Norsk Beredskapsforum

Forberedelses og overlevelses-forum
Dato/klokkeslett: 23 Apr 2018, 04:31

Tidssone UTC + 1 time




Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 31 innlegg ]  Gå til side 1, 2, 3  Neste
Forfatter Melding
 Innleggets emne: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 06 Jan 2015, 19:16 
Avlogget

Registrert: 14 Jul 2013, 17:39
Innlegg: 538
Bosted: Møre & Romsdal
slenger like gjerne ut et forslag om dagbokstråd.

for å slippe å smelle opp nye tråder som egentlig ikke trengs
siden man har noe å fortelle som ikke nødvendigvis alle bryr seg
så mye om.
Som f.eks idag
hvor jeg gikk igjennom mel og annet tørrvarelager og det
gikk opp for meg. at selv med alt jrg har av gjær mel og mye annet
stasj, så kan jeg ingen værdens ting med baking.
og bruker kun google for oppskrifter x)

nok et eksempel på at jeg starter i feil ende.

igså til hjelp for å sortere ut prosjekter enkelte har.
som konstruksjon, saltkoking osvosv.

_________________
If you stand for nothing,
you'l fall for anything.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 06 Jan 2015, 19:45 
Avlogget

Registrert: 15 Aug 2014, 15:29
Innlegg: 120
Bosted: Vestfold
Godt poeng :) ved saltvann mulighet, lær deg å dampe vannet, og foredle saltet :) der hadde jeg startet :)
Vann er viktig, og faktisk salt er viktig også :) lær deg å destillere vannet og foredle begge deler, så etter det kan du begynne å bake ;) jeg har ferskvann bokstavelig 10 min gange unna, så jeg er heldig, men jeg mangler salt :)
Så bytte tjeneste/vare er velkommen i mitt tilfelle :)

Jeg kan tilby samband og "beskyttelse" mot salt og mel :) nettverk bygging :)


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 06 Jan 2015, 20:59 
Avlogget

Registrert: 23 Jul 2012, 19:05
Innlegg: 1855
Litt av det samme her. Har kornkvern, har korn... men lite erfaring med å bake. Dog... jeg jobber med det ;)


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 06 Jan 2015, 21:13 
Avlogget

Registrert: 14 Jul 2013, 17:39
Innlegg: 538
Bosted: Møre & Romsdal
alle oppskriftene jeg har trenger enten gjær eller
bakepulver.

tenkte å plante bakeplate og gjærgress, men det finnes vel ikke
:D

akk sett colony.
skal nå se 28 days later.
hjemmealenetid :D

_________________
If you stand for nothing,
you'l fall for anything.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 07 Jan 2015, 01:08 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 25 Apr 2012, 20:50
Innlegg: 2026
Bosted: Osloområdet
hør nå her, filbert...

brød er ganske enkle greier, når man bare har et system som funker. For det første gjør en kjøkkenmaskin at alt blir mye enklere. man kan ha en større deig og alt blir reinere og mindre klissete. Dog går det fint å lage brød uten også :)

vanligvis lager jeg brød omtrent etter denne oppskriften

1,5 l vann
1/2 til 1 pk gjær (avhengig av hvor mye hvetemel jeg har i. mye hvetemel, mindre gjær)
ha deretter oppi:

-potetrester, risrester, pasta, linser e.l. Dette er en glimrende måte å bruke opp middagsrester på. særlig ris gjør brødet saftig.
-salt. dette hjelper deigen å heve
-frø, nøtter og korn. gir brødet tekstur. Mange frø gir også fra seg oljer som gjør brødet saftig.
-så mye mel at deigen blir fast og smidig, dog bør du ha minst 40% hvete om du vil ha et luftig brød. Resten kan være havre eller bygg, men om du har oppi rug får du forvente deg en klissete deig. ved for mye rug kan man få rårand i brødet, dvs. at det ikke blir gjennomstekt. det er ikke så godt...

Elt sammen hele greia. jo mer du elter, jo lengre blir glutenkjedene i brødet og jo fastere og bedre blir deigen. Det er her eltemaskin virkelig kommer til sin rett.

