Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 19 Jan 2021, 04:42

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 3 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: Eikenøtter
InnleggSkrevet: 10 Des 2013, 23:12 
Avlogget

Registrert: 18 Aug 2013, 09:41
Innlegg: 166
Er det noen her som har erfaring med eikenøtter ? I andre deler av verden og her i skandinvia tror jeg også , har eikenøtter vært brukt som mat. Indianere i Amerika brukte dem mye, og de inneholder mye karbohydrater. Her på sørvestlandet er det noen steder mye av dem. Men jeg vet også at rett fra treet eller bakken er de ikke spisendes fordi de inneholder store mengder garvesyre som kan gjøre en syk. Men de som har brukt disse til mat bruker en prosess for rensing av disse før de males til mel og brukes til mat. Er det noen som har vært borti denne prosessen , eller som vet hvor man skal finne metoden ?


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Eikenøtter
InnleggSkrevet: 11 Des 2013, 00:20 
Avlogget

Registrert: 27 Aug 2013, 15:47
Innlegg: 524
Bosted: Grimstad
Ja, har vært utrolig mye eikenøtter her på sørlandet óg i år.

Ang. spiselighet;
Jeg sitérer fra Urtekildens planteleksikon:
Sitat:
Eikenøtter som mat

Eikenøtter er svært næringsrike og inneholder først og fremst stivelse. De kan spises grønne innen de får skall, og smaken er da mindre besk enn når de er modne. Næringsinnholdet er imidlertid bedre i modne nøtter. Eikenøtter har vært mye brukt som fôr til griser, men som føde til mennesker blir de i våre dager å betrakte som nødmat.

For våre forfedre var eikenøtter trolig et viktig næringsmiddel. Funn av eikenøtter ved utgravinger av oldtidsboplasser har blitt tolket som at de ble brukt som dyrefôr, men i mange områder i Nord-Amerika har imidlertid indianerne brukt eikenøtter som en basisføde. De ble først og fremst blitt brukt til mel og meldrøying, og indianerne lagde kaker og grøt av melet. Sammen med søte bær, blir det en god grøt. Ristende eikenøtter har også vært brukt som kaffeerstatning.

For å få fjernet de beske garvestoffene, må eikenøtter behandles før de kan spises. Det gjøres gjennom risting eller utvanning. Risting gjøres ved at eikenøtter med skall plasseres i glørne eller i en stekeovn på 175 °C i ca. 15 minutter slik at skallet blir brunforkullet. Etter at skallet er fjernet, brukes nøttene hele eller malte. Utvasking i vann gjøres med avskallede hele eller malte eikenøtter. Brukes kaldt vann, må eikenøttene stå i minst noen dager (indianerne plasserte dem i kurver i en bekk i minst en ukes tid). Koker man dem, må man bytte vann noen ganger, helt til vannet ikke lengre smaker beskt. Hvis man skal koke eikenøtter, er det best å hakke dem opp først.

_________________
I accept the rules that you feel necessary to your freedom. I'm free no matter what rules surround me. If I find them tolerable, I tolerate them; if I find them too obnoxious, I break them. I'm free because I know that I'm morally responsible for all I do


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: Eikenøtter
InnleggSkrevet: 23 Mai 2017, 12:38 
Avlogget

Registrert: 23 Mai 2017, 02:24
Innlegg: 3
Eikenøtter kan også bearbeides på en mer moderne måte: du skreller dem (slitsomt), hakker dem opp til gryn og legger dem I vann. Når vannet siles fra har du top råstoff til videre bearbeidin: grynene legges I vann og siles fra nopen runder, til vannet ikke er brunt, grynene kan så tørkes og males til (glutenfritt) mel. Det første vannet du silte fra kan settes til side, bunnslammet kan så isoleres og vannes ut på nytt til dette vannet ikke er brunt lenger, tørker du så bunnslammet har du en erstatning for potetmel Se video fra youtube.

https://www.youtube.com/watch?v=XSjPuXc6iCo

(Masse annet om acorn (eikenøtter) der ute) :D


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 3 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time [ DST ]


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support