og rødsprit kan brukes innendørs, men ikke under kjøkkenvifta (brannfare). Engangsgrill kan ikke brukes inne da den avgir en masse karbonmonoksid. sørg for å ha noen liter med rødsprit eller ekstra gassbokser. Gass skal ikke oppbevares i kjeller.
Radio, for å holde seg oppdatert om vær- og føreforhold er bra. Sats enten på en som går på AA-batterier (samme som lommelykta) eller som går på sveiv (Eton Scorpion:
http://www.soulracorp.com/productdisplay/scorpion). Denne kan du også bruke til å lade opp mobilen med, om du sveiver lenge nok.
Om du har vedfyring i huset, sørg for å ha nok ved til å kunne holde rommet med ovn varmt i en uke.
Førstehjelpssaker.
I utgangspunktet bør husets sykesaker og medisiner bestå av:
-Smertestillende, Paracetamol eller Ibuprofen, i dosering som alle i husholdet kan bruke. Om man har små barn må man også ha dem som stikkpiller.
-Enkelmannspakning/blodstopper
-Plaster av forskjellige størrelser, sårvask/salve (pyriseptsprit eller klorhexidin), strips. Sett opp viktige telefonnummere på innsiden av førstehjelpsskapet og på innsiden av sikringsskapet. Disse numrene bør inkludere 110, 112, 113, kommunens vannvakt (ved brudd på vannledning), elektriker, låsesmed, etc.
Du bør i allefall vite hvordan du bruker det førstehjelpsutstyret du har.
DrivstoffHa i allefall en tiliterskanne med drivstoff passende til kjøretøyet ditt liggende. Se til å rotere drivstoffet minst en gang i halvåret.
forslag til forbedringer av denne posten mottas med takk.