Sett deigen til heving på et lunt sted i 45 minutter.

Hell deigen ut på benken. Om du skal lage rundstykker triller du ut jevnstore boller og setter dem til etterheving i 20 minutter mens ovnen blir varm.

Om du skal lage brød finnes det et baketriks som virkelig gir høye brød. Ved å ta tak i kanten av brøddeigen og dra den litt ut og så inn mot midten og så genta så mange ganger man gidder, strammer man opp deigen så den blir fastere. dette gir et brød som peker oppover og ikke utover. Sett brødet til etterheving i 20 minutter.

Ofte gidder jeg ikke bruke brødformer, men har istedet hele brøddeigen i en stor blikkform (45x35 cm) og steiker hele greia på en gang. (det blir to brød når man deler den på langs etter steiking)

Om du skal ha rundstykker: 225 grader i 15 minutter

Om du skal ha brød: 200 grader i 45-50 minutter.

Om du har glemt å skru på ovnen kan du sette brødet i kald ovn og istedet legge ti minutter til steiketiden.


Lykke til!

Om du baker to ganger i uka kommer du raskt til å få dreisen. vi har ikke kjøpt brød på butikken på...eh....så lenge jeg kan huske (to år eller så) og det fungerer strålende. Kjøpebrød er bare kjedelig.

_________________
"Branch: Forever? No. Yeah, I really only have enough supplies down here to last me 10 years,
11 if I'm willing to store and drink my own sweat...Which I am!
You all said I was crazy, huh? Well, who's crazy now? Me, crazy prepared!"


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 07 Jan 2015, 07:06 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 22:21
Innlegg: 1512
Det var mange og gode råd, Draugjeger! Ettersom de er adressert spesielt til Filbert som har ambisjoner om å lage sitt eget mel, har jeg en kommentar ang dette:
Draugjeger skrev:
Elt sammen hele greia. jo mer du elter, jo lengre blir glutenkjedene i brødet og jo fastere og bedre blir deigen. Det er her eltemaskin virkelig kommer til sin rett.
Noe av det kornet han har er ikke med den standardiserte glutenkvaliteten man får kjøpt i butikken. Eltes det for mye vil glutentrådene på et visst punkt begynne å ryke og gi dårligere heving igjen.

Stivelsens “forklistringsevne” varier også på samme måte og er sterkt avhengig av værforholdene det har vokst under. Så lager man eget mel må man på et vis bli kjent med hvert enkelt parti korn. Melet man kjøper er satt sammen av mange ulike partier for å få mest mulig like egenskaper fra gang til gang. Slik er det ikke med lokalt dyrket korn. Hvetesort og vekstbetingelser gir det en personlighet man må bli kjent med.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 07 Jan 2015, 11:15 
Avlogget

Registrert: 14 Jul 2013, 17:39
Innlegg: 538
Bosted: Møre & Romsdal
apropo baking.
noen som har ei brød oppskrift som bare inneholder
ingredienser som kan dyrkes?
og om gjær o.l. kan lages, hvordan?

har googlet rundt, men tilogmed "survivalbrød" inneholder
gjær o.l.

_________________
If you stand for nothing,
you'l fall for anything.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 07 Jan 2015, 11:48 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 25 Apr 2012, 20:50
Innlegg: 2026
Bosted: Osloområdet
søk på "apple yeast".

denne siden ser ok ut, men jeg har ikke prøvd oppskriften. http://nasilemaklover.blogspot.no/2012/ ... apple.html

eller denne. den inneholder ordet "tactical" og "prepping", så den er sikkert bra.

http://tacticalintelligence.net/blog/ho ... -yeast.htm

_________________
"Branch: Forever? No. Yeah, I really only have enough supplies down here to last me 10 years,
11 if I'm willing to store and drink my own sweat...Which I am!
You all said I was crazy, huh? Well, who's crazy now? Me, crazy prepared!"


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 07 Jan 2015, 12:34 
Avlogget

Registrert: 14 Jul 2013, 17:39
Innlegg: 538
Bosted: Møre & Romsdal
Draugjeger skrev:
. den inneholder ordet "tactical" og "prepping", så den er sikkert bra.


kvalitesstemplet altså :lol: :D :mrgreen:

_________________
If you stand for nothing,
you'l fall for anything.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 10 Jan 2015, 09:10 
Avlogget

Registrert: 04 Aug 2014, 14:13
Innlegg: 39
Bosted: Troms
Jeg har ingen erfaring med dette, men jeg har lest om surdeigskultur. Dette skal man kunne lage selv. Mer å lese her: http://www.surdeig.no

_________________
"evnen til å erkjenne risiko og lære av erfaring er helt sentralt når det gjelder å være godt rustet til å møte nye kriser og katastrofer"
Sitat DSB - Nasjonalt risikobilde 2014


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 10 Jan 2015, 11:53 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 08 Mar 2012, 22:21
Innlegg: 1512
JKHoem skrev:
apropo baking.
noen som har ei brød oppskrift som bare inneholder
ingredienser som kan dyrkes?
Oppskrift:
Man tager mel av kornet man har dyrket og tilsetter en passe mengde vann. Bland godt sammen og trykk deigen flat. Legg den i en varm støpejernsstekepanne eller lignende. En stor flat stein som har blitt god og varm i bålet gjør nytten. Stek på begge sider til brødet har fått fin farge. Bryt av en bit for å sjekke at det er gjennomstekt. Spises straks.

Dette er også et slags brød. Det er usyrnet og uhevet, uten salt og fett, uten smakstilsetninger som krydder, frø og nøtter etc. Tykkere enn flatbrød, men med mer mat og enklere å lage. Smak? Helt sikkert grei når man er sulten og det spises mens det ennå er litt varmt. Alle andre oppskrifter og framgangsmåter er bare forbedringer og variasjoner av denne.


Til dere som vurderer surdeig: Hva med å dele erfaringene deres i denne tråden: Bake uten gjær - slik lager man surdeigskultur


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 10 Jan 2015, 12:00 
Avlogget

Registrert: 14 Jul 2013, 17:39
Innlegg: 538
Bosted: Møre & Romsdal
Flotters bamse :D
erre så enkelt så er det jo bare å prøve seg frem med
hva man har videre.

Har foresten endelig funnet noen som kan smi (på gammelmåten)
så jeg får prøvd meg litt frem på om det er noe jeg kan begynne med
hjemme.

Har plass nok til ei smie. men typisk meg så går en "besettelse" fort over
så da bør det prøves grundig ut før det evt invisteres.
Ser iallefall nytten iht selvberging.

_________________
If you stand for nothing,
you'l fall for anything.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 10 Jan 2015, 12:02 
Avlogget

Registrert: 14 Jul 2013, 17:39
Innlegg: 538
Bosted: Møre & Romsdal
og ellers har jeg forstått at egg kan brukes for å heve deigen litt også?

Skal nå se pittelitt på solstikkefrø. har plantet mange solstikker men aldri tenkt over
frø. *alt man ikke kan*

_________________
If you stand for nothing,
you'l fall for anything.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 10 Jan 2015, 15:13 
Avlogget

Registrert: 14 Jul 2013, 17:39
Innlegg: 538
Bosted: Møre & Romsdal
de neste ukene blir middagen laget på stormkjøkken
når jeg skal totalrenovere kjøkkenet. :)

_________________
If you stand for nothing,
you'l fall for anything.


Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: dagbokstråd??
InnleggSkrevet: 10 Jan 2015, 15:23 
Avlogget

Registrert: 09 Des 2014, 20:07
Innlegg: 145
I hele sommer "bodde" jeg på verandaen og laget stort sett all mat på et gassbluss..
https://www.maritim.no/gasskoker-krabbekoker

denne sammen med en stekehelle er genialt..


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 31 innlegg ]  Gå til side 1, 2, 3  Neste

Tidssone UTC + 1 time


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 2 gjester


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
POWERED_BY
phpBB.no - Norsk phpBB-support